Sari direct la conținut

Ucraina are un plan „clar” pentru o nouă contraofensivă împotriva Rusiei, afirmă Zelenski / „Planurile din 2023 au ajuns pe un birou de la Kremlin”

HotNews.ro
Soldati ucraineni, Foto: Ukrinform / Avalon / Profimedia
Soldati ucraineni, Foto: Ukrinform / Avalon / Profimedia

Ucraina are un plan clar pentru o nouă contraofensivă împotriva forțelor ruse, a anunțat duminică președintele Volodimir Zelenski, precizând însă că nu poate dezvălui public detalii, relatează Reuters.

Trupele Kievului au desfășurat o contraofensivă anul trecut, dar nu au reușit să străpungă liniile de apărare pregătite de forțele Moscovei în zonele din sudul și estul țării ocupate de Rusia.

„Există un plan (pentru o contraofensivă), planul este clar, nu vă pot spune detaliile”, a declarat Volodimir Zelenski într-o conferință de presă la Kiev.

El a precizat că remanierea militară majoră efectuată la începutul acestei luni, în urma căreia șeful armatei ucrainene a fost înlocuit, are legătură cu noul plan de acțiune pe câmpul de luptă.

„Acest plan este legat de schimbarea managementului, sunt schimbări corespunzătoare”. De altfel, „mai multe planuri vor fi pregătite, din cauza unei scurgeri de informații”, a mai declarat Zelenski, fără a elabora.

Președintele ucrainean a declarat anterior că planurile Kievului pentru contraofensiva de anul trecut au fost scurse și au ajuns „pe un birou de la Kremlin” înainte chiar ca operațiunea să fi început. El nu a menționat însă cum a avut loc acea scurgere de informații.

Zelenski a mai spus că rotația trupelor este de importanță critică pentru efortul de război și că Ucraina trebuie să își pregătească mai bine forțele de rezervă.

„Rusia va încerca o nouă ofensivă în această vară”

Șeful statului ucrainean a mai declarat duminică că forțele ruse vor încerca să efectueze o nouă ofensivă în Ucraina la sfârșitul lui mai sau în vară.

„Ne vom pregăti pentru asaltul lor. Asaltul lor care a început pe 8 octombrie nu a adus niciun rezultat, cred eu”, a spus Volodimir Zelenski în cadrul aceleiași conferințe de presă.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro