Război în Ucraina, ziua 1187: Cel mai mare atac aerian de până acum – Moscova a lansat 370 de drone și rachete / Rușii concentrează trupe la graniță pentru un nou asalt major

Rusia și-a intensificat în acest weekend atacurile asupra Ucrainei, cu cel mai mare număr de drone și rachete lansate într-o singură noapte de până acum. Cel puțin 14 persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise și alte peste 70 de persoane au fost rănite. Atacul a avut loc la numai o zi după ce și capitala Kiev a suferit unul dintre cele mai grele atacuri ale războiului.
Evoluțiile de duminică, ziua 1187 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:
„Nu există nicio garanție că armata ucraineană nu se va întoarce împotriva noastră”, afirmă Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban a susținut într-un interviu că armata Ucrainei, formată din un milion de oameni, ar trebui susținută de Uniunea Europeană, chiar dacă „nu există nicio garanție că armata ucraineană va fi mereu prietenoasă cu noi – acest lucru ar putea reprezenta chiar şi un risc de securitate în viitor”.
Elicopterul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, ar fi fost în centrul eforturilor de respingere a unui atac masiv cu drone al forţelor ucrainene în timpul vizitei sale în regiunea rusă Kursk. Informaţia a fost susţinută de Iuri Dașkin, comandantul diviziei de apărare aeriană din regiunea Kursk, relatează Ukrainska Pravda.
„Încetați focul acum” – emisarul lui Trump pentru Ucraina reacționează la atacul de amploare al Rusiei asupra Ucrainei.
Keith Kellogg, trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, este primul oficial din SUA care a reacționat la atacul pe scară largă al Rusiei cu drone și rachete, el făcând apel la încetarea ostilităților, scrie Kyiv Independent.
„Uciderea fără discernământ a femeilor și copiilor noaptea, în casele lor, este o încălcare evidentă a Convențiilor de la Geneva”, menite să protejeze populația civilă în timpul conflictelor armate. „Aceste atacuri sunt rușinoase”, a scris Kellogg pe X, dar fără a numi explicit Rusia. „Opriți crimele. Încetați focul acum”.
This is Kyiv. The indiscriminate killing of women and children at night in their homes is a clear violation of the 1977 Geneva Peace Protocols designed to protect innocents. These attacks are shameful. Stop the killing. Ceasefire now. pic.twitter.com/89XRWZcP21
— Keith Kellogg (@generalkellogg) May 25, 2025
Rusia şi Ucraina au finalizat duminică un schimb de câte 1000 de prizonieri, au anunţat Ministerul rus al Apărării, cât şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Este cel mai mare schimb de acest gen de la începutul războiului, în urmă cu peste trei ani.
Schimbul de trei zile a început vineri şi a implicat în principal prizonieri de război, împreună cu 120 de civili, de fiecare parte. Duminică, cele două părţi au schimbat 303 prizonieri. (Reuters)
Rusia își adună trupele la granița cu regiunea Harkov, pregătind, cel mai probabil, o ofensivă majoră asupra capitalei regionale și a vecinului său din nord, orașul Sumî, conform Sky News. Ideea nu e nouă, deoarece ocuparea acestor orașe a fost deja pusă pe masă de negociatorii ruși la Istanbul, în 2022.
Potrivit analistului militar britanic Michael Clarke, armata rusă are o fereastră de circa patru luni în care ar putea încerca o străpungă apărarea ucraineană, înainte ca vremea să înceapă să se schimbe și stocurile tot mai mici de tancuri sovietice să înceapă să se epuizeze.
Președintele ucraineana Volodimir Zelenski a criticat lipsa de reacție din parte SUA după atacul masiv din timpul nopții, care s-a soldat cu cel puțin 12 morți, printre care se numără și copii.
Olanda va trimite luni Ucrainei ultimul din cele 24 de avioane de luptă F-16 promise, a declarat duminică ministrul Apărării, Ruben Brekelmans, în cadrul unei emisiuni televizate, scrie Reuters.
Primele 23 de avioane olandeze F-16 au fost livrate începând din vara anului trecut. Olanda a furnizat, de asemenea, avioane de vânătoare unui centru de pregătire din România pentru piloții și echipajele ucrainene.
Atacul lansat în timpul nopții este cel mai mare de la începutul invaziei. Conform oficialilor ucraineani, cel puțin 12 persoane au murit și alte zeci au fost rănite. Printre morți se numără și trei copii.
Forțele aeriene ucrainene au declarat duminică că Rusia a atacat țara cu 298 de drone și 69 de rachete peste noapte, unul dintre cele mai mari atacuri aeriene din războiul din Ucraina, scrie Reuters.
Armata Kievului a declarat că a doborât 45 de rachete și 266 de drone.
Ucraina a suferit un nou atac aerian masiv în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, care a provocat trei morți în regiunea Kiev, în timp ce la Moscova drone ucrainene au forțat închiderea temporară a aeroporturilor, cu câteva ore înaintea unui ultim schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, potrivit AFP.
Autoritățile ucrainene au anunțat victime în urma atacului masiv lansat de ruși. „Din păcate, trei persoane au murit în această noapte în urma unui atac inamic în regiunea Kiev”, a declarat șeful administrației militare regionale, Mykola Kalachnyk.
O persoană a murit în districtul Obukhiv, iar alta în districtul Buta, a precizat el pe Telegram, menționând că 10 persoane au fost rănite în această regiune.
Peste zece drone rusești au fost detectate duminică dimineața devreme la Kiev, potrivit autorităților orașului, iar jurnaliștii AFP au auzit explozii. Cea mai mare parte a țării a fost plasată în alertă aeriană după lansarea unor rachete de croazieră.
Este a doua noapte de atacuri importante împotriva Kievului, după ce aproximativ 250 de drone și 14 rachete balistice au fost detectate în noaptea de vineri spre sâmbătă de forțele aeriene ucrainene, vizând în majoritate capitala Ucrainei.
Autoritățile locale au semnalat atacuri și în regiunile Nikolaiv și Herson din sudul țării, precum și în Ternopil, în vest.
„Peste o duzină de drone inamice se află deja în spațiul aerian din jurul capitalei. Alte drone se apropie”, a declarat Timour Tkatchenko, șeful administrației militare din Kiev, în primele ore ale dimineții de duminică.
„Inamicul riscă să utilizeze un număr mare de drone și rachete lansate de avioane strategice”, a adăugat el pe Telegram.
„Kiev este supus unui atac masiv”, a declarat mai târziu primarul Kievului, Vitali Klitschko, după ce a precizat că „zece persoane au fost rănite în capitală. Două dintre ele au fost spitalizate”.
Atac cu drone la Moscova
La Moscova, primarul a raportat prezența a peste zece drone ucrainene deasupra capitalei ruse.
„Personalul serviciilor de urgență lucrează la locul unde au căzut resturile”, a scris Serghei Sobianine pe Telegram.
Patru aeroporturi din Moscova, inclusiv principalul aeroport Sheremetyevo, au fost închise temporar, apoi redeschise duminică dimineața, potrivit agenției federale de aviație Rossaviatsia.
Aceste atacuri au loc în plin proces de schimb de prizonieri, ultima etapă fiind prevăzută pentru duminică, singurul rezultat tangibil al primelor negocieri directe dintre ruși și ucraineni de la jumătatea lunii mai, la Istanbul.
Condiții pentru un acord, schimba major de prizonieri
Sâmbătă, 307 prizonieri de război ruși au fost schimbați cu același număr de militari ucraineni, au anunțat Kievul și Moscova.
Prima etapă a acestui vast schimb, în formatul 1.000 pentru 1.000, a vizat vineri 270 de militari și 120 de civili din fiecare tabără.
Schimbul de prizonieri și de cadavre ale militarilor uciși în luptă rămâne unul dintre ultimele domenii de cooperare între Kiev și Moscova, în contextul în care Rusia ocupă aproximativ 20% din teritoriul ucrainean.
După mai bine de trei ani de lupte, cele două țări dețin mii de prizonieri de război.
Schimbul de vineri a fost anunțat de Donald Trump, care a afirmat că dorește să determine cele două părți beligerante să negocieze pentru a pune capăt cât mai repede posibil „baia de sânge”.
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat vineri că Moscova lucrează la un document care expune „condițiile unui acord durabil, global și pe termen lung privind soluționarea” conflictului, care va fi transmis Ucrainei odată ce schimbul de prizonieri va fi finalizat.
Kiev trebuie să facă același lucru pentru propriile condiții.
„Ucraina este pregătită pentru orice formă de diplomație care dă rezultate, suntem pregătiți pentru toate etapele care vor garanta o securitate reală. Rusia este cea care nu este pregătită pentru nimic”, a deplâns sâmbătă Zelenski, în discursul său zilnic.
Luptele continuă pe front
Potrivit acestuia, săptămâna viitoare va trebui să fie dedicată „exercitării unei noi presiuni asupra Rusiei”.
În același timp, luptele continuă pe front, unde armata rusă, mai numeroasă și mai bine echipată, continuă să avanseze lent în anumite sectoare, în ciuda pierderilor importante.
Ministerul rus al Apărării a revendicat sâmbătă cucerirea a două sate ucrainene, Stoupotchki și Odrané, situate în regiunea Donețk (est), care rămâne epicentrul confruntărilor.
La peste 300 km distanță, ministerul a afirmat sâmbătă că trupele sale au capturat localitatea Loknia, din regiunea Sumî (nord-est), la granița cu Rusia, unde Moscova a declarat că dorește să creeze o zonă tampon pentru a preveni incursiunile ucrainene pe teritoriul său.