Sari direct la conținut

Ucraina caută bombe cu dispersie din SUA pentru a le lansa din drone împotriva blindatelor

HotNews.ro
Bombe cu dispersie neexplodate în timpul conflictului militar în curs dintre Armenia și Azerbaidjan, Foto: ARIS MESSINIS/ AFP/ Profimedia Images
Bombe cu dispersie neexplodate în timpul conflictului militar în curs dintre Armenia și Azerbaidjan, Foto: ARIS MESSINIS/ AFP/ Profimedia Images

Ucraina ar fi cerut bombe cu dispersie Statelor Unite pentru le adapta pentru drone ca să-i permită să loveasca blindatele rușilor, potrivit a doi legislatori americani, citați de Reuters.

Kievul i-a îndemnat pe membrii Congresului să facă presiuni asupra Casei Albe pentru a aproba trimiterea armelor, dar nu este deloc sigur că administrația Biden va semna în acest sens.

Munițiile cu dispersie, interzise de peste 120 de țări, eliberează în mod normal un număr mare de bombe mai mici, care pot ucide fără discriminare pe o suprafață mare, amenințând civilii.

Ucraina caută MK-20, o bombă cu dispersie în aer, pentru a ataca din drone, au declarat reprezentanții americani Jason Crow și Adam Smith, care fac parte din Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților. Aceasta se adaugă la obuzele cu dispersie de artilerie de 155 mm pe care Ucraina le-a solicitat deja, au spus ei.

Aceștia au precizat că oficialii ucraineni i-au îndemnat pe legislatorii americani la Conferința de securitate de luna trecută de la Munchen să facă presiuni pentru aprobarea Casei Albe.

Ucraina speră că munițiile cu dispersie îi vor oferi un avantaj în lupta crâncenă împotriva forțelor rusești din estul Ucrainei.

Guvernul ucrainean a declarat public că dorește muniții cu dispersie americane. Solicitarea pentru MK-20 – cunoscute și sub numele de CBU-100 – nu a fost raportată anterior.

Combaterea valului uman

Ucraina dorește ca proiectilele de artilerie – muniții convenționale îmbunătățite cu dublă utilizare (DPICM) – să oprească tipurile de atacuri ale „valului uman” pe care Rusia le-a organizat în campania sa de luni de zile pentru a cuceri orașul Bahmutul, aflat în ruină în estul țării, au declarat legislatorii.

Fiecare obuz dispersează 88 de submuniții.

MK-20 este transportat cu ajutorul unei drone. Acesta se deschide în plin zbor, eliberând peste 240 de submuniții asemănătoare unor săgeți, sau bombe.

Armata ucraineană consideră că aceste submuniții „au o capacitate mai bună de perforare a blindajelor” decât armele pe care le-a lansat din drone, a declarat Smith, cel mai important democrat din Comisia pentru servicii armate.

Ucraina, care se luptă cu un inamic cu mai mulți oameni și armament, a folosit pe scară largă dronele pentru supraveghere și pentru a lansa explozibili asupra forțelor rusești.

Textron Systems Corporation a încetat să mai producă MK-20 în 2016, după ce Statele Unite au oprit vânzările către Arabia Saudită, dar un consilier al Congresului a declarat că există mai mult de 1 milion de astfel de bombe în stocurile militare americane.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro