Sari direct la conținut

Ucraina confirmă o pierdere dureroasă pentru Rusia / Corveta Ciclon, de pe care rușii lansau rachete Zirkon, a fost lovită de ATACMS

HotNews.ro
nava din clasa Karakurt , Foto: Alexander Kazakov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia
nava din clasa Karakurt , Foto: Alexander Kazakov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Statul Major al Ucrainei a confirmat că a lovit corveta rusă Ciclon, în noaptea de 18-19 mai, în Sevastopol, din peninsula Crimeea anexată de ruși, relatează presa ucraineană.

Asta, după ce informațiile despre lovirea navei Ciclon, de pe care rușii lansau rachete de croazieră Kalibr, au început să circule online în această săptămână.

„Noile informații pe care le-am obținut indică faptul că Forțele de Apărare ale Ucrainei au lovit corveta rusească 22800 Ciclon în noaptea de 18-19 mai”.

Marina ucraineană a declarat ulterior într-o declarație pe X că nava a fost „distrusă”.

Căpitanul Dmitro Pletenciuk, șeful Centrului pentru Comunicații Strategice al Forțelor de Apărare de Sud, a declarat că, dacă informațiile conform cărora corveta a fost lovită în Crimeea sunt corecte, forțele ruse nu vor mai putea lansa rachete Kalibr.

Pletenciuk a declarat că atacul, care a implicat două rachete ATACMS furnizate de SUA, ar putea însemna pierderea ultimei nave cu rachete din Crimeea.

Reuters nu a putut verifica independent informațiile și nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei, însă Ministerul rus al Apărării declara pe 19 mai că forțele sale au doborât nouă rachete americane ATACMS deasupra Crimeei. Guvernatorul rus Mihail Razvozhayev a declarat că nimeni nu a fost rănit în atac, dar că unele clădiri rezidențiale au fost avariate.

Pe 19 mai 2024, bloggerii militari ruși scriau că cea mai recentă lovitură efectuată de forțele ucrainene a dus la scufundarea corvetei „Ciclon” din clasa Proiectului 22800 sau Karakurt în portul Sevastopol.

Corveta era înarmată cu lansatoare de rachete Oniks și Kalibr.

Pierderea este cu siguranță dureroasă, mai ales că era vorba de o navă nouă, având în vedere că această navă a fost dată în folosință în iulie 2023, potrivit TASS.

Rusia a început să mute flota Mării Negre la Novorossiysk anul trecut, după o serie de lovituri devastatoare ucrainene, inclusiv un atac cu rachete asupra sediului său din Sevastopol pe 22 septembrie.

Reamintim că până acum, ucrainenii au distrus mai multe nave rusești, începând cu crucișătorul Moskva, care s-a scufundat, „Cezar Kunikov”, Ivanoveț, Serghei Kotov, Akula și Serna și au avariat Ivan Hurs.

Citește și:

Rusia și-a mutat înspre sud navele de război din Marea Neagră după avarierea navei amiral „Moskva”

Rusia desenează nave fantomă în porturile din Marea Neagră, pentru a păcăli dronele ucrainene, după atacurile asupra flotei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro