Sari direct la conținut

Ucraina, despre Declaraţia summitului G20: „Nu e ceva de care să fii mândru”

HotNews.ro
Summitul G20 din India, Foto: EVELYN HOCKSTEIN / AFP / Profimedia
Summitul G20 din India, Foto: EVELYN HOCKSTEIN / AFP / Profimedia

Ministerul ucrainean de Externe a criticat sâmbătă Declaraţia comună a G20 pentru că nu menţionează agresiunea Rusiei şi a spus că nu are „nimic de care să fii mândru”, prezentând în acelaşi timp o variantă „corectată” a textului, aşa cum ar fi trebuit să sune documentul, în viziunea Kievului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, a postat pe Facebook o captură de ecran a secţiunii relevante a Declaraţiei comune a G20, având mai multe fragmente de text tăiate cu roşu şi corectate cu formulări care reflectă poziţia Ucrainei – aceea că este victima unei agresiuni ruseşti neprovocate.

„Este clar că participarea părţii ucrainene (la reuniunea G20) ar fi permis participanţilor să înţeleagă mai bine situaţia”, a scris Nikolenko pe Facebook. Principiul „nimic despre Ucraina fără Ucraina” rămâne mai important ca niciodată, a adăugat el.

În ciuda dezamăgirii sale faţă de textul general al G20, Nikolenko le-a mulţumit aliaţilor Ucrainei pentru că au făcut tot ce-au putut pentru a promova poziţia Ucrainei în declaraţie. „Ucraina este recunoscătoare partenerilor care au încercat să includă formulări puternice în text”, a transmis Nikolenko.

Liderii G20 au găsit o formulă de compromis privind Ucraina: Ce se spune în comunicatul din prima zi de summit

G20 a adoptat sâmbătă o declarație acceptată de toți membrii cu privire la problemele cu care se confruntă grupul, a anunțat sâmbătă, în timpul summitului de anul acesta, premierul indian Narendra Modi, semnalând că negociatorii au rezolvat divergențele profunde cu privire la formularea privind războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Anterior, informațiile erau că negociatorii delegațiilor de la summit erau într-un blocaj deoarece nu reușeau să găsească o formulare comună referitoare la războiul din Ucraina.

Până la urmă s-a găsit o formulă de compromis, care nu include o condamnare a războiului declanșat de Rusia.

Iată extrase din declarație referitoare la Ucraina:

  • În ceea ce privește războiul din Ucraina, toate statele trebuie să acționeze în conformitate cu scopurile și principiile Cartei ONU în integralitatea sa
  • Facem apel la toate statele să susțină principiile dreptului internațional, inclusiv integritatea teritorială și suveranitatea, dreptul umanitar internațional și sistemul multilateral care protejează pacea și stabilitatea.
  • Referitor la războiul din Ucraina, toate statele trebuie să se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței pentru a încerca să obțină achiziții teritoriale împotriva integrității teritoriale și suveranității sau independenței politice a oricărui stat
  • În ceea ce privește războiul din Ucraina, utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare este inadmisibilă
  • Referitor la criza din Ucraina, „au existat opinii și evaluări diferite ale situației”
  • Solicităm Rusiei și Ucrainei să asigure livrări imediate și fără obstacole de cereale, produse alimentare și îngrășăminte din Rusia și Ucraina.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro