Sari direct la conținut

Ucraina înființează o administrație militară în regiunea rusă Kursk. Cât teritoriu rusesc controlează acum armata Kievului

HotNews.ro
Ucraina înființează o administrație militară în regiunea rusă Kursk. Cât teritoriu rusesc controlează acum armata Kievului
Incursiunea transfrontalieră a Ucrainei în regiunea învecinată rusă Kursk (Foto: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia)

Ucraina a înființat o administrație militară în regiunea rusă Kursk, care din 6 august este teatrul unei ofensive-surpriză a forțelor Kievului, a anunțat joi comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, potrivit AFP.

Semn al intenției forțelor ucrainene de a se implanta aici pe termen lung, această structură militară se va ocupa de activitățile curente și de logistica armatei, dar va fi de asemenea responsabilă să asigure securitatea într-o zonă anume.

Ucraina spune că, în acest moment, controlează 82 de localitați și 1.150 km2 în regiunea Kursk

Potrivit șefului armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, forțele sale au preluat controlul până joi, cea de-a noua zi a acestei ofensive ucrainene de o amploare fără precedent pe teritoriul Rusiei, asupra a 82 de localitați și 1.150 de kilometri pătrați în regiunea rusă de graniță Kursk.

„În total, de la începutul operațiunilor în regiunea Kursk, trupele noastre au avansat 35 de kilometri în adâncime”, a raportat Sîrski în cadrul unei reuniuni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Am preluat controlul asupra a 1.150 km2 de teritoriu și 82 de localitați”, a adăugat comandantul armatei ucrainene, descriind situația ca fiind „sub control”.

Ucraina a preluat controlul complet asupra orașului rus Sudja, potrivit lui Zelenski

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat joi că forțele Kievului au preluat controlul complet asupra orașului rus Sudja din regiunea Kursk.

Potrivit lui Zelenski, comandantul-șef al armatei „Oleksandr Sîrski a raportat finalizarea eliberării orașului Sudja din mâinile forțelor ruse”.

Acest oraș cu o populație de aproximativ 5.500 de locuitori reprezintă principala cucerire a forțelor ucrainene în cadrul ofensivei lor în regiunea Kursk.

Incursiunea transfrontalieră a Ucrainei în regiunea învecinată rusă Kursk a început la 6 august și, pe măsură ce teritoriul rusesc aflat sub control ucrainean s-a extins, au apărut și întrebări cu privire la modul în care ar trebui gestionate aceste zone.

Președintele Zelenski a avut și miercuri o întâlnire cu consilieri și oficiali de top, în care a fost discutată situația din regiunea Kursk. În cadrul reuniunii, șeful statului ucrainean a vorbit inclusiv despre crearea unor organisme administrative civile în regiunea Kursk din Rusia.


INTERVIURILE HotNews.ro