Ucraina, o grenada in razboiul dintre yuan si dolar?
Sanctiunile economice si financiare impuse Rusiei de SUA si UE nu raman fara raspuns. Urmand exemplul presedintelui Putin, care in mai 2014 a parafat cooperarea energetica dintre Gazprom si China Petroleum, oligarhii rusi isi dirijeaza afacerile si banii inspre China. Gennady Timchenko, un magnat din domeniul petrolier, isi administreaza acum cele 14 miliarde de dolari prin intermediul cartilor de credit chinezesti. Cardurile Visa si Master blocate de americani, miliardarul rus si le-ar fi inlocuit cu cardul chinezesc Union Pay.
„Iarasi va trebui sa caram cu noi portofelele cu bani gheata, ca inainte”, s-ar fi plans Timchenko. Iar pentru a nu fi nevoit sa faca acest lucru, cartile de credit din China au venit la momentul potrivit. „Din unele puncte de vedere, sunt mai bune ca Visa, caci macar asa nu mai au acces americanii, la banii mei”, ar fi declarat acesta agentiei de stiri Itar-Tass, citata de Deutsche Wirtschafts Nachrichten.de.
Timchenko a fost unul dintre primii oameni de afaceri vizati de sanctiunile SUA asupra persoanelor private. Inca din luna martie, el se afla pe „lista neagra” a Ministerului de Finante american. In aprilie, SUA impuneau sanctiuni impotriva a sapte apropiati ai lui Vladimir Putin si a 17 companii. Intre timp, SUA si UE si-au extins sanctiunile la „gradul 3”, excluzand intregi sectoare economice rusesti din sistemul financiar bazat pe dolar.
In luna iunie, ministrul de externe al SUA, John Kerry, declara: „Statele Unite si aliatii nostri (UE) nu vor ezita sa foloseasca instrumente ale secolului 21, pentru a trage la raspundere Rusia, pentru comportamentul sau de secol 19”. In acest sens, el recomanda o orchestrare a sanctiunilor aplicate economiei, bancilor, energiei si mineritului rusesc.
Victoria Nuland considera razboiul financiar impotriva Rusiei drept „nou instrument al politicii externe a SUA”. Dupa ce, intr-o convorbire telefonica interceptata fara stirea ei si devenita intre timp celebra, in care spune „Fuck the EU”, Nuland isi releva consideratia fata de Uniunea Europeana, acum diplomatul american responsabil de afacerile est-europene recunoaste public ca, in confruntarea dintre SUA si Rusia, primeaza razboiul monetar.
„Reactia pietelor este probabil mai importanta decat cea de la Moscova. Va trece ceva timp, pana cand se va vedea efectul asupra calculelor sale geostrategice. Nu cred ca cineva se asteapta la schimbarea peste noapte a politicii lui”, a spus Nuland, referindu-se la Putin si sanctiunile financiare aplicate Rusiei.
Totodata, ea descrie, citata de EUobserver, crearea nesigurantei pietelor ca „un scalpel…un nou instrument al politicii externe europene si americane”. Telul acestei operatiuni este cresterea politelor de risc pentru investitii in Rusia, scaderea cresterii economice rusesti concomitenta cu cresterea iesirii capitalului, din Rusia.
Primii pasi ar fi fost deja facuti: SUA si Canada vor sa blocheze creditele Bancii Mondiale destinate Rusiei, iar aceasta blocada poate fi usor implementata, dat fiind faptul ca politica Bancii Mondiale este dominata de americani. Si in Europa, SUA incearca sa impuna izolarea bancilor rusesti, prin „taierea” lor de la fluxurile internationale de capital, aducandu-se argumentul ca Moscova nu coopereaza la elucidarea prabusirii avionului malaezian MH17.
Criza din Ucraina s-a facut deja remarcata in economia ruseasca. Fondul Monetar International a previzionat pentru 2014 doar un plus de 0,2% al produsului intern brut, dupa ce, in aprilie, previziunea era de 1,3%. Iesirile masive de capital si relativa inghetare a deciziilor de investitii in Rusia demonstreaza un climat de afaceri afectat de recentele evenimente legate de Ucraina si anexarea Crimeei.
Sanctiunile impotriva Rusiei au dus la intarirea cooperarii acesteia cu China, dar si la repozitionarea inspre est a tarilor in dezvoltare din America de Sud, cum sunt Brazilia si Argentina. Asa-zisul pol „estic”, al statelor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), strange randurile in competitia cu cel „vestic”, reprezentat de SUA si UE.
Cele cinci state BRICS au cresteri economice anuale intre 5-10%, in timp ce UE are cca 2%. Trei miliarde de oameni (cca 40 % din populatia globului) traiesc in aceste tari, iar PIB-ul lor cumulat este aproape un sfert din PIB-ul global. Aceste state detin si rezerve naturale uriase, cu care tin in mana parghiile economiei mondiale.
In 15 iulie anul acesta, in Brazilia, liderii BRICS si-au strans cu putere mainile intr-o alianta pe care am putea-o numi „anti-dolar”. La summit-ul de la Fortaleza s-a decis si infiintarea unei banci de dezvoltare. New Development Bank este alternativa statelor BRICS la Banca Mondiala si Fondul Monetar International. Sediul bancii urmeaza a fi la Shanghai, in China. Iar in China, banul se numeste yuan.