Sari direct la conținut

Ucraina ordonă evacuarea obligatorie a mai multor orașe din estul țării, pe fondul înaintării armatei ruse: „Inamicul bombardează în fiecare zi”

HotNews.ro
Ucraina ordonă evacuarea obligatorie a mai multor orașe din estul țării, pe fondul înaintării armatei ruse: „Inamicul bombardează în fiecare zi”
Soldați ucraineni din batalionul „Lupii lui Da Vinci” pregătesc obuze pentru mortiere în direcția Pokrovsk, Donețk, 31 iulie 2024. Sursa foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Ucraina a anunțat duminică evacuarea obligatorie a copiilor și a părinților acestora din zonele din regiunea Donețk, unde forțele ruse au înregistrat avansuri în ultima perioadă, informează AFP.

Cu doar câteva ore mai devreme, Moscova a afirmat că forțele sale au cucerit un sat din apropiere, după ce au ocupat o serie de alte mici localități în ultimele săptămâni – multe având doar câteva străzi.

„Inamicul bombardează orașele și satele acestor comunități în fiecare zi, așa că s-a decis evacuarea copiilor împreună cu părinții lor sau cu alți reprezentanți legali”, a afirmat guvernatorul Donețkului, Vadim Filașkin, enumerând orașele și satele care urmează să fie evacuate.

Filashkin a dat ca exemplu orășelul Novogrodovka, care se află la aproximativ 20 de kilometri (12 mile) de satul Novoselivka Persha, pe care Rusia a anunțat că l-a capturat duminică.

Guvernatorul Donețkului a mai transmis că 744 de copii și familiile lor au trebuit să fie relocați în patru regiuni din Ucraina.

„Am dat instrucțiuni ca numai vehiculele blindate să fie implicate în procesul de evacuare a copiilor, deoarece inamicul folosește în mod activ drone de tipul «first person view» (FPV, n.r.) asupra acestor comunități”, a precizat Filașkin.

„Trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne proteja copiii”, a adăugat el.

În ultimele săptămâni, Filashkin i-a îndemnat pe civili să părăsească regiunea din cauza intensificării bombardamentelor rusești mortale.

După doi ani și jumătate de lupte, nici Kievul, nici Moscova nu au reușit să întoarcă în mod decisiv conflictul în favoarea lor, chiar dacă forțele Moscovei au câștigat teren în ultimele luni.

Moscova susține că a anexat regiunea Donețk, împreună cu alte trei regiuni din estul și sudul Ucrainei – Luhansk, Zaporojie și Herson, în 2022, deși nu controlează complet niciuna dintre ele.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro