Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 893: Ucraina a primit primele avioane F-16 / Câte va putea desfășura în 2024 / Moscova revendică o nouă victorie pe front / Orașe din Donețk, evacuate / Imagini din satelit cu aerodromul rusesc atacat de dronele ucrainene

LIVE Război în Ucraina, ziua 893: Ucraina a primit primele avioane F-16 / Câte va putea desfășura în 2024 / Moscova revendică o nouă victorie pe front / Orașe din Donețk, evacuate / Imagini din satelit cu aerodromul rusesc atacat de dronele ucrainene
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, decorează piloți cu ocazia Zilei Forțelor Aeriene, pe fundalul avioanelor de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene ale Ucrainei, într-o locație nedezvăluită, 4 august 2024. Sursa foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Kievul a anunțat sâmbătă că a scufundat submarinul Rostov-pe-Don în Sevastopol, după un atac efectuat de forțele ucrainene asupra peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. De asemenea, a susținut că a lovit un aerodrom unde erau staționate bombardiere ale forțelor rusești, dar și depozite de petrol și rezervoare de combustigil din mai multe regiuni aflate lângă granița ucraineană.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 893, LIVETEXT:

SINTEZA ZILEI:

Imagini din satelit cu aerodromul Morozovsk din Rusia, în urma atacului ucrainean cu drone

Proiectul Skhemy al Radio Liberty (Radio Free Europe – RFE/RL) a publicat duminică imagini din satelit care surprind consecințele atacului ucrainean cu drone asupra aerodromului militar Morozovsk din regiunea Rostov din Rusia, efectuat sâmbătă seara.

„Skhemy (Radio Liberty) este în posesia celor mai recente imagini din satelit ale (companiei americane) Planet Labs pentru data de 4 august, care arată consecințele atacului cu drone al forțelor de apărare ucrainene asupra aerodromului militar Morozovsk din regiunea Rostov din Rusia. În special, depozitele de muniție situate în partea de nord-est a aerodromului au fost deteriorate în mod vizibil. Urme de incendii pot fi observate și în apropierea altor clădiri, precum și în apropierea zonelor de parcare ale avioanelor rusești de luptă. De asemenea, trebuie remarcat faptul că atacurile cu drone au făcut ca majoritatea avioanelor de luptă care erau prezente anterior pe aerodrom” să fie relocate, scrie Skhemy, într-un mesaj publicat pe Facebook.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că forțele ucrainene au lovit aerodromul Morozovsk din regiunea Rostov din Rusia și o serie de depozite de petrol.

Dronele ucrainene au distrus apărarea antiaeriană și câteva avioane rusești, precum și un depozit în care se aflau bombe aeriene ghidate, a precizat Statul Major General al armatei ucrainene.

Ucraina va putea desfășura doar 10 avioane F-16 în zonele de luptă în 2024, scrie NYT

Publicația The New York Times (NYT) scrie, citând oficiali americani, că Ucraina va putea desfășura doar aproximativ 10 avioane de luptă F-16 în acest an.

NYT subliniază că președintele Volodimir Zelenski nu a dezvăluit în anunțul său câte avioane F-16 au fost livrate Ucrainei și nu a precizat dacă acestea au efectuat deja misiuni de luptă în țară.

Un oficial american a dezvăluit, sub rezerva anonimatului, că șase piloți au efectuat zboruri de testare pe tot atâtea avioane în spațiul aerian ucrainean necontestat. Oficialul a adăugat că piloții ucraineni se obișnuiseră cu operațiunile la scară mică și nu participaseră la acțiuni de luptă împotriva rușilor.

Experții consideră că lipsa piloților instruiți și numărul limitat de aparate de vânătoare F-16 vor limita impactul lor direct pe câmpul de luptă, notează Ukrainska Pravda.

Oficialii americani afirmă că aproximativ 20 de piloți ucraineni vor zbura cu avioanele F-16 în 2024.

Generalul Sîrskîi: Avioanele F-16 vor permite Ucrainei să doboare mai multe rachete și avioane ale „criminalilor ruși”

Generalul Oleksandr Sîrskîi, comandantul suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, afirmă că sosirea avioanelor de luptă F-16 în Ucraina înseamnă că „vor fi doborâte mai multe rachete și avioane pe care criminalii ruși le folosesc pentru a ataca orașele ucrainene”, informează Ukrainska Pravda.

Bruxellesul nu poate accepta faptul că Ungaria nu cedează, în ciuda tuturor presiunilor, a afirmat sâmbătă Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, el fiind de părere că decizia de la Kiev de a nu permite livrările de ţiţei ale companiei Lukoil către Ungaria şi Slovacia a fost coordonată de la Bruxelles, informează agenția ungară de presă MTI.

Zelenski: Piloţii ucraineni folosesc în sfârşit avioanele de luptă F-16 pentru operaţiuni în interiorul Ucrainei

Piloții ucraineni au început să piloteze avioane F-16 pentru efectuarea unor operațiuni în interiorul țării, a anunțat duminică președintele Volodimir Zelenski, confirmând astfel sosirea mult așteptată a acestor aparate de luptă fabricate în SUA, la peste 29 de luni de când a început invazia rusă, informează Reuters.

Liderul ucrainean a anunțat utilizarea avioanelor F-16, pentru care Kievul a făcut mult timp presiuni, în timp ce s-a întâlnit cu piloții militari la o bază aeriană, flancat de două dintre avioane, în timp ce alte două zburau deasupra lui.

Forțele aeriene germane și cele suedeze au ridicat de la sol sâmbătă mai multe avioane NATO, după ce două avioane rusești de război au fost detectate îndreptându-se spre spațiul aerian al Letoniei, deasupra Mării Baltice, scriu Bild și The Kyiv Independent.

Ucraina ordonă evacuarea mai multor oraşe din estul ţării

Kievul a anunţat duminică evacuarea copiilor şi a părinţilor lor din zonele din regiunea estică Doneţk, unde forțele ruse au revendicat avansuri în ultimele zile, informează AFP.

„Inamicul bombardează zilnic oraşele şi satele din aceste zone. Prin urmare, s-a decis evacuarea copiilor împreună cu părinţii lor sau cu alţi reprezentanţi legali”, a afirmat guvernatorul regiunii Doneţk, Vadim Filașkin, care a prezentat o listă de localităţi din zonele în care armata rusă ar fi înaintat.

Rusia revendică cucerirea unui nou sat din regiunea Donețk

Duminică, Moscova a anunțat că a cucerit un nou sat în estul Ucrainei, trupele ruse continuându-şi avansul lent pe front împotriva unui adversar mai puţin bine echipat şi depăşit numeric, scrie AFP.

Ministerul rus al Apărării a revendicat în raportul său zilnic capturarea satului Novosselivka Persha, din regiunea estică Doneţk, unde au loc majoritatea luptelor.

„Unităţi ale grupului de trupe Centru au eliberat localitatea Novosselivka Persha (…) în cursul operaţiunilor active”, a transmis ministerul, potrivit News.ro.

Satul se află la aproximativ 20 de kilometri de oraşul Avdiivka, care a fost cucerit de forţele ruse în februarie 2024.

Forțele ruse au câştigat teren după eşecul marii contraofensive ucrainene din vara anului 2023 şi după cucerirea oraşului Avdiivka, care a servit drept poziţie fortificată pentru armata ucraineană.

Armata ucraineană a declarat că sâmbătă au avut loc cel puțin patruzeci și cinci de ciocniri cu forțele ruse în regiunea Donețk, potrivit serviciului rus al BBC.

Forțele armate ucrainene au raportat, de asemenea, zeci de ciocniri în alte sectoare din zonele Kupiansk și Kramatorsk. „Situația fierbinte rămâne în direcția Pokrovsk, de asemenea inamicul a fost activ în direcțiile Torețk și Kupiansk”, a declarat Statul Major ucrainean într-un rezumat privind situația de pe front.

Potrivit forțelor armate ucrainene, rușii au lansat sâmbătă patru rachete și 49 de lovituri aeriene asupra pozițiilor unităților și așezărilor ucrainene.

În total, pe parcursul zilei, rușii au tras peste 5 100 de obuze asupra teritoriului ucrainean, dintre care 106 de la lansatoare de rachete multiple, a precizat armata ucraineană.

În cursul zilei de sâmbătă, trupele de aviație și de rachete și artileria forțele armate ucrainene au efectuat cinci lovituri asupra unor zone în care erau concentrate personal și echipamente inamice și au lovit un post de comandă, cinci instalații de apărare aeriană, o stație radar și un depozit de muniții, a mai precizat Statul Major General.

În ultimele 24 de ore, rușii au continuat să bombardeze zonele de frontieră din regiunea Sumî, provocând daune infrastructurii critice din Manukhovka și Drujba, potrivit Comandamentului operațional „Nord”.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a cerut Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Naţiunilor Unite să investigheze o imagine distribuită pe scară largă online sâmbătă, despre care a spus că arăta cel mai probabil un prizonier de război ucrainean ucis şi dezmembrat de forţele ruse, informează Reuters.

„Principiul speranţei nu ne va proteja de Rusia lui Putin”

Ministrul de externe german Annalena Baerbock a justificat acordul încheiat cu Washingtonul privind staţionarea rachetelor americane cu rază lungă de acţiune în Germania, invocând ameninţarea reprezentată de preşedintele rus Vladimir Putin, informează duminică dpa.

„A face politică externă astăzi înseamnă a recunoaşte: principiul speranţei nu ne va proteja de Rusia lui Putin”, a scris Baerbock într-un articol de opinie pentru ediţia de duminică a ziarului Bild.

Rusia a plănuit să trimită arme și alte echipamente militare rebelilor Houthi din Yemen, dar presiunile diplomatice au forțat Kremlinul să renunțe la acțiune. Planul lui Vladimir Putin subliniază că parteneriatul dintre Moscova și Teheran este în creștere, notează analiștii de la Institul pentru Studiu Războiului.

Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, care a devenit cunoscută pe plan global după ce Curtea Penală Internațională a pus-o sub acuzare împreună cu Vladimir Putin pentru crime de război pentru rolul jucat în deportările ilegale de copii din Ucraina în Rusia, are o relație amoroasă cu magnatul media Konstantin Malofeev, potrivit unui relatări a publicației Verstka. Idila celor doi a atras atenția presei ruse și a provocat tensiuni între patriarhul rus Kirill și magnatul care este apropiat de Biserica Rusă, relatează publicația independentă rusă Meduza.

Atac aerian în Ucraina, după ce Kievul a revendicat lovirea unui aerodrom din Rusia

Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut 582.910 de soldați la începutul războiului, potrivit The Kyiv Independent.

Doar în ultima zi ar fi fost „eliminați” 1.150 de militari ruși.

O femeie a fost ucisă de o dronă ucraineană în orașul Shebekino din regiunea rusă Belgorod, a declarat duminică guvernatorul regional Vyacheslav Gladkov, informează Reuters.

Fostul preşedinte american Donald Trump l-a felicitat sâmbătă pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru cel mai mare schimb de deținuți de după Războiul rece între Rusia, Belarus şi mai multe state occidentale, informează dpa.

Forțele aeriene ucrainene au distrus peste 8.000 de ținte aeriene rusești de la începutul invaziei la scară largă în februarie 2022, a declarat duminica aceasta comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, informează The Kyiv Independent.

„În doi ani și jumătate, Forțele Aeriene au distrus peste 8.000 de ținte aeriene inamice: sute de avioane și elicoptere, mii de rachete de croazieră și drone. Piloții ucraineni au efectuat peste 20.000 de ieșiri de luptă, majoritatea implicând utilizarea armelor de aviație”, a scris Oleșciuk pe Telegram.

Potrivit raportului de duminică al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a pierdut 363 de avioane, 326 de elicoptere și 13.103 drone de la începutul războiului.

În declarația sa, Oleșciuk a felicitat, de asemenea, soldații ucraineni cu ocazia Zilei naționale a Forțelor Aeriene, marcată în prima duminică a lunii august în Ucraina.

În timpul nopții, rușii au atacat Ucraina cu patru rachete și cinci drone de atac, iar forțele de apărare aeriană au doborât toate cele cinci vehicule aeriene fără pilot inamice, potrivit comandantului forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, relatează Ukrainska Pravda.

Potrivit oficialului ucrainean citat, forțele Kievului au doborât cinci drone „Shahed-131/136″ în regiunile Herson, Dnipropetrovsk, Kirovograd și Zaporojie.

Sinteza celor mai recente evenimente:

Evenimentele de sâmbătă, ziua 892 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro