Sari direct la conținut

Ucraina şi Belarus îşi consolidează fiecare dispozitivul militar la graniţa comună

HotNews.ro
Armata din Belarus , Foto: Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia Images
Armata din Belarus , Foto: Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia Images

Armata din Belarus a anunţat sâmbătă desfăşurarea unor sisteme antiaeriene suplimentare la graniţa cu Ucraina, după ce anterior a sporit acolo și efectivele forţelor terestre, în timp ce a acuzat Ucraina de pregătirea unor acte de spionaj şi sabotaj. Acțiuni negate de Kiev, care a răspuns că armata sa doar îşi consolidează liniile defensive la frontiera belarusă, pe unde trupele ruse au pătruns din direcţia nordică în invazia lansată în februarie 2022, relatează agenţiile Reuters, DPA şi Agerpres.

Mai devreme săptămâna aceasta, potrivit autorităţilor de la Minsk, a fost doborâtă o dronă de recunoaştere care trecuse graniţa dinspre Ucraina „pentru a colecta informaţii despre infrastructura graniţei belaruse” şi a fost de asemenea descoperită o „ascunzătoare de arme” în proximitatea frontierei, iar combatanţi ruşi care luptă de partea Ucrainei ar fi fost desfăşuraţi în respectiva zonă.

Sâmbătă, Ministerul belarus al Apărării a susţinut că deţine informaţii conform cărora Ucraina deplasează trupe şi echipamente de luptă în regiunea Jitomir, învecinată cu Belarus.

„Probabil îşi provoacă singuri confuzie”

Ucraina a respins acuzaţiile că ar recurge la acţiuni destabilizatoare la graniţa cu Belarus, insistând că activităţile semnalate acolo nu sunt altceva decât o consolidare a liniilor defensive. Cei de la Minsk „probabil îşi provoacă singuri confuzie”, a declarat un ofiţer ucrainean din dispozitivul de supraveghere a frontierei de nord.

„Adevărata ameninţare vine dinspre Belarus. Pentru că sunt destule trupe ruseşti staţionate acolo”, a argumentat la rândul său şeful centrului de „combatere a dezinformării” din cadrul Consiliului de Securitate Naţională a Ucrainei, Andrii Kovalenko.

Deşi există în continuare trupe ruse pe teritoriul belarus, Kievul estimează că este puţin probabil la ora actuală ca Rusia să folosească din nou Belarusul drept platformă de lansare a unei ofensive, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei lansate pe 24 februarie 2022.

Atunci, sub acoperirea unor exerciţii militare, trupele ruse trimise în Belarus au atacat partea de nord a Ucrainei şi au ajuns până la periferia Kievului, de unde în urma pierderilor suferite în lupte şi a dificultăţilor logistice s-au retras o lună mai târziu după ce Moscova a decis să-şi axeze campania militară pe fronturile din estul şi sudul Ucrainei.

____

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro