Sari direct la conținut

Ucraina va avea o fabrică de muniții cu tehnologie și utilaje din Cehia

HotNews.ro
cartușe Sellier & Bellot / Pavlíček Luboš / ČTK / Profimedia
cartușe Sellier & Bellot / Pavlíček Luboš / ČTK / Profimedia

Compania de stat ucraineană Ukroboronservice și producătorul ceh Sellier & Bellot intenționează să construiască o fabrică de muniții în Ucraina, a declarat marți premierul ucrainean Denîs Șmîhal, relatează Reuters.

Republica Cehă a fost un susținător major al Kievului în lupta împotriva invaziei rusești, conducând o inițiativă care a obținut sute de mii de cartușe de muniție din întreaga lume.

“Printre alte acorduri din industria de apărare, în Ucraina va fi construită o nouă fabrică de muniții. Acordul a fost semnat între Sellier & Bellot și Ukroboronservice”, a spus Șmîhal, fără a oferi alte detalii.

„Acest lucru este important acum pentru proviziile armatei”.

Producătorul ceh de arme Colt CZ Group CZG.PR, care a achiziționat Sellier & Bellot în acest an, a declarat că va furniza utilaje pentru fabricarea muniției de calibru mic, ca parte a proiectului.

O altă unitate Colt CZ, Ceska Zbrojovka, a semnat, de asemenea, un acord de transfer de tehnologie pentru puștile sale CZ BREN 2 care urmează să fie construite în Ucraina, finalizând planurile anterioare.

Șmîhal a declarat că Ucraina a primit primele 50.000 de obuze din inițiativa cehă lansată la începutul acestui an. Prim-ministrul ceh Petr Fiala a declarat că inițiativa privind strângerea de muniție ar urma să continue și anul viitor.

Se preconizează că aproximativ jumătate de milion de obuze de artilerie vor fi livrate în acest an Ucrainei prin inițiativa Cehiei, care folosește contribuțiile statelor și aliaților NATO pentru a procura muniție din afara Europei.

Amintim, de asemenea, că Rheinmetall deschide o fabrică de vehicule blindate în interiorul Ucrainei în următoarele săptămâni, un efort despre care o sursă familiarizată cu informațiile a spus că îi îngrijorează profund pe ruși. 

INTERVIURILE HotNews.ro