Sari direct la conținut

Ucraina vrea un „dialog direct” cu China cu privire la un plan de pace

HotNews.ro
Dmitro Kuleba, Foto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images
Dmitro Kuleba, Foto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a făcut apel marţi în China, cu ocazia primei sale vizite la Beijing de la începerea războiului declanșat de Rusia, la un „dialog direct” pentru a se pune capăt conflictului, relatează AFP.

„Discuţii aprofundate, detaliate şi substanţiale sunt prevăzute cu omologul meu chinez, Wang Yi, cu privire la mijloacele de a ajunge la o pace justă”, spune şeful diplomaţiei ucrainene într-o postare în social media.

„Trebuie să evităm concurenţa între planurile de pace. Este foarte important ca Kievul și Beijingul să se angajeze într-un dialog direct şi într-un schimb privind poziţiile lor”, a adăugat el.

În pofida legăturilor sale economice, diplomatice şi militare strânse cu Moscova, care s-au consolidat și mai mult după invazia pe scară largă lansată de Rusia pe teritoriul ucrainean în februarie 2022, Beijingul intenţionează să joace un rol de mediator în conflict.

Beijingul se prezintă drept un interlocutor măsurat în comparaţie cu occidentalii, pe care China îi acuză că „aruncă gaz pe foc” prin livrările lor de arme către Ucraina. Însă China nu a condamnat niciodată invazia rusă, iar preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin îşi afişează bunele relaţii.

Gigantul asiatic s-a limitat să facă apel, anul trecut, la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor statelor, aşadar şi a Ucrainei.

Vizita lui Dmitro Kuleba, care se va încheia vineri, este prima a unei oficialităţi ucrainene de acest nivel de la începutul războiului.


Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro