Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 881: Kievul vrea „dialog direct” cu China despre un plan de pace / De ce sunt locuitorii unui oraș din Ucraina înspăimântați de sosirea avioanelor F-16 / Ungaria vrea ca UE să forțeze mâna Ucrainei în cazul petrolului Lukoil

HotNews.ro
Război în Ucraina, ziua 881: Kievul vrea „dialog direct” cu China despre un plan de pace / De ce sunt locuitorii unui oraș din Ucraina înspăimântați de sosirea avioanelor F-16 / Ungaria vrea ca UE să forțeze mâna Ucrainei în cazul petrolului Lukoil
Artilerist ucrainean în zona de front Ceasiv Iar - FOTO: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a sosit marți în China pentru o vizită fără precedent după începerea războiului, în vederea discutării căilor de găsire a unei soluții pașnice la conflictul declanșat de Rusia. Vizita lui Kuleba, ce va dura până vineri, are loc după criticile dure ale NATO cu privire la ajutorul economic acordat de Beijing Moscovei. Dar, mai presus de toate, are loc la o săptămână după ce Volodimir Zelenski a vehiculat pentru prima oară ideea unor negocieri cu Rusia, notează AFP, amintind că președintele ucrainean a declarat că este în favoarea participării Moscovei la un viitor summit pentru pace.

SINTEZA ZILEI

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 881, LIVETEXT:

Feribot folosit de ruși în scopuri militare, „avariat semnificativ” după un atac cu dronă al ucrainenilor

Armata ucraineană a confirmat atacul cu dronă de marți asupra portului rusesc Kavkaz – în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei. Potrivit ucrainenilor, atacul a „avariat semnificativ” vasul „Slavianin”, pe care l-a descris ca fiind ultimul feribot feroviar pe care Rusia îl folosea în scopuri militare în regiune.

Aproape o treime dintre ucraineni ar accepta unele concesii teritoriale făcute Rusiei în schimbul unei încheieri rapide a războiului, o proporţie care a crescut de peste trei ori în ultimul an, deşi majoritatea ucrainenilor încă se opun oricărei cedări teritoriale, arată un sondaj publicat marţi.

Locuitorii din Moscova care se înregistrează pentru a lupta în Ucraina vor primi un bonus de 1,9 milioane de ruble (21.777 dolari) din partea municipalităţii, ceea ce va ridica banii pe care urmează să-i încaseze pentru primul an în rândul forţelor la 5,2 milioane de ruble (59.600 dolari), a anunţat marţi biroul primarului Serghei Sobianin.

Indemnizaţia, care va intra în vigoare imediat, se adaugă tuturor celorlalte plăţi speciale deja existente pentru moscoviţii trimişi pe front, a precizat biroul. Cu noua sumă, salariul anual al soldaţilor ruşi cu contract va fi mai mare decât salariul mediu nominal din Rusia de peste cinci ori, potrivit datelor statistice din primul trimestru al lui 2024.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a primit marţi la Kiev pe secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, în faţa căruia a subliniat necesitatea de a pune capăt cât mai repede războiului provocat de invazia rusă în Ucraina.

„Cred că toţi înţelegem că trebuie să punem capăt războiului cât mai repede posibil, desigur, pentru a nu fi pierdute şi mai multe vieţi omeneşti”, a spus Zelenski în timpul întâlnirii cu trimisul Papei Francisc, întâlnire din timpul căreia preşedintele ucrainean a postat imagini video pe reţelele de socializare.

Cardinalul Pietro Parolin a sosit la Kiev în ceea ce Vaticanul numeşte o „călătorie pentru pace”. El a participat duminică la un serviciu religios în oraşul Berihov, la circa 180 de kilometri sud-vest de Kiev, unde s-a rugat pentru pace în Ucraina. (Agerpres)

Rusia extinde legea împotriva organizațiilor străine „indezirabile”

Rusia: Legea împotriva organizațiilor străine „indezirabile” va fi extinsă

Duma, camera inferioară a parlamentului rus, a votat marți în favoarea unei legi care ar permite interzicerea oricărei organizații străine „indezirabile”, consolidând astfel arsenalul legislativ care vizează în prezent ONG-urile, potrivit AFP.

Această legislație, deja utilizată împotriva presei independente și a ONG-urilor din Rusia, vizează în prezent doar organizațiile neguvernamentale străine.

Ucraina vrea un „dialog direct” cu China cu privire la un plan de pace

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a făcut apel marţi în China, cu ocazia primei sale vizite la Beijing de la începerea războiului declanșat de Rusia, la un „dialog direct” pentru a se pune capăt conflictului.

„Trebuie să evităm concurenţa între planurile de pace. Este foarte important ca Kievul și Beijingul să se angajeze într-un dialog direct şi într-un schimb privind poziţiile lor”, spune Kuleba.

Estonia va sprijini Ucraina până la victoria contra Rusiei, promite noul premier Kristen Michal

Guvernul Estoniei va sprijini Ucraina până la „victorie” în războiul acesteia cu Rusia, a declarat noul premier eston Kristen Michal într-un interviu acordat marţi agenţiei de presă Reuters, el pledând în această chestiune pentru continuitate cu fosta administraţie.

Michal (49 de ani) a înlocuit-o pe Kaja Kallas, care a demisionat recent pentru a deveni şefă a diplomaţiei Uniunii Europene şi care s-a remarcat ca una dintre cei mai vehemente voci critice la adresa Rusiei şi dintre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei în UE şi în NATO.

„Vom sprijini Ucraina până la victoria ei în acest război. Suntem în asta pe termen lung, sper că şi aliaţii noştri sunt”, a spus Kristen Michal după depunerea jurământului. (Agerpres)

De ce sunt locuitorii unui oraș din Ucraina înspăimântați de sosirea avioanelor F-16

Ungaria, „indiferentă” faţă de mutarea de la Budapesta a reuniunilor europene, dar blochează un ajutor militar al UE pentru Ucraina

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto şi-a manifestat marţi indiferenţa faţă de decizia şefului diplomaţiei europene Josep Borrell de a muta de la Budapesta la Bruxelles reuniunile ministeriale informale ale preşedinţiei ungare a Consiliului UE, ca represalii după ce premierul ungar Viktor Orban a efectuat o vizită la Moscova fără mandat din partea UE.

În schimb, Ungaria va bloca următoarea tranşă de finanţare a ajutorului militar pentru Ucraina din „Facilitatea Europeană pentru Pace” până când Kievul va debloca livrările de petrol ale companiei ruse Lukoil către Ungaria şi Slovacia.

Kievul a făcut un lobby intens pentru a primi din partea aliaților mai multe avioane F-16, iar primele aeronave vor sosi chiar anul acesta pentru a fi folosite împotriva Rusiei.

Însă locuitorii orașului Starokosteantîniv, aflat lângă o bază aeriană, se tem că sosirea avioanelor le va transforma localitatea într-o țintă majoră, scrie AFP.

O proporţie de 32% dintre ucraineni ar fi acceptat în luna aprilie concesii teritoriale pentru încheierea războiului provocat de invazia rusă, potrivit unui sondaj al Institutului Internaţional de Sociologie de la Kiev, ale cărui rezultate au fost publicate marţi.

Deşi minoritar, acest procent de acceptare a unor eventuale cedări teritoriale este totuşi cel mai mare de când a început războiul, pe 24 februarie 2022. În septembrie 2022, numai 8% dintre ucraineni ar fi acceptat astfel de concesii, procent care a continuat să crească, ajungând anul acesta în februarie la 26% şi după numai două luni mai târziu la 32%.

Totuşi, ucrainenii rămân încă majoritari contra concesiilor teritoriale, 55% dintre cei intervievaţi în ultimul sondaj împotrivindu-se acestora. (Agerpres)

Ungaria vrea ca UE să forțeze mâna Ucrainei în cazul petrolului Lukoil

Rafinăria de petrol Tuapse din Rusia este încă în funcțiune, a declarat marți vicepremierul rus Alexander Novak, la o zi după ce autoritățile locale au raportat că rafinăria a fost avariată într-un atac ucrainean cu drone.

Tuapse, cea mai mare rafinărie rusă de pe țărmul Mării Negre, a fost avariată luni într-un atac major cu drone ucrainene, care a declanșat un incendiu. Amploarea pagubelor este încă neclară, notează Reuters.

Rafinăria, care are o capacitate de prelucrare de 240 000 de barili de petrol pe zi de petrol, a fost ținta mai multor atacuri aeriene ucrainene de la începutul conflictului.

Ungaria se așteaptă ca Comisia Europeană să forțeze Ucraina să permită tranzitul de petrol de la Lukoil pe teritoriul său și va continua să blocheze debursarea următoarei tranșe din Facilitatea europeană pentru pace până când problema va fi rezolvată, a declarat marți ministrul său de externe.

„Vom continua să blocăm debursarea Facilității europene pentru pace până când Ucraina va rezolva problema Lukoil”, a spus Peter Szijjarto la postul de televiziune maghiar ATV, potrivit Reuters.

„Triunghiul Pokrovsk”: O brigadă ucraineană a doborât două Su-25 în ultimele zile / VIDEO cu loviturile reușite.

O unitatea a armatei ucrainene a doborât marți un avion rusesc de atac la sol Suhoi-25, a anunțat brigada mecanizată separată 110, care este la a doua astfel de realizare în ultimele patru zile.

Rusia acuză UE de furt

Regiunea Belgorod din sudul Rusiei restricţionează începând de marţi intrarea în 14 zone de la graniţa cu Ucraina care sunt supuse unor atacuri puternice din partea forţelor Kievului, măsuri ce par să facă parte dintr-o strategie a Kremlinului de a înfiinţa o zonă-tampon la frontieră, informează Reuters.

Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că restricţiile sunt aplicate localităţilor „în care situaţia operaţională aferentă este extrem de dificilă”, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Conform acestor restricţii, anunţate de Gladkov săptămâna trecută într-un clip video postat pe Telegram, punctele de control urmează să fie amenajate în afara localităţilor, transportul public este interzis şi oricine doreşte să le viziteze trebuie să informeze în prealabil autorităţile locale.

„Intrarea va fi permisă numai adulţilor de sex masculin cu respectarea unor reguli stricte: în vehicule blindate cu echipamente electronice militare şi cu îmbrăcăminte şi căşti antiglonţ, însoţiţi de militari sau oficiali locali”, a spus Gladkov. (Agerpres)

Kremlinul a calificat marți drept „furt” planul Uniunii Europene de a utiliza dobânzile obținute din activele rusești înghețate pentru a finanța ajutorul militar pentru Ucraina și a transmis că va lua măsuri legale împotriva oricărei persoane implicate în această decizie.

Reacția vine după ce, luni, cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a anunțat că prima tranșă de 1,4 miliarde de euro în ajutor militar pentru Ucraina, obținută din veniturile din activele rusești înghețate, va fi efectuată la începutul lunii august. (Reuters)

Un feribot aflat într-un port din strâmtoarea Kerci a fost lovit de ucraineni cu drone, au afirmat autoritățile regionale ruse.

„Serviciile de urgență lucrează în prezent la fața locului. Incendiul este sub control și nu există riscul ca acesta să se extindă. Din păcate, există răniți și morți în rândul echipajului și al angajaților portuari”, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Krasnodar, Veniamin Kondratyev. (AFP)

Slovacia și Ungaria tot nu primesc petrol Lukoil

Fluxul de petrol rusesc dinspre Lukoil către Slovacia și Ungaria prin Ucraina nu a fost reluat, a declarat marți presei o sursă importantă din industria petrolieră rusă, transmite Reuters.

Slovacia și Ungaria au anunțat la începutul acestei luni că au încetat să mai primească petrol de la Lukoil prin conducta Drujba după ce Ucraina a impus luna trecută o interdicție privind tranzitul resurselor de la Lukoil prin teritoriul ucrainean.

Un clip apărut pe rețelele de socializare arată un MiG-29 ucrainean într-o misiune de tip „nevăstuica nebună”, în care un avion intră intenționat în raza sistemelor antiaeriene rusești pentru a le ataca apoi cu rachete HARM (AGM-88) în momentul în care își pornesc radarele și își dezvăluie poziția.

Mai multe despre tactica de tip „nevăstuica nebună” folosită de ucraineni, aici.

China vrea o și mai mare cooperare economică cu Rusia

„Mai rea decât o maimuță cu o grenadă”. După intrarea în cursa pentru Casa Albă, Kamala Harris a devenit principala țintă a atacurilor propagandei rusești

Vicepremierul chinez Ding Xuexiang a declarat că țara sa dorește să îmbunătățească în mod continuu eficiența cooperării bilaterale în domeniul investițiilor cu Rusia, potrivit presei de stat chineze de marți.

Ding, care a discutat luni cu prim-vicepremierul Denis Manturov, a spus, de asemenea, că va face eforturi pentru a oferi recomandări pentru aprofundarea și dezvoltarea practică a cooperării în materie de investiții dintre China și Rusia, scrie Xinhua.

Declarațiile au fost făcute în timpul unei reuniuni de la Moscova a Comitetului de cooperare în domeniul investițiilor sino-ruse.

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri : 1220 soldați, 4 tancuri, 20 de alte blindate de luptă (totalul a ajuns la 16.000), 57 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 64 diferite vehicule și trei echipamente speciale.

Un japonez care lupta pentru Rusia a murit în Donețk

Un japonez care lupta în Ucraina pentru Rusia a murit luna trecută, a spus marți purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yoshimasa Hayashi, fără a da detalii despre identitatea bărbatului, în afară de faptul că avea în jur de 20 de ani.

De asemenea, el a declarat în cadrul unei conferințe de presă că autoritățile ruse au informat ambasada Japoniei pe 5 iunie, iar decesul a fost confirmat zece zile mai târziu.

Hayashi a adăugat că guvernul nu are informații cu privire la alte posibile cazuri de japonezi care ar lupta pentru Rusia în Ucraina.

Potrivit televiziunii publice nipone NHK, bărbatul avea 29 de ani, părăsise Japonia în noiembrie și a fost ucis într-o lovitură în apropiere de Donețk. (AFP)

Un atac aerian rusesc a avariat instalații de infrastructură esențiale din regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei, au declarat marți oficiali ucraineni.

Potrivit informațiilor preliminare, nu au existat victime în urma atacului, a afirmat administrația militară a regiunii pe Telegram, fără a preciza ce infrastructură a fost avariată.

Forțele aeriene ale Ucrainei au spus pe Telegram că șapte din cele opt drone lansate de Rusia peste noapte au fost distruse

Rusia a lansat, de asemenea, o rachetă aeriană ghidată X-69, au transmis forțele aeriene ucrainene, adăugând că, datorită contramăsurilor luate, racheta „nu și-a atins ținta”.

Rusia spune că a distrus azi-noapte 21 drone care atacau Crimeea

Antiaeriana rusă a anihilat azi-noapte 25 de drone ucrainene de atac lansate de Ucraina, a afirmat marți dimineață ministerul apărării de la Moscova.

Aproximativ 21 de drone au fost distruse deasupra Peninsulei Crimeea și a apelor Mării Negre și câte două drone au fost doborâte deasupra regiunilor ruse Briansk și Belgorod, aflate la granița cu Ucraina, a afirmat ministerul rus pe Telegram.

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus peste 15 drone pe care Ucraina le-a lansat peste noapte și care au vizat portul Sevastopol din Crimeea, a declarat marți guvernatorul pus de Rusia la conducerea orașlui.

„Niciun obiectiv din oraș nu a suferit daune”, a scris guvernatorul Mihail Razvozhayev pe canalul său Telegram.

Sinteza celor mai recente evenimente:

––-

Cele mai importante informații de luni privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro