Sari direct la conținut

Ucraina: Zelenski a promulgat legea de interzicere a Bisericii Ortodoxe legate de Moscova

HotNews.ro
Ucraina: Zelenski a promulgat legea de interzicere a Bisericii Ortodoxe legate de Moscova
Volodimir Zelenski (Foto: Laurent Cipriani / AP / Profimedia)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat sâmbătă legea de interzicere a Bisericii Ortodoxe Ucrainene legată de Moscova, al cărei text oficial a fost publicat pe site-ul parlamentului, potrivit AFP.

Legea, denunțată de Rusia, a fost promulgată de Ziua Independenței Ucrainei față de Uniunea Sovietică și la doi ani și jumătate de la începutul invaziei ruse în țară.

Liderul ucrainean a declarat într-un discurs că această decizie va consolida independența țării sale. „Ortodocșii ucraineni fac astăzi un pas pentru a se elibera de demonii Moscovei”, a spus el.

Ucraina a încercat să se elibereze de hegemonia spirituală rusă încă din 2014, dar aceste eforturi s-au accelerat considerabil după invazia rusă din 2022.

Biserica Ortodoxă Ucraineană s-a separat oficial de Patriarhia Moscovei în 2022, dar oficialii ucraineni au acuzat în mod repetat clericii săi că rămân loiali Rusiei.

Invazia Ucrainei a fost sanctificată de șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Chiril, un aliat loial al președintelui Vladimir Putin.

Marți, parlamentul ucrainean a adoptat un proiect de lege care prevede interzicerea Bisericii legate de Rusia. Potrivit unui sondaj realizat în 2023 de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, 66% dintre ucraineni erau în favoarea unei astfel de interdicții.

Potrivit presei, Biserica legată de Rusia are încă aproximativ 9 000 de parohii în Ucraina, față de 8 000-9 000 de parohii pentru rivala sa independentă.

INTERVIURILE HotNews.ro