Sari direct la conținut

Ucrainenii insistă că o rachetă rusească a trecut prin spațiul aerian al României / Republica Moldova spune și ea că o rachetă ar fi survolat-o și apoi a zburat spre România

HotNews.ro
Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sibiga / FOTO: Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia
Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sibiga / FOTO: Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia

MInistrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a insistat că una dintre rachetele lansate de ruși azi-noapte a trecut prin spațiul aerian românesc, afirmația venind după ce Ministerul Apărării din România a spus că sistemul său de supraveghere aeriană nu a detectat așa ceva.

„O rachetă rusească a depășit spațiul aerian al Republicii Moldova și al României, amintind că Rusia nu amenință doar Ucraina”, a spus Sîbiga, fără a da alte amănunte.

Potrivit ministrului ucrainean de externe, atacul aerian de azi noapte a fost „încă o lovitură masivă a Rusiei împotriva sistemului energetic al Ucrainei.”

„Această teroare de Crăciun este răspunsul lui Putin la cei care au vorbit despre iluzoria „încetare a focului de Crăciun”, a adăugat el.

Ce a spus ministerul moldovean al Apărării

Autoritățile din Republica Moldova au transmis, la rândul lor, că o rachetă i-ar fi traversat spațiul aerian și apoi a traversat frontiera cu România, precizând că nici sistemul de supraveghere al armatei moldovene nu a detectat vreo rachetă sau dronă.

„Potrivit rapoartelor Poliției de Frontieră, una din rachetele lansate de Rusia a fost observată de o patrulă pe direcția Iampol-Cosăuți. Ulterior, una din rachete ar fi traversat spațiul aerian al Republicii Moldova în zona Otaci-Moghilev Podilsk și a ieșit prin frontiera cu România în zona Dorohoi-Herța.

Sistemul de monitorizare a spațiului aerian al Armatei Naționale nu a detectat survolarea spațiului aerian al țării noastre de careva rachete sau drone.”

Autoritățile ucrainene au informat miercuri dimineață România că o rachetă rusească care a lovit în Cernăuți a trecut prin spațiul aerian românesc, transmite MApN, care spune că datele sale nu confirmă asta, dar va „continua să cerceteze această situație, pentru clarificarea tuturor circumstanțelor.”

Reacția Bucureștiului vine după ce forțele aeriene ucrainene au spus că una dintre rachetele de croazieră cu care Rusia a atacat Ucraina în noaptea de 24 spre 25 decembrie a venit din spațiul aerian al Republicii Moldova.

INTERVIURILE HotNews.ro