Sari direct la conținut

Ciolacu le cere liderilor tuturor partidelor politice să stabilească împreună calendarul alegerilor prezidențiale: Nu voi răspunde provocărilor de a declanșa o criză guvernamentală

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

În plin scandal între PSD și PNL în privința datei alegerilor prezidențiale, premierul Marcel Ciolacu a invitat vineri liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. „Aceasta este abordarea corectă și nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu inițieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanșa o criză guvernamentală și instabilitate în România”, a declarat Ciolacu.

Premierul a făcut din nou trimitere la faptul că PNL nu-și respectă angajamentele din Coaliție, fapt care generează lipsă de încredere în clasa politică. PSD a oferit marți, după ședința de coaliție, un ultimatum pentru a alege între două date propuse de PSD, dar liberalii au insistat pe propriul calendar și hotărârea de guvern nu s-a regăsit pe agenda ședinței de guvern.

„Toți cei de aici, indiferent de partidul din care facem parte, avem o responsabilitate uriașă de a asigura stabilitatea acestei țări. Iar acest lucru înseamnă inclusiv să-ți respecți angajamentele. Nu este vorba de un termen sau altul pentru desfășurarea alegerilor, ci de încredere. Țopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri. Și trebuie să înceteze!

Ca premier al României, am obligația de a nu favoriza un partid sau o coaliție. Astăzi practic ieșim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care puteam promova H.G.-ul de stabilire a datei alegerilor.

De aceea, de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. Aceasta este abordarea corectă și nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu inițieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanșa o criză guvernamentală și instabilitate în România”, a spus Ciolacu.

Executivul s-a reunit astăzi, de la ora 09.00, în ședință de guvern, iar pe agenda ședinței comunicată publică nu s-a regăsit hotărârea de guvern privind calendarul alegerilor prezidențiale.

Această hotărâre a generat tensiuni între cele două partide care formează coaliția de guvernare întrucât PSD și PNL nu s-au pus de acord privind data alegerilor, social-democrații insistând pentru septembrie, în timp ce liberalii au propus noiembrie.

La finalul ultimei ședințe de coaliție, de marți, PSD prin vocea purtătorului de cuvânt Lucian Romașcanu, i-au dat un ultimatum ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, ca până vineri, împreună cu partidul, să aleagă între cele două variante propuse de social-democrați: 15 și 29 septembrie. Liberalii au refuzat să aleagă o dată și au insistat pe calendarul propriu.

„Rămâne ca în cursul acestei săptămâni, domnul Predoiu, care are două hotărâri pe masă, sa decidă, împreună cu PNL, care din cele doua date le sunt favorabile: 15 sau 29 septembrie. Noi am făcut aceasta concesie să acceptăm și data de 29 septembrie”, a solicitat Romașcanu.

Tensiuni în coaliție

Doi importanți lideri din Partidul Social-Democrat (PSD), Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, au lansat joi seară atacuri concertate la adresa lui Nicolae Ciucă, după ce premierul Marcel Ciolacu a afirmat, referindu-se la președintele PNL, că „onoarea nu poate fi doar pe panouri”, în contextul neînțelegerilor din coaliția guvernamentală privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale.

Aflat la Bruxelles, Marcel Ciolacu a lansat joi un atac la adresa liderului PNL, Nicolae Ciucă.

„Poate trebuie să înțelegem că onoarea nu este numai pe panouri, onoarea este și în discuțiile în cadrul coaliției”, a spus liderul PSD, referindu-se la campania președintelui PNL, care are panouri de mari dimensiuni instalate pe drumuri și autostrăzi, cu mesajul „Un ostaș în slujba țării”.

Ulterior în cursul zilei de joi, Nicolae Ciucă a răspuns atacului partenerului său de coaliție de la PSD, Marcel Ciolacu, printr-un mesaj video postat pe Facebook.

Liderul PNL susține că nu înțelege reacția lui Marcel Ciolacu și că discuțiile din coaliție despre data alegerilor prezidențiale trebuie să fie „pe bază de principii și reguli, nu pentru a face în aşa fel încât să respectăm agenda personală a liderilor PSD”.

PSD vrea 15 sau 29 septembrie, în timp ce PNL insistă pentru un termen intermediar, în octombrie, sau la termenele constituţionale – 10 şi 24 noiembrie.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, vinerea trecută, ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul Hotărârii de Guvern privind alegerile prezidenţiale, el referindu-se la datele de 15 sau 29 septembrie pentru primul tur de scrutin.

Iniţial, liderii politici anunţau că discuțiile vor fi reluate vineri, într-o nouă ședință de coaliție, însă joi liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că această şedinţă nu a fost convocată.

INTERVIURILE HotNews.ro