UDMR – presat de grupul de la Cluj
Liderii filialelor UDMR din centrul Transilvaniei vor sa faca presiuni asupra conducerii centrale a Uniunii pentru a accepta o serie de reforme radicale cu ocazia viitorului Congres. Ei doresc propulsarea sefilor Grupului de la Cluj in locul unor lideri a caror imagine a avut de suferit in ultima perioada.
Astfel, sefii Grupului de la Cluj vor, de asemenea, reconcilierea cu gruparile radicale din afara UDMR. Ei ar agrea inclusiv varianta unei fuziuni cu Uniunea Civica Maghiara, formatiune condusa de primarul din Odorheiul Secuiesc, Jeno Szasz, si care a anuntat intentia de a inregistra un Partid Civic Maghiar.
Unul dintre exponentii aripii reformatoare din UDMR este liderul filialei clujene, consilierul local Attila Laszlo. El este sustinut si de altii mai tineri, cum ar fi deputatii Levente Mate si Arpad Antal. Concret, liderii Grupului de la Cluj doresc infiintarea unui for politic in care sa fie reprezentati sefii filialelor.
Acest for ar urma sa fie mai reprezentativ decat Prezidiul Executiv al UDMR si ar asigura conducerea politica a formatiunii, in perioadele dintre sesiunile Consiliului Reprezentantilor Unionali, for care se intruneste doar din trei in trei luni. Structura ar putea fi numita Consiliul National al UDMR.
Functia de presedinte al acestuia ar putea reveni fostului lider de onoare al UDMR, episcopul reformat de Piatra Craiului Laszlo Tokes, care conduce in prezent Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania si este unul dintre cei mai charismatici politicieni maghiari din Ardeal.
O alta propunere ar fi crearea unui post de secretar general, care sa fie in acelasi timp si purtator de cuvant al UDMR. Acesta ar putea reveni ministurului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, ori deputatului Hunor Kelemen. In prezent, cei doi sunt vicepresedinti ai Uniunii.
Reformatorii din UDMR spera in sprijinul membrilor Cercului Liberal din interiorul Uniunii, condus de senatorul clujean Peter Eckstein-Kovacs. La nevoie, ca sa isi impuna punctul de vedere, ei ar putea sa se alieze si cu Platforma Crestin-Democrata, condusa de senatorul Gyorgy Frunda, in prezent presedinte in cadrul UDMR.
Aceasta coalitie ar avea ca efect trecerea in linia a doua a unor politicieni din garda veche, precum senatorul Attila Verestoy sau presedintele executiv Csaba Takacs, cu mentiunea ca ultimul ar putea sa isi pastreze totusi functia deoarece o serie de lideri judeteni ii recunosc acestuia calitatile de bun organizator.
O eventuala reconciliere cu radicalii ar putea fi conditionata, insa, de sacrificarea actualului ministru-delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely. Acesta detine, la nivel politic, functia de vicepresedinte al UDMR.
El a fost la ultimul Congres al formatiunii, tinut acum patru ani la Satu Mare, promotorul desfiintarii functiei de presedinte de onoare al UDMR, detinuta pana atunci de Laszlo Tokes.
Toate aceste lucruri ar urma, insa, sa fie facute pe calea alegerilor interne. Reformatorii din Uniune doresc ca toate functiile sa fie ocupate doar prin vot. Astfel, ei spera sa scape de intelegerile vechilor lideri care le-au asigurat suprematia mai mult de un deceniu si jumatate.
Totusi, presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, va fi sprijinit pentru un nou mandat de presedinte pentru ca el s-a aratat dispus sa faca o serie de concesii politicienilor din noul val.