Sari direct la conținut

UE asteapta o maree de textile chinezesti

HotNews.ro

Europenii se pregatesc sa renunte la cotele de import pentru textilele chinezesti la 1 ianuarie si spera sa evite o noua maree de tricouri si pantaloni ‘made in China’, cum a fost in cazul unei prime tentative in 2005, scrie AFP, preluata de Rador. Cotele, reintroduse in iunie 2005 pentru a proteja industria europeana, vor fi inlocuite temporar printr-un „sistem de supraveghere”.

Menit sa functioneze timp de un an, sistemul trebuie sa permita reactia in cazul unui aflux prea important de produse textile chinezesti, inainte de disparitia oricarui sistem de control in 2009.

Acest sistem va acoperi opt categorii de produse sensibile (tricouri, pulovere, pantaloni…) din zece avute in discutie, cu o supravehere a autorizatiilor de export oferite in China si a nivelului de importuri in Uniunea Europeana.

UE vrea sa controleze importurile

„Avantajul este ca vom avea cel putin o vizibilitate la nivel autorizatiilor. Administratiile nu vor putea sa spuna ca in 2005, ca nu sunt la curent cu riscurile de derapaj”, subliniaza Francesco Marchi, de la Euratex, asociatie care regrupeaza principalii producatori textili europeni.

In ianuarie 2005, abrogarea de catre Uniunea Europeana a cotelor textile, in conformitate cu acordul incheiat de Organizatia Mondiala a Comertului, s-a tradus printr-o crestere puternica a importurilor chinezesti (+47% pentru produsele de imbracaminte). In consecinta, UE a reintrodus cotele inca iunie 2005.

Europarlamentarii au facut cunoscute nelinistile lor cu privire la industria textila europeana, care da de lucru la 2,5 milioane de angajati, in tari precum Bulgaria, Romania, Italia sau Franta. Ei au cerut Comisiei sa „garanteze punerea in aplicare corespunzatoare” a sistemului de supraveghere si au subliniat ca masurile de protectie s-ar putea dovedi necesare.

Conform acordului de aderare a Chinei la OMC, Uniunea Europeana dispune de posibilitatea de a decide asemenea masuri de protectie speciala cu privire la importurile chinezesti, sub forma de restrictii cantitative.

China, inca inchisa pentru textilele europene

Ea poate, de altfel, sa impuna la nevoie taxe antidumping. Comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, a promis ca Bruxelles-ul va fi „gata sa se foloseasca de toate instrumentele pe care le are la dispozitie” in caz de explozie a importurilor.

Europenii nu inceteaza sa ceara Chinei sa isi deschida mai mult piata, in timp ce exporturile chinezesti spre Europa cresc fara incetare.

Deficitul comercial al UE cu China, dupa ce a atins 130 de miliarde de euro in 2006, ar urma sa mai creasca in acest an. El se ridica deja la 115,7 miliarde de euro in primele noua luni ale anului.

In lipsa unui raspuns concret din partea Chinei cu privire la reechilibrarea relatiilor comerciale, europenii au inasprit tonul acestor ultime luni. Un subiect care a fost, alaturi de criticile europenilor privind slabiciunea monedei chinezesti, in centrul recentului summit China-UE la Beijing.

„Ceea ce se doreste in special este deschiderea pietei chineze pentru textilele europene”, subliniaza Patrick Itschert, secretarul general al Federatiei Sindicale Europene a textilelor, imbracamintei si pielariei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro