UE în fața unui „big bang” al înarmării. Blocul comunitar este divizat însă în privința finanțării
Europa trebuie să găsească anul viitor o cale de a obține sute de miliarde de euro în plus pentru cheltuielile militare pentru a fi pregătită să se opună oricărui atac din partea Rusiei până la sfârșitul deceniului, a declarat Andrius Kubilius, noul comisar pentru Apărare al Uniunii Europene, informează Reuters.
Andrius Kubilius, fost premier al Lituaniei care tocmai a devenit primul comisar pentru Apărare din Comisia Europeană a afirmat, într-un interviu pentru Reuters, că Europa are nevoie de un „big bang” în privința achizițiilor de armament „Trebuie să mergem pe scară mare cu înzestrarea. Pe de altă parte, trebuie să avem un big bang al finanțării”, a spus Kubilius.
Temerea față de Rusia, principalul stimulent al înarmării
Comentariile sale reflectă o opinie împărtășită de mulți europeni lideri că UE are nevoie să-și întărească apărarea, determinată de temerile că o țară a Uniunii ar putea fi următoarea țintă a președintelui rus Vladimir Putin. Întoarcerea iminentă a lui Donald Trump la Casa Albă și concentrarea atenției SUA pe China au cauzat preocupări legate de faptul că Washingtonul ar putea să fie mai puțin dispus sau capabilă să protejeze Europa în anii următori.
Există un acord pe scară largă că Europa ar trebui să cheltuie mai mult pentru apărare, însă țările UE încă nu s-au pus de acord de unde să ia banii.
Kubilius a afirmat că o soluție trebuie găsită anul viitor, invocând estimări ale serviciilor de informații, precum cel din Germania, că Rusia ar putea fi pregătită să atace o țară NATO cel mai târziu până la finele deceniului. „Totul trebuie făcut înainte sau în jur de 2030. Nu ne putem imagina să-i cerem președintelui Putin să-și amâne planurile până când vom fi noi gata”, a declarat comisarul.
Putin a declarat că nu are intenția de a ataca alte țări europene însă asemenea declarații nu i-au convins pe liderii europeni, mai ales că Moscova a dat asigurări similare și despre Ucraina înainte de invazia din 2022. Potrivit lui Kubilius, Europa are nevoie de tot felul de echipamente de la tancuri și artilerie la transporturi aeriene și capacități de alimentare cu combustibil.
UE are nevoie de 500 de miliarde de euro în plus
Comisia Europeană estimează investițiile suplimentare în apărare la circa 500 de miliarde de euro în următorul deceniu. Unii lideri au sugerat emiterea unor obligațiuni UE pentru apărare care să fie achitate din bugetul Uniunii, însă țările austere din punct de vedere fiscal precum Germania și Olanda se opun.
Kubilius susține ideea împrumuturilor față de suplimentările bugetelor naționale pentru apărare. El a sugerat folosirea Mecanismului European de Stabilitate (MES) al zonei euro sau redirecționarea banilor din fondul de refacere de după pandemie.
O altă propunere luată în discuție este crearea unui fond comun la care să contribuie benevol state ale UE, alături de Norvegia și Marea Britanie, care să fie modelat după MES și să împrumute bani pentru proiecte comune de apărare. Un asemenea mecanism ar permite guvernelor să finanțeze proiecte costisitoare de apărare fără să crească datoria publică.
Kubilius a constatat că UE a reușit să împrumute rapid sute de miliarde de euro în timpul crizei Covid-19 și ar trebui să facă la fel și acum. Misiunea lui Kubilius este să reducă fragmentarea de pe piața europeană a apărării, în care guvernele naționale obțin armament la comandă din partea furnizorilor naționali.
El a spus că prioritatea sa este să ajute țările UE să atingă țintele de înzestrare ale NATO cât mai repede posibil, satisfăcând cererea cu oferte comune majore și urmărind proiecte comune precum scutul anti-aerian european.