Sari direct la conținut

UE recomandă al doilea booster anticovid la toate persoanele peste 60 de ani: „Este începutul unui nou val de coronavirus, în toată Europa”

HotNews.ro
Vaccinare împotriva COVID-19, Foto: AGERPRES
Vaccinare împotriva COVID-19, Foto: AGERPRES

Agențiile de sănătate ale Uniunii Europene au recomandat luni un al doilea rapel de vaccin anticovid pentru toate persoanele de peste 60 de ani, precum și pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere medical, în contextul unei noi creșteri a numărului de infecții și spitalizări în Europa, transmite Reuters.

Deși vaccinurile existente împotriva coronavirusului continuă să ofere o bună protecție împotriva spitalizărilor și a deceselor, eficacitatea vaccinului a fost afectată pe măsură ce virusul a evoluat.

Din aprilie, agențiile de sănătate ale UE au recomandat un al doilea vaccin de rapel doar pentru persoanele cu vârsta peste 80 de ani și pentru cele mai vulnerabile.

Se așteaptă ca noua recomandare europeană să faciliteze luarea unor decizii naționale de accelerare a campaniilor de vaccinare, care au încetinit până aproape să se oprească în ultimele luni.

„Începe un nou val Covid, în toată Europa”

„În prezent, observăm o creștere a ratelor COVID-19 și o tendință de creștere a numărului de internări și a gradului de ocupare a spitalelor și a secțiilor de terapie intensivă în mai multe țări, determinată în principal de subvarianta BA 5 a Omicron”, a declarat Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

„Acest lucru semnalează începutul unui nou val de COVID-19, răspândit pe scară largă în întreaga Uniune Europeană”, a spus ea, adăugând că acordarea acum a unui al doilea rapel persoanelor de peste 60 de ani și celor vulnerabile din punct de vedere medical ar evita un număr semnificativ de spitalizări și decese.

Producătorii de vaccinuri, cum ar fi Moderna și partenerii Pfizer și BioNTech, au testat versiuni ale vaccinurilor lor COVID modificate pentru a combate varianta BA.1 Omicron.

Deși au declarat că aceste vaccinuri au generat un răspuns imunitar bun împotriva BA.1 și a variantelor care au circulat mai recent, au observat un răspuns mai slab împotriva BA.4 și BA.5.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care analizează în prezent două vaccinuri adaptate la variante, se așteaptă ca primele vaccinuri de ultimă generație să fie aprobate până în septembrie.

„Între timp, este important să se ia în considerare utilizarea vaccinurilor autorizate în prezent ca al doilea rapel la persoanele care sunt cele mai vulnerabile”, a declarat directorul executiv al EMA, Emir Cooke.

Nu există dovezi clare care să susțină administrarea unei a doua doze de rapel la persoanele cu vârsta sub 60 de ani care nu prezintă un risc mai mare de boală severă, a adăugat luni ECDC.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro