Sari direct la conținut

Uleiul de măsline nu mai este „regele bucătăriei” în Spania, devenind un lux. Pentru prima dată, spaniolii au început să-l înlocuiască

HotNews.ro
Sticle de ulei de măsline în magazinele din Spania, Foto: David Canales / Zuma Press / Profimedia
Sticle de ulei de măsline în magazinele din Spania, Foto: David Canales / Zuma Press / Profimedia

Uleiul de floarea soarelui a început să înlocuiască uleiul de măsline în bucătăriile din Spania, care este cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, în timp ce prețurile în creștere îi obligă pe consumatori să treacă la opțiuni mai ieftine, relatează Reuters. 

Spaniolii au cumpărat 107 milioane de litri (28,3 milioane de galoane) de toate tipurile de ulei de măsline în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu 179 de milioane de litri de ulei de floarea soarelui, conform celei mai mari asociații de îmbuteliere a uleiului de măsline din Spania, Anierac.

Până în acest an, uleiul de măsline a fost cel mai popular ulei de gătit în gospodăriile spaniole, reprezentând 62% din vânzările în volum în 2023, în timp ce uleiul de floarea soarelui a reprezentat aproape 34%, potrivit Ministerului Agriculturii.

„Este clar că consumul de ulei de măsline scade în Spania”, a declarat Primitivo Fernandez, purtătorul de cuvânt al Anierac. „Există gospodării care obișnuiau să cumpere numai ulei de măsline și pentru prima dată acum cumpără ulei de floarea soarelui și ulei de măsline”, a spus el.

Vânzările de ulei de floarea soarelui au crescut cu 25% 

Vânzările de ulei de măsline în volum au scăzut cu 18% față de prima jumătate a anului 2023, a spus Anierac. Vânzările de ulei de floarea soarelui au crescut cu 25% în volum anul trecut, potrivit datelor oficiale.

O sticlă de ulei de floarea soarelui a costat în medie 1,86 euro (2,07 dolari) pe litru anul trecut, în timp ce tipurile de ulei de măsline costă peste 6 euro pe litru, cu 50% mai mult decât în ​​2022, arată datele oficiale.

Spania furnizează de obicei aproximativ 40% din uleiul de măsline din lume, dar valurile de căldură din primăvară și o secetă prelungită au redus recoltele de măsline în ultimii doi ani, dublând prețurile uleiului de măsline la niveluri record.

Acest lucru a împins alimentele de bază ale dietei mediteraneene dincolo de accesul gospodăriilor sărace din Spania, care trec la ulei de floarea soarelui mai ieftin, potrivit unui raport al Ministerului Agriculturii privind tendințele consumului de alimente în 2023.

La sfârșitul anului trecut, uleiul de măsline era consumat în principal în gospodăriile din clasa mijlocie și superioară, se arată în raport.

Sticlele de ulei de măsline au etichete antifurt în Spania

Sticlele de un litru de ulei de măsline extravirgin s-au vândut anul trecut cu până la 14,5 euro în unele supermarketuri, plasându-le în categoria de produse pe care comercianții cu amănuntul au etichete antifurt.

În iunie, guvernul spaniol a redus taxa pe valoarea adăugată a uleiului de măsline pentru a-l face mai accesibil, chiar dacă prețurile au scăzut puțin în acest an.

Cel mai mare lanț de supermarketuri din Spania, Mercadona, a redus prețul uleiului de măsline cu 25% în acest an și săptămâna aceasta oferă sticle de 1 litru sub 7 euro pentru a atrage clienții, a declarat o sursă a companiei.

INTERVIURILE HotNews.ro