Sari direct la conținut

Ultima dronă căzută în România: Ministerul de Externe spune că a anunțat aliații NATO. Șeful misiunii diplomatice ruse la București a fost convocat la MAE

HotNews.ro
Luminiţa Odobescu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Luminiţa Odobescu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul de Externe spune că a anunțat aliații NATO despre ultimul incident petrecut miercuri, când noi fragmente ale unei drone similare celor folosite de Armata rusă au fost găsite în România, în județul Tulcea. MAE a anunțat de asemenea convocarea de urgență a șefului misiunii diplomatice ruse la București. Acestuia i-a fost transmis „protestul ferm faţă de violarea din nou a spaţiului aerian al României”.

UPDATE 2:

MAE anunță că însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Rusiei a fost convocat din nou la sediul ministerului, miercuri seară, iar secretarul de stat Iulian Fota i-a transmis acestuia protestul ferm faţă de violarea din nou a spaţiului aerian al României.

Comunicatul Ministerului de Externe:

  • „Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, miercuri, 13 septembrie 2023, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București a fost convocat din nou la sediul Ministerului Afacerilor Externe la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, ca urmare a identificării în județul Tulcea a unor noi fragmente de dronă similară celor folosite de armata rusă în Ucraina.
  • Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul ferm față de violarea din nou a spațiului aerian al României și a cerut părții ruse să înceteze imediat atacurile împotriva populației și infrastructurii civile ucrainene inclusiv cele de la frontiera cu România.
  • De asemenea, a solicitat respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României.
  • Secretarul de stat a condamnat cu fermitate aceste atacuri, care generează inclusiv riscuri de securitate pentru cetățenii români și care afectează siguranța transporturilor pe Dunăre și prin Marea Neagră.
  • Aceste atacuri asupra civililor și infrastructurii civile sunt ilegale și considerate crime de război”.

UPDATE 1:

Ambasadorul României la NATO, Dan Neculăescu, i-a informat miercuri, în cadrul reuniunii ordinare a Consiliului Nord-Atlantic, pe aliaţii NATO cu privire la continuarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene din apropierea României.

Ambasadorul i-a informat pe aliaţi că pe teritoriul României au fost identificate, pentru a treia oară, fragmente de drone similare cu cele folosite de Rusia. Autorităţile române rămân în alertă şi desfăşoară o anchetă completă.

Potrivit purtătorului de cuvânt interimar al Alianţei Nord-Atlantice, Dylan White, „NATO nu deţine informaţii care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat”.

„NATO este solidară cu aliatul nostru, România. Secretarul general a vorbit cu preşedintele Iohannis în weekend şi continuăm să a declaramonitorizăm situaţia în strânsă legătură cu autorităţile române”, a mai transmis sursa citată.

Anterior, într-un comunicat de presă, MAE „reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României” și anunță că îl va convoca pe ambasadorul Rusiei la București.

  • „Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie 2023 de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, în județul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României.
  • Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina și, totodată, cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României.
  • Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri ilegale, care încalcă normele de drept internațional și sunt considerate crime de război.
  • Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi.
  • De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse”, a transmis MAE.

Cu puțin timp înaintea anunțului MAE, Ministerul Apărării Naționale a transmis că fragmentele găsite miercuri între localitățile Nufăru și Victoria din județul Tulcea sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă.

Amintim că forţele ruse au continuat, în noaptea de marţi spre miercuri, atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Reni şi Izmail, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România.

Autoritățile române au trimis mesaj RO-Alert în 8 localități din județul Tulcea, aflate în apropierea graniței cu Ucraina.

Ministerul Apărării a anunţat în cursul dimineții că, în baza informaţiilor primite de la ISU Tulcea cu privire la sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localităţile Nufăru, Malcoci şi Valea Nucarilor din judeţul Tulcea, echipe ale Armatei investighează aceste situaţii.

Ulterior, MApN a anunțat că un elicopter al Armatei române a descoperit noi fragmente ce par să fie de la drone militare, în zona unor localități aflate la peste 15 kilometri de granița cu Ucraina.

Fragmentele au fost descoperite în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufăru și Victoria, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, conform Ministerului Apărării.

Localitatea Nufăru se află la 14-15 km de cele mai apropiate puncte de granița cu Ucraina, iar Victoria la 17-18 km de frontieră. Nufăru este la 10 km de centrul municipiului Tulcea.

Primele două cazuri de resturi de dronă găsite pe teritoriul românesc au fost lângă localitatea Plauru, aflată practic pe graniță, însă Nufăru și Victoria sunt mult mai departe de frontieră.

În niciunul din cele trei cazuri de până acum, radarele României nu au detectat nimic.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro