Sari direct la conținut

Ultimul contracandidat republican la președinție al lui Donald Trump a suferit o înfrângere umilitoare la alegerile din Nevada

HotNews.ro
Nikki Haley a fost ambasadoarea Statelor Unite pe langa ONU in timpul mandatului lui Donald Trump, Foto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia
Nikki Haley a fost ambasadoarea Statelor Unite pe langa ONU in timpul mandatului lui Donald Trump, Foto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Nikki Haley, ultimul rival a lui Donald Trump în curs pentru nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidențiale din noiembrie, a suferit o înfrângere umilitoare la alegerile primare organizate marți în Nevada, deși a candidat singură pe buletinul de vot, relatează Reuters.

Haley a fost singurul candidat important al Partidului Republican care a participat la votul ce a avut loc marți în condițiile în care conservatorii din acest stat aflat în vestul SUA sunt într-un conflict cu o lege statală care a dus la organizarea a două scrutine separate.

A două rundă de alegeri va fi una de tip „caucus” (adunare electorală) și va avea loc pe 8 februarie. Aceasta va fi organizată de Partidul Republican din Nevada, favorabil lui Trump, şi doar Trump figurează pe acel buletin de vot.

Buletinele de vot concurente sunt rezultatul unui conflict între Partidul Republican din Nevada, condus de aliaţi ai lui Trump, şi o lege statală adoptată în 2021 care impune organizarea de așa-zise alegeri primare.

Însă, la fel ca alte state americane, Nevada organizează de mult timp adunări electorale „caucus” pentru a alege candidaţii prezidenţiali. Dar, după ce au fost raportate probleme cu adunările electorale din 2020, legislativul statului a adoptat o lege prin care a schimbat sistemul de vot cu un vot primar tradiţional, mai direct.

Nikki Haley a pierdut și când Trump nu a fost pe buletinul de vot

După ce au fost numărate peste două treimi din voturile exprimate marți în cadrul alegerilor primare, Haley a obținut doar 32% din cele exprimate, în timp ce opțiunea „niciunul dintre acești candidați” a obținut 61%, fiind declarată câștigătoarea într-o nouă bizarerie a sistemului politic american.

Joe Lombardo, guvernatorul republican al Nevadei și un susținător al lui Trump, a declarat înainte de vot că și el se va exprima în favoarea opțiunii respective.

Deși Haley, o fostă guvernatoare a Carolinei de Sud și ambasadoare a lui Trump pe lângă ONU în timpul mandatului său, a promis că va rămâne în cursa electorală cel puțin până pe 24 februarie, când vor avea loc alegerile din Carolina de Sud, statul ei natal, înfrângerea de marți marchează un nou eșec stânjenitor pentru politiciana din aripa neoconservatoare a Partidului Republican.

Cu toate acestea, un sondaj de opinie realizat de The Washington Post și Monmouth University și publicat joia trecută, a arătat că Haley ar pierde și alegerile republicane din statul său natal, urmând să obțină doar circa 32% din voturi, comparativ cu 58% pentru Donald Trump.

Donald Trump domină copios alegerile organizate de Partidul Republican pentru alegerea candidatului la președinție

Trump a câștigat detașat și alegerile organizate de Partidul Republican în New Hampshire și Iowa luna trecută. Guvernatorul Floridei Ron DeSantis, considerat mult timp „steaua în ascensiune” a Partidului Republican, s-a retras din cursă înaintea alegerilor din New Hampshire, după ce campania sa nu a reușit să facă o impresie notabilă asupra alegătorilor.

Tot marți, președintele Joe Biden și-a adjudecat alegerile organizate de Partidul Democrat în Nevada, obținând în jur de 90% din voturile exprimate după numărarea a peste 70% din buletinele de vot.

Biden, ca președinte în exercițiu, are parte de o opoziție minimă în cadrul partidului său și se va confrunta foarte probabil cu Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie într-o reeditare a cursei electorale din 2020.

Imediat după anunțarea victoriei sale în Nevada, Biden l-a luat în colimator pe Trump, afirmând într-un comunicat remis presei că:

„Donald Trump încearcă să ne divizeze, nu să ne unifice; să ne târască înapoi în trecut, nu să ne conducă în viitor”.

Nevada va fi unul dintre statele disputate la alegerile prezidențiale din noiembrie

Deși alegerile primare organizate marți în Nevada vor avea un impact redus asupra cursei pentru nominalizarea candidatului la președinție a celor două partide din duopolul politic american, statul va fi un „câmp de luptă” contestat în noiembrie întrucât ar putea fi câștigat atât de democrați, cât și de republicani.

La alegerile prezidențiale din 2020 Biden l-a învins pe Trump aici cu o diferență de 2,4% iar sondajele de opinie de acum arată că o reeditare a cursei între cei doi va fi cel puțin la fel de strânsă.

În jur de 30% din populația Nevadei se indentifică drept hispanică sau „latino” iar republicanii câștigă tot mai mulți simpatizanți în cadrul acestor grupuri demografice tradițional conservatoare.

În plus, Nevada are numeroși alegători independenți, care pot fi câștigați de oricare dintre cei doi candidați: 768.000 din locuitorii cu drept de vot ai acestui stat sunt înregistrați ca „non-partizani”, mai mult decât numărul înregistrat al alegătorilor democrați sau republicani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro