Umbra lui Adrian Nastase peste Victor Ponta
In 2004, Nastase a promis 400 de sali de sport, Ponta promite acum 400 de terenuri de fotbal. In 2004 Nastase, iubitorul de limuzine luxoase, le-a cerut ministrilor sa conduca Dacii, iar Ponta, a carui familie are trei masini straine, le cere ministrilor acelasi lucru. Nu e doar o coincidenta. Asemanarile dintre Ponta si mentorul sau sint multiple.
Amindoi consiliati de strategul Bogdan Teodorescu, Ponta si Nastase – la distanta de un deceniu – au recurs la aceleasi instrumente in batalia electorala pentru presedintia tarii. Iata doar citeva dintre ele:
– presiunea extraordinara pe presa. In 2014, Ponta si aliatii sai controleaza cea mai mare parte a televiziunilor, exact asa cum o facea Adrian Nastase cu presa in 2004. Adaugati la controlul economic efectiv si ultima stire pe aceasta tema: Guvernul Ponta a dat aviz pozitiv unei initiative care prevede ca dezvaluirea de informatii din dosarele penale se pedepseste cu inchisoare
– ingenuncherea Opozitiei. In 2003, Nastase voia sa distriga PD. In 2014, Victor Ponta a vrut sa distruga PNL prin sprijinirea factiunii Tariceanu. Fiindca nu i-a iesit pina la capat, a inventat ordonanta primarilor migratori, prin care a rupt organizatii intregi de la PDL si PNL
– recursul masiv la pomenile electorale institutionalizate. In 2014, candidatul Ponta si-a construit campania electorala pe majorari/inventari de noi ajutoare pentru cele mai diverse categorii de electoral, initiate de Guvernul Ponta. In 2004, Guvernul Nastase facea acelasi lucru pentru candidatul Adrian Nastase
Umbra lui Nastase peste Ponta
Foto: Mediafax
– dispretul fata de bunul simt. In 2004, limuzinele cu girofar erau omniprezente in tara, transportind de la ministri pina la marunti oficiali guvernamentali ori baroneti de partid. Era o enervare generala. Dispretul fata de muritorii de rind a reaparut – vezi imaginile cu o masina a politiei care intrerupe traficul pe patru benzi pentru a face loc unei caravane electorale a lui Victor Ponta. Si exemplul nu e singular.
– utilizarea institutiilor independente pentru scopurile partidului. Nastase calca in picioare in 2004 orice incercare de independenta sau folosea electoral institutii precum PNA, FRF ori TVR. Ponta face acelasi lucru, un deceniu mai tirziu, cu institutiile pe care le poate controla: Avocatul Poporului, Academia Romana, Institutul National de Statistica, Posta Romana, Consiliul National de Etica etc.
Asemanarile intre Victor Ponta si Adrian Nastase au doua izvoare: o lunga istorie comuna si o scara similara a valorilor. Nastase a fost mentorul politic al lui Ponta: l-a adus la Corpul de control cind era inca procuror, l-a propulsat sef al Tineretului Social Democrat. Odata intrat in PSD, Ponta a asimilat cultura partidului, iar acum il vedem facind exact aceleasi lucruri ca mentorul sau.
Si, la fel ca Nastase in urma cu zece ani, Victor Ponta depinde acum de reactia populatiei fata de dezvaluirile privind coruptia generalizata din partidul pe care-l conduce. Vom afla peste doua saptamini daca romanii il vad pe Ponta un mic Nastase, si nu Micul Titulescu.