Sari direct la conținut

Un alt apropiat al viceministrului rus Timur Ivanov, reținut pentru delapidare / O poveste despre corupție, rivalități și trădare

HotNews.ro
Timur Ivanov, ministrul adjunct al Apararii din Rusia, in boxa acuzatilor, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Timur Ivanov, ministrul adjunct al Apararii din Rusia, in boxa acuzatilor, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Anton Filatov, un fost subordonat al ministrului adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, care a fost arestat săptămâna aceasta, a fost reținut și el, fiind suspectat de delapidare, au informat sâmbătă agențiile de presă TASS și Kommersant. Cu toate aceatea, povestea ar fi mai complicată, iar iStories susține că acuzațiile de corupție ar fi doar de fațadă, iar la mijoc ar sta trădarea. Reuters citează în schimb analiști care văd în scandalul de corupție o încercare de a-l slăbi pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

Anton Filatov a condus mai multe companii aflate în subordinea Ministerului Apărării, și a lucrat până în 2019 la Oboronlogistics LLC, societate care se prezintă ca unic furnizor de servicii de transport pentru Ministerul Apăriri și care este legată de Timur Ivanov, scrie Kommersant.

Filatov este acuzat de delapidare sau însușirea ilegală a proprietății altcuiva, săvârșită la scară largă. El riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Aceasta este a patra persoană arestată în dosarul Ivanov, notează The Insider, după ce Tribunalul Basmanny a decis arestarea preventivă a ministrului adjunct al apărării, Timur Ivanov, într-un dosar de luare de mită. Ancheta consideră că Ivanov a creat o organizație infracțională într-un dosar legat de contractarea și subcontractarea lucrărilor pentru Ministerul Apărării. El riscă 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Scandalul nu îl va lăsa fără daune de imagine pe Serghei Șoigu, în contextul în care Ivanov a fost un aliat apropiat al ministrului Apărării. Agenția de presă de stat TASS a citat o sursă care a spus că Șoigu l-a concediat pe Ivanov de la arestarea sa. TASS a spus că anchetatorii au confiscat toate conturile bancare și bunurile lui Ivanov și ale familiei sale.

Un dosar de corupție cu multe arestări

În acest dosar au fost arestați și antreprenorul Serghei Borodin și Alexander Fomin, fondatorul companiei de construcții OlimpSitiStroy. Fomin este acuzat că a dat de mită (art. 291 din Codul penal), Ivanov și Borodin sunt acuzați de primire de mită. Inculpații din dosar au făcut deja recurs la arestarea preventivă, iar Ivanov își neagă vinovăția.

Alexander Fomin la tribunal, dupa ce a fost retinut. FOTO Basmanny District Court press service / AP / Profimedia

Fomin, „fiind într-o relație de încredere cu Ivanov”, este suspectat că îi oferă servicii gratuite acestuia din urmă, lui Borodin și altora.

„De asemenea, Fomin și alte persoane, acționând ca un grup organizat, au contribuit la primirea de către Ivanov a unei mite deosebit de mari sub forma furnizării ilegale de servicii legate de proprietate”, potrivit instanței de judecată.

Kommersant a scris că anchetatorii îl suspectează pe Ivanov că ar fi primit mită de la Fomin, în schimbul faptului că i-a ajutat compania să câștige contracte de sute de milioane de dolari.

O tentativă de a-l slăbi pe Serghei Șoigu

Unii analiști văd dosarul ca pe o încercare de a-l slăbi pe Șoigu și un semn de tensiuni și rivalități în elita Rusiei, în timp ce Putin se pregătește să numească un nou guvern luna viitoare, după ce a fost reales în martie pentru încă șase ani, relatează Reuters.

Șoigu, însă, este de așteptat să-și păstreze locul de muncă. Sub conducerea sa, forțele ruse s-au regrupat și au recăpătat inițiativa în Ucraina și au înregistrat o serie de câștiguri în ultimele două luni.

Ivanov, care a ocupat funcția de ministru adjunct din 2016, era responsabil de gestionarea proprietăților, construcțiilor și creditelor ipotecare la Ministerul Apărării, ale cărui cheltuieli au crescut în spirală de la începutul războiului.

El a făcut multă vreme obiectul unor investigații jurnalistice.

Fundația Anticorupție din Rusia, condusă de regretatul lider al opoziției Alexei Navalnîi, a susținut că Ivanov și familia sa au trăit o viață de lux, cu iahturi, elicoptere, vizite pe Riviera Franceză, achiziții de diamante și un conac din secolul al XIX-lea la Moscova.

Revista Forbes l-a enumerat pe Ivanov drept unul dintre cei mai bogați bărbați din structurile de securitate ale Rusiei. Alte investigații au presupus dosarul de corupție a fost deschis pe fondul reconstrucției de către Rusia a orașului ucrainean Mariupol, controlat acum de forțele ruse.

La mijlocul acuzațiilor de corupție ar sta de fapt trădarea

Cu toate acestea, potrivit site-ul rus independent specializat pe jurnalism de investigație, iStories, acuzația de mită la adresa lui Timur Ivanov este acuzația de fațadă.

Două surse independente apropiate FSB au spus pentru iStories că adevăratul motiv pentru arestarea ministrului adjunct al Apărării Timur Ivanov a fost trădarea.

„Mita este pentru public. Până acum nu vor să vorbească public despre trădare – este un mare scandal”, spune una dintre sursele iStories.

„Nimeni nu l-ar fi reținut pentru corupție. Toți cei de acolo [din Kremlin] știau despre asta de mult timp. Putin a dat comanda după ce a reușit să ne convingă că aceasta a fost o chestiune de trădare”, spune o altă sursă.

Agențiile ruse de aplicare a legii au au materiale compromițătoare despre Ivanov de mulți ani, iar acestea se referau la activitățile lui Ivanov ca șef al Oboronstroy, prietenul său Serghei Șoigu, ministrul Apărării, nu a permis publicarea informațiilor.

Înainte de a lucra la Ministerul Apărării, Ivanov a condus JSC Oboronstroy. În 2019, el a intrat în clasamentul celor mai bogați oficiali de securitate din Rusia, conform Forbes, cu un venit anual de 136,7 milioane de ruble.

În 2013, când Timur Ivanov a devenit șeful Oboronstroy, Anton Filatov a trecut și în funcții de conducere în întreprinderile din subordinea Ministerului Apărării

Pe de altă parte, Ukrinform a scris că în martie 2024 agenții GUR au executat un atac cibernetic, obținând un lot semnificativ de date confidențiale și documente oficiale ale lui Ivanov.

Ceea ce a făcut ca GUR să considere că scurgerea de date sensibile și faptul că serviciile ucrainene de informații au obținut aceste date au fost adevăratele motive din spatele arestării ministrului adjunct.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro