Sari direct la conținut

Un american care urma să fie executat joi pentru o crimă legată de sindromul copilului zgâlțâit a obținut o amânare printr-o metodă fără precedent

HotNews.ro
Un american care urma să fie executat joi pentru o crimă legată de sindromul copilului zgâlțâit a obținut o amânare printr-o metodă fără precedent
Robert Roberson, condamnat la moarte în Texas: Ilana Panich-Linsman / AFP / Profimedia

Curtea Supremă din Texas a oprit temporar joi execuția unui bărbat care urma să devină prima persoană din Statele Unite căreia să-i fie aplicată pedeapsa capitală pentru o crimă atribuită sindromului copilului zgâlțâit, potrivit unui document al instanței, transmite Reuters.

Curtea Supremă din Texas a aprobat astfel cererea unui grup bipartizan de parlamentari statali care au solicitat amânarea execuției, ce trebuia să aibă loc joi seara.

Execuție amânată printr-o metodă fără precedent

Senatorii statali au solicitat amânarea după ce miercuri au emis o citație – o metodă fără precedent – pentru ca deținutul condamnat la moarte Robert Roberson să se prezinte în fața lor și să răspundă la întrebări despre cazul său.

Parlamentarii statali texani Joe Moody și Jeff Leach, care au instrumentat citația lui Roberson și au susținut cauza acestuia, au lăudat decizia Curții Supreme din Texas.

„Așteptăm cu nerăbdare să-l primim pe Robert în Capitoliul Texasului și, împreună cu 31 de milioane de texani, să-i oferim în sfârșit lui – și adevărului – o șansă de a fi auzit”, au scris parlamentarii.

Ordinul Curții Supreme din Texas a venit după ce o instanță districtuală emisese joi o interdicție temporară de a opri execuția sa, care a fost anulată de Curtea de Apel Penală din Texas câteva ore mai târziu.

Judecătorul Evan Young de la Curtea Supremă din Texas, în ordinul său de întrerupere a execuției, a declarat că decizia legislatorilor statului de a-l cita pe Roberson pentru interogatoriu a creat un conflict între cele trei ramuri ale guvernului, care trebuie rezolvat înainte ca orice execuție să poată fi efectuată.

Problema este acum o chestiune de drept civil, a scris Young, afirmând că, în cazul în care sentința este executată, martorul nu va putea, în mod evident, să apară în fața Comisiei pentru judiciar și jurisprudență civilă a Camerei Reprezentanților din Texas, care a emis citația pentru a veni la audiere în fața lor.

Luptă extraordinară pentru a opri execuția lui Roberson

Lupta pentru a opri execuția lui Roberson în Texas, statul american care a executat de departe mai mulți deținuți decât oricare altul, a fost extraordinară.

Numeroși parlamentari din Camera Reprezentanților din Texas, controlată de republicani, au pus la îndoială condamnarea sa, ceea ce a condus la eforturile comisiei Camerei de a câștiga timp pentru Roberson prin emiterea unei citații pentru ca acesta să depună mărturie în fața lor săptămâna viitoare.

Consiliul de grațiere și eliberare condiționată din Texas a respins miercuri cererea de clemență a lui Roberson. Curtea Supremă a Statelor Unite a respins și ea joi o petiție a lui Roberson de suspendare a execuției sale.

Într-un răspuns la această petiție, biroul procurorului general din Texas a afirmat că Roberson nu a reușit să își dovedească „nevinovăția reală” și că Curtea de Apel Penală din Texas a decis că rănile lui Nikki sunt „incompatibile cu o scurtă cădere din pat sau cu complicații cauzate de un virus”.

Sindromul copilului zgâlțâit, piesa de bază a dosarului acuzării

Roberson, 56 de ani, a fost condamnat pentru uciderea fiicei sale de 2 ani, Nikki, în 2002. Acuzarea a afirmat că acesta a dus-o la spital, unde tomografiile au arătat că avea o traumă cerebrală internă de genul celei care, la acea vreme, se credea că indică faptul că un bebeluș a fost scuturat violent de cineva.

Apărătorii lui Robert Roberson susțin că diagnosticul de sindrom al copilului zgâlțâit, pus în 2002 la spitalul unde a adus-o pe fiica sa Nikki la urgențe în stare critică, a fost greșit, notează AFP.

În plus, autismul lui Roberson, diagnosticat oficial în cele din urmă în 2018 și interpretat de anchetatori ca indiferență față de ce s-a întâmplat, a cântărit greu în condamnarea sa, susțin ei.

„Nu a existat nicio crimă, doar moartea tragică a unei fetițe din cauze naturale”, au subliniat avocații în apelul lor la Curtea Supremă.

Aceștia s-au bazat în special pe analize medicale recente care atribuie moartea lui Nikki unui caz grav de pneumonie, care nu a fost detectat la momentul respectiv și care a fost agravat de prescrierea unor medicamente nepotrivite, după cum atestă o scrisoare a 34 de medici.

Fostul ofițer de poliție Brian Wharton, care s-a ocupat de caz la momentul respectiv, dar care luptă de ani de zile pentru anularea condamnării, a spus din nou marți că regretă că ancheta a urmat exclusiv pista sindromului copilului zgâlțâit.

INTERVIURILE HotNews.ro