Sari direct la conținut

Un an de la moartea Maricicai Hahaianu. Roma o comemoreaza pe asistenta romanca

HotNews.ro
Maricica Hahaianu, Foto: La Repubblica
Maricica Hahaianu, Foto: La Repubblica

Azi, 15 octombrie, se implineste un an de la moartea asistentei Maricica Hahaianu, romanca lovita cu pumnul de catre un tanar italian, Alessio Burtone.

Primaria sectorului X din Roma – unde se afla statia de metoru Anagnina – a dezvelit vineri o placheta in memoria asistentei romance, cu urmatoarea inscriptie: „Impotriva oricarei violente, pentru ca asemenea lucruri sa nu se mai intample niciodata”.

Gestul a fost motivat astfel de catre primarul sectorului, Sandro Medici: „asa ne vom aduce aminte de tragicul sfarsit al unei persoane, care mi se pare ca a fost un pic uitata de catre orasul nostru, si tocmai de aceea trebuie amintita. E vorba de o femeie care lucra aici si care era apreciata de multe persoane”.

Nu au lipsit, insa, polemicile legate de gestul primarului. Stefano Tersigni, un reprezentant al organizatiei de extrema dreapta „Fiamma Tricolore” a anuntat ca va depune „o placheta in memoria fiecarui italian omorat de un roman, o operatie care va dura mult timp, avand in vedere numarul victimelor facute de romani in Italia”.

Expertiza medicala

Intre timp, continua, lent, procesul impotriva lui Alessio Burtone, care se afla de aproape un an de zile in inchisoare. Burtone este acuzat de omor prin imprudenta, dar avocatii sai au sustinut ca Maricica nu ar fi murit in urma loviturii aplicate de tanar, ci din cauza medicilor de la spitalul Casilino din Roma. Potrivit apararii lui Burtone, doctorii de la reanimare au fost neglijenti, iar Maricica a murit pentru ca nu a fost corect ingrijita. De aceea avocatii au obtinut hotararea judecatoreasca de a fi efectuata o super expertiza medicala, pentru a stabili cauza mortii.

Am discutat vineri cu avocatul familiei Hahaianu, Alessandro di Giovanni, pentru a afla care sunt rezultatele expertizei si cum se va desfasura, in continuare, procesul. „Pana la 27 octombrie ar trebui sa fie depozitate, in fata Curtii cu Juri, expertizele cu privire la ultimele clipe petrecute de Maricica la spitalul Casilino. Este insa probabil ca depunerea expertizelor sa fie amanata, pentru ca s-au inregistrat intarzieri. Si noi am numit un expert de parte. Din datele pe care le am, pot spune ca nu vor fi concluzii care vor da peste cap situatia actuala, in sensul in care sa ateste o responsabilitate a medicilor”, ne-a declarat avocatul familiei Hahaianu.

In asteptarea urmatoarei audiente, avocatul se declara „linistit” in ceea ce priveste evolutia procesului. Paralel cu procedura penala, se desfasoara si o actiune civila, iar familia Maricicai asteapta „sfarsitul procesului pentru a evalua posibilitatea de a cere eventuale daune”.

Adrian Hahaianu, situatie materiala dificila

Avocatul Di Giovanni ne-a mai spus ca Adrian, sotul Maricicai, trece printr-o situatie economica dificila, mai ales dupa ce si-a pierdut locul de munca. „Acum cateva zile s-a intors in Romania, pentru slujba de pomenire”.

Intrebat cati ani de inchisoare ar putea primi Alessio Burtone, avocatul familiei Hahaianu ne-a raspuns ca pedeapsa ar putea fi cuprinsa „intre 7 si 16 ani”.

Acum un an

Locul agresiunii, politisti si jurnalisti in fata ghiseului de bilete

Locul agresiunii, politisti si jurnalisti in fata ghiseului de bilete

Foto: Hotnews

Maricica Hahaianu a fost lovita, la Roma, la iesirea din statia de metrou Anagnina pe 8 octombrie 2010, cu un pumn in fata, dupa o altercatie verbala cu tanarul Alessio Burtone. Romanca a decedat dupa cateva zile de agonie in spital, pe 15 octombrie. Cazul a tinut prima pagina a ziarelor din Peninsula dupa ce a fost pus in circulatie un video in care se poate observa momentul cand Burtone a o loveste pe Maricica Hahaianu, care cade la pamant si ramane nemiscata.

Agresorul a fost arestat dupa cateva zile si se afla in continuare in inchisoare, acuzat de omor prin imprudenta. El a sustinut ca Maricica Hahaianu l-a insultat si l-a amenintat de mai multe ori.

Martorul cheie

Unul din martorii cheie la proces este casiera barului unde a inceput altercatia, de la care HotNews.ro a reusit sa ia o declaratie, in exclusivitate, la doua zile dupa agresiune.

Ea a confirmat in fata Curtii ca persoana care a inceput cearta a fost Alessio Burtone si ca „femeia si-a cerut de mai multe ori scuze pentru ca, din greseala, a intrat in fata tanarului la rand”.

Ganduri pentru Maricica

Intre timp, pe locul unde a fost lovita Maricica, in statia de metrou Anagnina, cineva a lasat un bilet anonim: „Un gest scurt, remuscare indelungata. Sa ne amintim de aceasta moarte absurda, sa-i dam un sens, pentru a salva alte vieti. Sa nu ne oprim aici doar impinsi de curiozitate, ci sa meditam, prieteni, pentru ca asa ceva s-ar putea intampla oricui. Un gest scurt, o durere infinita”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro