Sari direct la conținut

Un bărbat care a vândut componente electronice Rusiei a fost condamnat la peste 6 ani de închisoare în Germania

HotNews.ro
Componente ale dronei Orlan-10, Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
componente ale dronei Orlan-10, Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

O instanță germană l-a condamnat miercuri la 6 ani și 9 luni de închisoare pe un bărbat pus sub acuzare pentru vânzarea de componente electronice unor companii din Rusia în scopuri militare, încălcând astfel sancțiunile Uniunii Europene, anunță Reuters.

Uniunea Europeană a interzis astfel de vânzări încă din 2014, după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea, și a înăsprit sancțiunile după declanșarea invaziei ruse pe scară largă în februarie 2022.

 Instanța din Stuttgart a arătat în motivarea deciziei că bărbatul în vârstă de 59 de ani, care deține și cetățenia germană și cea rusă, a livrat 120.000 de componente electronice unor companii din Rusia între ianuarie 2020 și mai 2023.

Aceste componente pot fi folosite în scopuri militare, lista incluzând componente folosite de companiile rusești pentru a produce dronele Orlan-10 folosite de Rusia în Ucraina. Acesta este modelul de dronă care s-a prăbușit pe teritoriul României în martie 2022 în Bistrița Năsăud.

Instanța germană a constatat de asemenea că după începerea războiului în 2022 inculpatul a încercat să mascheze vânzările către companiile rusești cu diferite facturi și documente pe care le-a remis unor companii înregistrate în Turcia sau Hong Kong.

Instanța spune că a stabilit durata pedepsei „ținând cont de energia infracțională” de care bărbatul a dat dovadă, „mai ales sub forma eludării sancțiunilor după februarie 2022”, precum și „perioada îndelungată a tranzacțiilor și amploarea lor considerabilă”.

Curtea nu l-a numit pe bărbat, după cum este obiceiul în Germania în virtutea legislației privind protejarea vieții private, însă a precizat că el și-a mărturisit infracțiunile și și-a exprimat remușcări pentru acestea.

Partenera sa în vârstă de 54 de ani a fost de asemenea condamnată, însă a primit o pedeapsă mai scurtă și cu suspendare.

INTERVIURILE HotNews.ro