Sari direct la conținut

Rusia se laudă cum folosește în război modelul de dronă care a picat și în România / Ministrul român al Apărării zicea că e „o jucărie de dronă”

HotNews.ro
Drona Orlan-10 folosita de Rusia, Foto: Colaj foto
Drona Orlan-10 folosita de Rusia, Foto: Colaj foto

Aeronava fără pilot Orlan-10 este una dintre tipurile de drone pe care Rusia se bazează în războiul din Ucraina, același model de dronă prăbușindu-se în România în urmă cu câteva săptămâni, când autoritățile de la noi ziceau că e doar „un aeromodel”. Mai mult, ministrul Apărării Vasile Dâncu zicea că era „o jucărie de dronă” și că „era veche”.

Ministerul rus al Apărării a făcut un film de prezentare pentru drona multifuncțională Orlan-10, folosită în „operațiunea militară specială” din Ucraina în special pentru culegerea de informații.

„În timpul operațiunilor de luptă, echipajele Orlan-10, în ciuda interferențelor electronice ale inamicului, desfășoară zboruri de recunoaștere la nivel tactic pentru coordonarea acțiunilor între diferite tipuri de echipament militar și armament”, se arată în descrierea clipului.

Dronele Orlan-10 sunt folosite pentru identificarea și categorisirea țintelor, fiind echipate cu instrumente optice și în spectrul radiației termice.

„Echipajele înregistrează constant și retransmit pozițiile forțelor armate ucrainene. Inamicul se ascunde în zone civile, folosindu-le drept „scuturi umane”, poziții de luptă în zone rezidențiale”, susține ministerul rus al Apărării.

„Dronele nu fac doar recunoaștere. Operatorii le folosesc și să controleze coridoarele pe unde forțele rusești scot refugiații din zonă și în lungul drumurilor pe unde trec convoaiele umanitare. Dronele Orlan lucrează non stop, la fel și operatorii lor”, mai susține Ministerul rus al Apărării.

Orlan-10, o dronă tactică pentru recunoșterea și identificarea țintelor, model intrat în dotarea armatei ruse din 2010

Sistemul de drone Orlan-10 este un tip de aeronavă fără pilot dezvoltat de Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg pentru Forțele Armate Ruse. Dronele sunt folosite deobicei în grupuri de douăî-trei pentru misiuni de supraveghere la altitudini de 1.000-1.500 de metri.

Circa 1.000 de astfel de drone ar fi fost construite în diverse configurații încă din 2010, iar ele au fost folosite și în Siria, Libya și Nagorno-Karabakh.

Dronele au o greutate de circa 15 kg, sunt lansate printr-o catapultă și aterizează printr-un sistem cu parașută care se declanșează automat.

Dronele Orlan-10 pot atinge viteze de până la 150 km/h, au o rază operațională de circa 140 de km dar poate zbura și până la 600 de km. Dronele pot atinge alștitudini de 5.000 de metri și au o autonomie de circa 16 ore.

Orlan-10, modelul de dronă prăbușit în România în Bistrița-Năsăud

O astfel de dronă s-a prăbușit pe 14 martie în România, într-un sat din Bistrița Năsăud. Un bărbat din comuna Dumitra a sesizat atunci poliția cu privire la faptul că a găsit un aparat de zbor de mici dimensiuni, fără pilot, în apropierea locuinței.

Inițial polițiștii bistrițeni au anunțat că „este vorba despre un aeromodel, o aeronava în miniatură, care nu avea nicio dotare sau însemn care să ducă cu gândul că ar fi vorba despre ceva militar sau legat de razboi”.

Evident, fotografiile apărute public au arătat fără tăgadă că este vorba de un sistem rusesc Orlan-10.

Ministrul Apărării, după prăbușirea dronei Orlan-10 în România: „E o jucărie de dronă. E de fabricaţie sovietică, era scoasă din uz. E greu de racordat la sistemele de astăzi”

Ulterior, ministrul Apărării Vasile Dîncu a recunoscut că drona căzută în Bistrița „era de cercetare-informații”, dar susținea că „era veche” și că e „o jucărie de dronă”.

„Nu este o dronă foarte mare, este o jucărie de dronă, un metru şi ceva are anvergura. Este o dronă de cercetare-informaţii, probabil, a fost identificat tipul, Nu este – cum a început propaganda rusă, deja am văzut pe Tik Tok sau pe vreo altă reţea de socializare că e o dronă cu explozibil. Nu este (cu explozibil – n.r.). E o dronă care a căzut acolo, în niște răchiţele şi a fost adusă de copii în sat şi nu era periculoasă. Evident, nu ştim de unde. Este de fabricaţie sovietică, n-a fost folosită şi nu există în dotarea armatelor în acest moment, era scoasă din uz după 1989”, a explicat Vasile Dîncu la Digi24.

De precizat, față de declarațiile lui Dîncu, faptul că Orlan-10 a început să fie produsă după anul 2010 și se află în uz de atunci în cadrul Armatei Ruse.

Vasile Dîncu despre drona căzută în România: „Am crezut că e o glumă”

„La început eu am crezut, fiind în Bistriţa, fiindcă zona în care a căzut e aproape de locul unde m-am născut eu, la câteva localităţi distanţă, m-am gândit că este o glumă a unui club de aeromodele din zona Bistriţei, pentru că acolo am avut aeromodelişti foarte buni şi ştiu că sunt foarte hâtri oamenii din zonă şi m-am gândit să nu fie vreo glumă. Nu era o glumă, totuşi. Pe mine m-a anunţat un sătean care mă cunoaște, m-a anunţat direct, atunci când s-a întâmplat, şi prima dată am crezut că este o glumă”, a declarat Vasile Dîncu.

„Astăzi nu am avut decât elemente esenţiale legate de ce poate să facă – maxim, poate să culeagă informaţii, nici nu are o anvergură prea mare şi este şi foarte veche, e greu de racordat la sistemele de astăzi”, a mai spus Dîncu.

Vezi și:

––––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro