Sari direct la conținut

Un buget al UE "axat pe continuitate": "O schimbare aproape istorică în modul în care sunt folosite resursele"

HotNews.ro

Comisia a salutat marţi acordul la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul pe bugetul 2020 al Uniunii Europene, un acord care „va permite să obţinem rezultate în priorităţile noastre, adică tranziţia climatică, locurile de muncă, tinerii, securitatea şi solidaritatea în Uniune”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a executivului. În procedura de conciliere care a durat până luni, belgianul Johan Van Overtveldt a făcut parte din trioul însărcinat să negocieze în numele Parlamentului cu reprezentanţii Consiliului (statele membre), potrivit La Libre, citat de Rador.

Eurodeputatul a arătat marţi dimineaţa la radio (De Ochtend, VRT) că vede în acord o „schimbare aproape istorică în felul în care sunt folosite resursele, în special cele alocate investiţiilor „îndreptate spre cercetare şi inovare”.

Programul „Orizont 2020” al Uniunii, care grupează proiecte de cercetare finanţate de Europa, are de altfel un buget pe 2020 de 13,49 miliarde de euro, în creştere cu 8,8% faţă de 2019, potrivit Comisiei.

Din bugetul total, „notăm cu satisfacţie o creştere netă faţă de proiectul de buget prezentat de Comisie, cea mai mare conform cadrului financiar multianual (2014-2020, n. red.). Este de asemenea orientată în principal după priorităţile pe care Parlamentul le-a identificat cu o mare majoritate din membrii săi, ceea ce arată de asemenea valoarea adăugata”, a arătat Johan Van Overtveldt într-o comunicare a comisiei parlamentare pentru buget.

Consiliul mai trebuie să adopte formal acordul, care trebuie să treacă apoi prin Parlament pentru aprobarea finală săptămâna viitoare la Strasbourg.

Potrivit comisarului european însărcinat cu bugetul, Günther Oettinger, bugetul este „axat în special pe continuitate”. „Trebuie în prezent să ne concentrăm pe adoptarea în timp util a viitorului buget pe termen lung”, cadrul multianual 2021-2027, a adăugat el.

Conform spuselor lui Johan Van Overtveldt de marţi, aceste negocieri nu vor fi „o sinecură”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro