Sari direct la conținut

Un centru de cercetare a cimpanzeilor, atacat de o mulțime furioasă. Motivul din spatele actului de vandalism

HotNews.ro
Un centru de cercetare a cimpanzeilor, atacat de o mulțime furioasă. Motivul din spatele actului de vandalism
Cimpanzeu Foto: imagebroker/klaus peterlin / imageBROKER / Profimedia

Un centru de cercetare a cimpanzeilor din Guineea a fost atacat de o mulțime furioasă, după ce o femeie a spus că o maimuță i-a ucis copilul, informează Reuters.

Grupul a devastat clădirea, distrugând și incendiind echipamente, precum drone sau computere, și peste 200 de documente, a spus directorul centrului.

Martorii spun că mulțimea a reacționat la veste că trupul mutilat al unui copil mic a fost găsit la 3 kilometri de rezervația naturală a munților Nimba, aflată pe lista World Heritage Site a UNESCO. Mama copilului, Seny Zogba, a declarat că muncea pe un câmp de manioc când un cimpanzeu a venit pe la spate, a mușcat-o și i-a dus copilul în pădure.

Ecologistul local Alidjiou Sylla a spus că rezervele de hrană în scădere din rezervație determină animalele să iasă mai des din zona protejată, crescând astfel probabilitatea unor atacuri. Centrul de cercetare a precizat că au fost înregistrate șase atacuri ale cimpanzeilor asupra oamenilor în interiorul rezervației de la începutul anului.

Pădurile din Guineea, Liberia și Sierra Leone din vestul Africii găzduiesc cea mai mare populație de cimpanzei vest-africani, o specie aflată în pericol de dispariție, al cărei declin este estimat la 80% între 1990 și 2014, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

În pădurea Bossou din Guineea, parte a rezervației Munții Nimba, mai sunt șapte exemplare, care trăiesc în apropierea comunităților de agricultori de subzistență din regiunea Nzerekore.

Cimpanzeii sunt respectați în Guineea și tradițional li se oferă ofrande sub formă de hrană, ceea ce-i determină pe unii să se aventureze în afara zonelor protejate până în așezările umane, unde uneori pot să devină agresivi.

INTERVIURILE HotNews.ro