Sari direct la conținut

Un comandant israelian a fost ucis în Liban, prima victimă din IDF în noua ofensivă împotriva Hezbollah – VIDEO

HotNews.ro
Un comandant israelian a fost ucis în Liban, prima victimă din IDF în noua ofensivă împotriva Hezbollah – VIDEO
Tancuri israeliene la granița cu Libanul: Baz Ratner / AP / Profimedia

Anunțul armatei israeliene vine la o zi de la debutul incursiunii terestre în sudul Libanului, scriu Reuters și Jerusalem Post.

Un militar israelian, căpitanul Eitan Itzhak Oster, a fost ucis în timpul luptelor din Liban, a anunțat miercuri IDF, scrie Reuters.

Căpitanul Oster, în vârstă de 22 de ani și originar din Modi’in, era comandant de echipă în unitatea Egoz, potrivit Jerusalem Post.

Mai mulți parlamentari israelieni au repostat un clip înregistrat de Oster la începutul acestei săptămâni, în care poate fi auzit spunând: „Nimeni nu este mai mândru decât mine să conducă luptători în speranța de a ne îndeplini misiunile”.

Amichai Chikli, ministrul pentru Diaspora, a postat și el un mesaj despre „curajul extrem” al lui Oster.

IDF nu a precizat când anume a murit căpitanul. Miercuri însă, Hezbollah a anunțat că luptătorii săi erau implicați în confruntări cu forțele israeliene în interiorul Libanului, pentru prima dată de la debutul incursiunii terestre israeliene.

Hezbollah a spus că luptele cu trupele israeliene aveau loc în orașul de frontieră Maroun el-Ras și a susținut că a respins trupele IDF din apropierea unui alt oraș de frontieră. De asemenea, gruparea a declarat că a lansat rachete asupra posturilor militare din Israel.

Responsabilul pentru comunicare al grupării, Mohammad Afif, a declarat că aceste lupte au fost doar „prima rundă” și că gruparea are suficienți luptători, arme și muniție pentru a respinge Israelul.

Israelul nu a comentat aceste afirmații.

Decizia Israelului de a mobiliza în Liban trupe de infanterie și blindate din Divizia 36, sugerează însă că operațiunea ar putea fi mai amplă decât anunțase inițial.

Armata a declarat că incursiunea sa vizează în principal distrugerea tunelurilor și a altor infrastructuri militare de la frontieră și că nu există planuri pentru o operațiune mai amplă care să vizeze Beirut sau orașele importante din sudul Libanului.

IDF a emis totuși noi ordine de evacuare pentru zeci de localități situate de-a lungul frontierei de sud, instruindu-i pe locuitori să se îndrepte la nord de râul Awali, care curge de la est la vest, la aproximativ 60 km nord de frontiera israeliană.

Oficialii israelieni au anticipat că o operațiune terestră în Liban prezintă o serie de riscuri. Invaziile anterioare în această țară au avut rezultate neconcludente și au costat Israelul, scrie Jerusalem Post.

Libanul are un teren dificil, zona vizată fiind muntoasă. Financial Times speculează că forțele israeliene ar putea sfârși prin a fi antrenate în lupte prelungite pe un teren pe care luptătorii Hezbollah îl cunosc pe dinafară și unde avantajele tehnologice și de informații ale Israelului contează mai puțin.

„Hezbollah este astăzi mult mai puternic (decât în 2000) și, chiar dacă ar suferi mai multe pierderi decât crede că ar putea suporta, cea mai mare parte a forțelor sale s-ar putea retrage departe de regiunea de frontieră și s-ar putea întoarce pur și simplu atunci când Israelul ar pleca sau ar putea efectua atacuri regulate de gherilă la momentul ales, în cazul în care forțele israeliene ar rămâne”, a concluzionat și o analiză din Foreign Policy.

INTERVIURILE HotNews.ro