Sari direct la conținut

„Un compromis bun” – acord al partidelor din Germania pentru finanțarea armatei cu 100 de miliarde de euro

HotNews.ro
100 de miliarde pentru Bundeswehr, Foto: YouTube
100 de miliarde pentru Bundeswehr, Foto: YouTube

După negocieri dure, proiectul de 100 de miliarde euro pentru finanțarea armatei germane are cale liberă. Coaliția de guvernare (SPD/Verzi/FDP) a convenit cu Uniunea CDU/CSU să modifice Legea fundamentală, iar în această săptămână va avea loc votul în Bundestag – „punctul de cotitură”, după cum anunța cancelarul Olaf Scholz.

Cancelarul german are acum acordul în care spera și va prezenta detalii în discursul său de miercuri, din Bundestag.

Potrivit radioului german Deutschlandfunk, ministrul de externe, Annalena Baerbock (Verzi), a spus că acordul la care s-a ajuns este un „compromis bun”.

Proiectul legislativ ar putea fi decis săptămâna aceasta de Camera inferioară a Parlamentului german, cu majoritatea de două treimi necesară pentru modificarea Legii fundamentale.

Peste 2% din PIB pentru apărare

În declarația sa guvernamentală, la trei zile de la atacul rusesc asupra Ucrainei, Scholz spunea:

  • „Bugetul federal pentru 2022 va oferi acestui fond special o sumă unică, de 100 de miliarde de euro.
  • Vom folosi fondurile pentru investițiile necesare și pentru proiecte de armament. De acum înainte, vom investi anual mai mult de două procente din produsul intern brut în apărarea noastră”.

Așa-numita țintă de două procente a NATO va fi atinsă „în medie, pe mai mulți ani”.

Conform acordului, însă, procentul nu ar urma să fie respectat exact, în fiecare an.

Spre supărarea multor aliați, Germania nu a îndeplinit întotdeauna obiectivul de 2% din PIB alocat apărării, procent convenit cu ani în urmă la nivelul NATO.

Ministerul german al Apărării a majorat deja bugetul pentru anul curent cu peste șapte procente, până la 50,3 miliarde de euro. Dar raportat la dezvoltarea economică, ar mai lipsi aproape 20 de miliarde pentru a atinge ținta de 2% din PIB.

Cumpărături și compromisuri

Pe lista de achiziții viitoare figurează noi avioane de luptă F-35, noi tancuri, alte arme și drone grele, de ultimă generație, precum și sistemul Pegasus pentru recunoaștere și apărare aeriană completă, în valoare de câteva miliarde de euro.

Un alt subiect major este digitizarea și protecția împotriva atacurilor cibernetice, ca și dotarea soldaților cu echipamente complete.

Reforma decisivă este însă modernizarea sistemului de achiziții al Bundeswehr. Odată cu adoptarea legii de înființare a fondului special, va trebui decis și un plan economic, cu proiecte specifice de achiziții, agreat de Uniune și coaliția guvernamentală.

Implementarea reformei va fi monitorizată de un organism consultativ al Comitetului pentru buget al Bundestagului german. Acest lucru a fost important pentru Uniune, astfel încât să poată continua a avea un cuvânt de spus, în viitoarea utilizare a banilor.

Și Verzii au reușit sa puncteze, în convenirea acordului. Decizia Cabinetului de a înființa fondul special nu a numit în mod specific Bundeswehr drept beneficiar, ci se referă la „consolidarea capacităților de alianță și apărare”. Acest succes a fost important pentru Verzi, pentru că aceștia vor să folosească și fondul special pentru a investi în securitatea cibernetică, inițiativă prevăzută în programul lor electoral.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro