Un consilier al lui Trump propune o alianță NATO „pe niveluri”, iar țările care nu își respectă angajamentul pe apărare să piardă protecțiile prevăzute la Articolul 5
Un consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump a declarat marți pentru Reuters că va face eforturi să producă schimbări în NATO dacă fostul președinte revine la putere, ceea ce ar putea duce la pierderea protecției unor națiuni membre împotriva unui atac extern, relatează Reuters.
Keith Kellogg, un general-locotenent în retragere și odinioară șef de personal al Consiliului Național de Securitate al fostului președinte, a declarat într-un interviu că, dacă un membru al alianței celor 31 de țări nu a cheltuit cel puțin 2% din produsul său intern brut pentru apărare, conform angajamentului, el va sprijini eliminarea protecțiilor Articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord pentru națiunea respectivă.
Articolul 5 prevede că un atac împotriva unui membru al alianței va fi considerat un atac împotriva tuturor, iar membrii alianței trebuie să răspundă în mod corespunzător. Fără aceste protecții, unei țări membre nu i-ar fi garantat că alți membri NATO i-ar veni în ajutor.
„De unde vin eu, alianțele contează”, a spus Kellogg, care a fost consilier pentru securitate națională și al fostului vicepreședinte Mike Pence. „Dar dacă vei fi parte dintr-o alianță, contribuie la alianță, fii parte din alianță.”
Președintele democrat Joe Biden și a oficialii Occidentului au reacționat dur când Trump a sugerat, la un miting în weekend, că nu va apăra aliații NATO care nu au cheltuit pentru apărare conform angajamentului și chiar ar încuraja Rusia să-i atace.
Kellogg propune o „alianță NATO pe niveluri”, în care unii membri se bucură de protecții mai mari
Kellogg a refuzat să spună dacă a discutat propunerea sa cu Trump, deși el a spus că au discutat frecvent despre viitorul NATO. Trump este aproape de a-și asigura nominalizarea prezidențială a Partidului Republican pentru alegerile generale din 5 noiembrie.
Kellogg a spus că dacă Trump va câștiga, probabil că ar sugera o întâlnire NATO în iunie 2025 pentru a discuta viitorul alianței. El a spus că NATO ar putea deveni ulterior o „alianță pe niveluri”, în care unii membri se bucură de protecții mai mari pe baza conformității lor cu articolele fondatoare ale NATO.
Echipa de campanie a lui Trump nu a răspuns unei solicitări de comentarii, dar l-a identificat anterior pe Kellogg drept un consilier politic care ar putea avea un rol în administrația sa.
Trump și aliații săi au semnalat din ce în ce mai mult că intenționează să regândească angajamentul Americii față de NATO și s-au plâns de mult timp că membrii europeni ai alianței nu își plătesc cota.
Pe lângă pierderea protecțiilor prevăzute la articolul 5, a spus Kellogg, sunt posibile și alte sancțiuni mai puțin severe, cum ar fi pierderea accesului la instruire sau la resursele de echipamente partajate. Țările membre, a adăugat el, ar trebui să se simtă libere să se retragă din NATO.
„Dacă președintele Trump va fi reales, odată ce alegerile sunt încheiate, le-aș da tuturor ceea ce numim un ordin de avertizare. Probabil aș spune că aici vom ajunge pentru a le permite pregătirile, astfel încât să putem discuta în iunie, „, a spus Kellogg.
„Cred că este o conversație foarte adultă și este una dintre multele conversații în securitatea națională care trebuie avute”.
Protecțiile NATO nu ar trebui să fie automate
Kellogg a spus că dacă articolul 3 din Tratatul Atlanticului de Nord nu este respectat, protecțiile oferite de articolul 5 nu ar trebui considerate automate.
Articolul 3 prevede că țările membre NATO trebuie să depună eforturi adecvate pentru a-și dezvolta capacitățile individuale de apărare. În timp ce articolul 3 nu spune că țările trebuie să cheltuiască cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare, națiunile membre s-au angajat la un summit din 2014 din Țara Galilor să avanseze către această cifră într-un deceniu.
Potrivit estimărilor NATO din iulie anul trecut, 11 din 31 ar fi alocat un minim de 2% din Produsul Intern Brut cheltuielilor cu apărarea în 2023, inclusiv Statele Unite ale Americii, Regatul Unit și câteva națiuni est-europene apropiate sau de la granița cu Rusia.
Acestea sunt Polonia, Statele Unite, Grecia, Finlanda, România, Ungaria, Letonia, Estonia, Lituania, Marea Britanie și Slovacia.
„Toată lumea înțelege articolul 5 – un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor – dar uită toate celelalte articole care sunt fie construite sub el, fie deasupra lui”, a spus Kellogg.
„Unul dintre ele este articolul 3”.
În decembrie, Robert O’Brien, consilierul pentru securitate națională al lui Trump din 2019 până în 2021, care încă discută probleme de politică externă cu fostul președinte, a declarat pentru Reuters că impunerea de tarife comerciale țărilor NATO dacă acestea nu cheltuiesc cel puțin 2% din PIB pentru apărare ar fi probabil printre politicile lui Donald Trump dacă va obține un al doilea mandat.
Urmărește ultimele evoluții din a 720-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.