Sari direct la conținut

Un film clasic de Hitchcock a devenit realitate pentru locuitorii unui orășel din Argentina

HotNews.ro
Un film clasic de Hitchcock a devenit realitate pentru locuitorii unui orășel din Argentina
Secvență din filmul „Birds” (1963), considerat un clasic al cinematografiei, FOTO: Alfred J. Hitchcock Productions - Album / Album / Profimedia

Locuitorii unui orășel de pe coasta de la Atlantic a Argentinei se confruntă cu o „invazie” mai puțin obișnuită, una care amintește de un film clasic al regizorului britanic Alfred Hitchcock, relatează Reuters.

Mii de păsări au invadat orășelul numit Hilario Ascasubi însă, spre deosebire de filmul din 1963, invazia este una a papagalilor.

Biologii pun situația pe seama despăduririi dealurilor din jur. Papagalii rod cablurile electrice ale orășelului, provocând întreruperi ocazionale ale alimentării cu electricitate.

Însă majoritatea localnicilor sunt îngroziți de zgomotul insistent provocat de păsări și de excrementele care au ajuns să împânzească străzile orășelului.

„Pădurile de pe dealuri dispar, iar asta face ca papagalii să vină mult mai aproape de orașe pentru mâncare, adăpost și apă”, explică biologa Daiana Lera. Ea amintește de asemenea despre faptul că Argentina și-a pierdut de-a lungul anilor o mare parte a zonelor împădurite.

În Hilario Ascasubi papagalii au început să vină în ultimii câțiva ani, căutând refugiu în timpul toamnei și al iernii. Localnicii estimează că în unele perioade în orășel sunt câte 10 papagali pentru fiecare om. Localitatea are în jur de 5.000 de rezidenți.

Situația se ameliorează în timpul verii, când păsările migrează către sud înspre Patagonia pentru sezonul de împerechere.

Întrucât Argentina se află în emisfera sudică, toamna durează între lunile martie-iunie, în timp ce iarna urmează să se încheie oficial odată cu luna septembrie.

Însă vara, când papagalii pleacă înspre locurile de împerechere, va începe abia în luna decembrie.

Localnicii, consternați de invazia păsărilor

Imagini distribuite pe rețelele de socializare arată sute de păsări într-un singur cadru, cocoțate pe cablurile electrice sau stâlpi, sau zburând deasupra orășelului în stoluri care amintesc de secvențe ale celebrului film al lui Hitchcock.

„Ele mușcă și deteriorează cablurile, apa poate apoi intra în fire când plouă și alimentarea se oprește. Acești papagali creează costuri zilnice și probleme pentru noi”, a declarat pentru Reuters Ramon Alvarez, un jurnalist de la un post de radio local.

Localnicii au încercat mai multe metode să sperie păsările pentru a pleca, de la difuzarea unor sunete puternice la folosirea de lasere noaptea, dar nimic nu a funcționat.

„Trebuie să începem să ne restaurăm mediul natural”, subliniază biologa Lera.

„Însă până când asta se va întâmpla, trebuie să ne gândim la strategiile care ne permit să trăim în orașele noastre în cea mai mare armonie posibilă” cu păsările, a îndemnat ea.

INTERVIURILE HotNews.ro