Sari direct la conținut

Un fost general SBU, care a fugit din Ucraina cu câteva ore înainte de începerea războiului, dat în urmărire internațională de Interpol

HotNews.ro
Un fost general SBU, care a fugit din Ucraina cu câteva ore înainte de începerea războiului, dat în urmărire internațională de Interpol
Ofițeri SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) Foto: © Palinchak | Dreamstime.com

Andrii Naumov, un fost șef al departamentului de securitate internă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a fost plasat de Interpol, la cererea Kievului, pe lista persoanelor căutate la nivel internațional, a informat miercuri Biroul de Stat pentru Investigații al Ucrainei (BSI), potrivit portalului The Kyiv Independent.

Naumov a fugit din Ucraina cu câteva ore înainte de izbucnirea războiului, în februarie 2022, și a fost ulterior reținut în Serbia sub suspiciunea de spălare de bani. Însă justiția din această țară l-a lăsat liber, iar autoritățile sârbe au respins o cerere a autorităților ucrainene de extrădare a acestuia.

Serbia refuză să îl extrădeze

Mai exact, Andrii Naumov ar fi părăsit Ucraina la 23 februarie 2022, cu doar câteva ore înainte de declanșarea invaziei ruse. El a folosit mai multe dube încărcate cu bani și bijuterii pentru a părăsi țara, cu care s-a deplasat în Germania și apoi în Serbia, potrivit Ukrainska Pravda.

După fuga sa, autoritățile ucrainene l-au desemnat drept trădător, au deschis multe dosare penale împotriva sa sub acuzația de abuz de putere și fraudă, l-au deposedat de gradul său și l-au plasat pe lista persoanelor căutate.

Fostul general SBU a fost reținut la granița dintre Serbia și Macedonia de Nord la data de 7 iunie 2022, având asupra sa bani nedeclarați în valoare de aproximativ 600.000 de euro, 120.000 de dolari și două smaralde, conform Kyiv Independent.

Potrivit justiției ucrainene, suspectul a dobândit aceste bunuri, în mod ilicit, în timp ce ocupa funcții la nivel înalt în cadrul SBU.

Naumov a fost însă eliberat din arest în decembrie 2023, în așteptarea sentinței. Deși condamnat inițial la un an de închisoare pentru spălare de bani, o curte de apel din orașul sârbesc Nis a anulat această sentință și l-a lăsat în libertate.

Mai mult, autoritățile sârbe au respins în repetate rânduri cererea Ucrainei de extrădare a fostului oficial SBU.

Foto articol © Palinchak | Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro