Sari direct la conținut

Un investitor privat vrea să construiască un turn de 15 etaje pe spațiul verde de lângă Casa Presei

HotNews.ro
Piata presei 7, Foto: Hotnews
Piata presei 7, Foto: Hotnews

Un investitor privat vrea să construiască un turn de 15 etaje pe o bucată din spațiul verde de lângă Casa Presei, la 15 metri de clădire, potrivit unui proiect urbanistic prezentat miercuri la Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului de pe lângă Primăria Capitalei.

Terenul a ajuns în proprietate privată în urma unei licitații, el fiind practic lipit de Casa Presei, și făcea parte din terenul aferent construcției.

Peste drum se află Parcul Herăstrău monument istoric, iar în vecinătate vila Minovici, și ea monument istoric. Casa Presei nu este monument istoric, însă ar putea căpăta acest statut.

Potrivit planșelor prezentate la Comisie, turnul propus are 60 de m înălțime, echivalentul a 15 etaje, și ar urma să adăpostească locuințe și funcțiuni complementare.

Terenul are o suprafață de 1905 mp, iar turnul propus ocupă circa 60%. Distanța dintre Casa Presei și turn este de 15 metri, dar limita terenului este chiar lângă Casa Presei.

Inițiatorul proiectului este firma SC PRIME EQUITY SR. Potrivit confidas.ro, platforma online de verificare a firmelor, societatea are doi acționari: SHALIT ORIEL (60%) și SHAUL EFRATI HOLDINGS LTD (40%). SHALIT OFIR este acționar cu 50% și în firma PRIMES VERDI PARK, alături de PAVEL CRISTIAN MARIUS (50%).

Membrii comisiei au cerut proiectanților să revină cu aviz de la Autoritatea Aeronautică și de la Ministerul Culturii, întrucât în jur sunt mai multe monumente istorice, dar și clarificări deoarece terenul figurează în registrul spațiilor verzi ca spațiu verde. Aceștia au criticat proiectul.

”Am câteva întrebări. Una dintre ele se referă la regimul de proprietate căci nu îmi este clar cum s-a făcut desprinderea acestui teren de ansamblu, cum a ajuns beneficiarul d-voastră în posesia acestui teren. Existând o dezmembrare, cred că trebuie să fac precizarea, transmisă și la avizul de oportunitate, că ar trebui să fie respectată anexa 2 a Legii 350/2002 și anume că dacă o construcție este edificată pe o parte de teren dezmembrată dintr-un teren deja construit, indicatorii urbanistici se calculează în raport cu ansamblul terenului inițial. În avizul de oprtunitate este cerut avizul Autorității Aeronautice pe care nu l-am identificat și obligativitatea prezentării unui aviz de la Ministerul Culturii. Necesitatea acestui aviz este impusă de apropierea de Parcul Herăstrău care este monument istoric și poate de apropierea de apropierea clădirii d-voastră de Casa Presei Libere, construcție care raportată la criteriile de clasare definite ar putea să devină monument istoric”, a declarat Petru Mortu, arhitect în Comisia Tehnică de Urbanism.

Acesta spune că turnul propus se suprapune peste Casa Presei și afectează perspectiva din Șoseaua Kiseleff.

”Retragerile laterale nu se înscriu în cele cerute de avizul preliminar. În ceea ce privește studiul de vizibilitate, se adună o excrescență în lateralul Casei Presei și o citire defavorabilă dinspre Șoseaua Kiseleff și nu știu dacă au fost studiate persectivele care se deschid spre fântâna Miorița, casa Minovici, Gara Băneasa și Parcul Herăstrău. Regimul de înălțime propus de d-voastră ajunge la cota volumului principal al Casei Presei”, a mai declarat Petru Mortu.

Arhitecta Ioana Tudora, alt membru al Comisiei de Urbanism, a sesizat faptul că terenul este spațiu verde, fiind trecut ca atare în Registrul verde. ”El este trecut ca spațiu verde înainte de dezmembrare. Această dezmembrare v-a dat un spațiu verde care conform Legii 24 are obligația de a rămâne spațiu verde”, a declarat Ioana Tudora.

Captură din Registrul spațiilor verzi

Proiectantul a explicat că proprietatea a fost dobândită după ce terenul a fost scos la licitație. Legat de avizul de la Autoritatea Aeronautică, proiectanții au declarat că sunt în discuții pentru obținerea acestuia, fiind dezbateri pe regimul de înălțime.

Aceștia au susținut că imobilul propus va aduce următoarele beneficii zonei:

  • diversificarea funcțională: inserția propusă într-o zonă în care predomină clădiri de afaceri, servicii și zone de agrement, va fi benefică pentru animarea arealului studiat atât pe durata zilei cât și a serii, în fiecare zi a săptămânii. Numărul de utilizatori care se deplasează cu autoturismul pentru a ajunge la locul de muncă va scădea, investiția adresându-se în special celor care au locul de muncă în apropiere.
  • noul ansamblu va contribui la echilibrarea țesutului urban și va răspunde noilor cerințe de densificare a țesutului.
  • utilizarea terenului liber de construcții într-un mod eficient.

Proiectul va reveni în Comisia Tehnică de Urbanism, discuțiile nefiind favorabile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro