Sari direct la conținut

Un jurnal medical a retras un studiu care sustinea ca vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei provoaca autism

HotNews.ro

Jurnalul medical The Lancet a transmis, marti, un comunicat, prin care anunta ca retrage o controversata lucrare publicata in 1998, lucrare in care se afirma ca vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (MMR) poate provoca autism. Saptamana trecuta, Consiliul de Medicina Generala din Marea Britanie, a stabilit ca autorul studiului, Dr. Andrew Wakefield, nu a respectat normele etice in realizarea cercetarii.

Potrivit Consiliului, „selectia pacientilor a fost partinitoare”, iar comportamentul doctorului a fost „necinstit si iresponsabil”. Astfel, s-a descoperit ca Wakefield a supus unii dintre copiii implicati in cercetare unor proceduri medicale invazive, cum ar fi colonoscopia si RMN-ul. In plus, acesta a dat bani copiilor aflati la o petrecere de-a fiului sau pentru a le recolta probe de sange.

Inca din momentul publicarii, studiul a atras numeroase critici, existand multe voci care sustineau ca cercetarea a fost atat de defectuoasa incat nu ar trebui considerata stiintifica.

Potrivit teoriei lui Wakefield, vaccinul impotriva pojarului ar fi provocat probleme gastrointestinale care ar fi determinat, la randul lor, autismul. In viziunea cercetatorului, virusul folosit in vaccin ar fi crescut in tractul intestinal si ar fi facut ca intestinul sa devina poros din cauza inflamarii. Apoi materia din intestin s-ar fi infiltrat in sange, afectand sistemul nervos si provocand astfel autism.

Aceasta teorie a fost contrazisa ulterior. Intr-un studiu realizat la Universitatea Columbia din SUA, publicat in noiembrie 2008, s-a demonstrat ca nu exista nicio relatie de cauzalitate intre vaccin si autism sau probleme gastrointestinale.

Studiul lui Wakefield a determinat mai multi parinti sa refuze vaccinul. „Povestea a devenit credibila pentru ca a fost publicata in The Lancet” a declarat Alison Singer, presedintele Autism Science Foundation, pentru CNN.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro