Sari direct la conținut

Un mare etnolog român spune de ce ține „la existența oului roșu de Paște, nu doar la cel multicolor”

HotNews.ro
Ouă roșii ciocnite de Paște, Foto: Shutterstock
Ouă roșii ciocnite de Paște, Foto: Shutterstock

Au aruncat cu pietre după Isus și pietrele se transformă în ouă roșii din pricina sângelui, povestește într-un dialog cu HotNews.ro etnologul Șerban Anghelescu, una dintre personalitățile căreia îi datorăm explicarea tradițiilor și credințelor țăranului român.

Numele lui Șerban Anghelescu este legat de Muzeul Țăranului Român. Cariera lui este legată de studierea vieții, tradițiilor și credinței țăranului român. Anghelescu dă rareori interviuri, dar a făcut o excepție, pentru cititorii HotNews.ro. Marele etnolog a vorbit despre obiceiurile de Paște și despre înțelegerea profundă a acestui nod existențial din anul vieții românului, eveniment legat de Cer și de Pământ.

„Toate vechile povești țărănești vorbesc de miracolul înroșirii prin sângele lui Isus”

Vom publica acest intreviu-eveniment în curând, dar astăzi, în perioada când încă ne gândim cum să vopsim ouăle de Paște, „decupăm” din dialog câteva pasaje.

„Cum să fie oul, domnule Anghelescu?”, l-am întrebat. „Eu țin la existența oului roșu și nu cred în cele multicolore. Coaja oului eu cred că trebuie să rămână roșie. Dar e opinia mea. Toate vechile povești țărănești vorbesc de miracolul înroșirii prin sângele lui Isus sau a înroșirii prin pietre aruncate după Isus și pietrele se transformă în ouă roșii din pricina sîngelui”.

Șerban Anghelescu vede Paștele ca pe o sărbătoare a primenirii.

„De ce trebuie ciocnit oul în vârf ?”

„Se spune că oul poate fi ciocnit în trei feluri. În vârf, în fund sau în lateral. Sunt toate admise, doar că e clasic, vârf contra vârf. Nici o credință nu-mi vine acum în minte să spună că e o relație între spargerea oului în vârf și Înviere. Bine, spargerea oului sigur că poate să semene cu ecloziunea, să însemne o nouă apariție. Poate în acest sens ar fi vorba de viață de înviere”, crede Șerban Anghelescu.

El a spus însă o istorie religioasă care își pune pecetea asupra acestei perioade pascale: ”Dar aici e de spus altă poveste foarte frumoasă și bineînțeles incredibilă, nu? pentru cei neinițiați. După moartea lui Isus Cristos, evreii petreceau cu ouă fierte și o ciorbă de cocoș. Și zic ei: o să fie Înviere când cocoșul din ciorbă o învia și ouăle se vor înroșii. Și la vorbele lor, cocoșul învie și îi stropește pe față pe toți comesenii și ouăle se înroșesc”.

Interviul cu Șerban Anghelescu, în curând, pe HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro