Sari direct la conținut

„Un milion de decese”: Ce urmează în China după renunțarea bruscă la politica „zero Covid”, potrivit mai multor studii

HotNews.ro
Coronavirus China, Foto: Koki Kataoka / AP / Profimedia
Coronavirus China, Foto: Koki Kataoka / AP / Profimedia

Ridicarea bruscă de către China a restricțiilor stricte impuse împotriva COVID-19 ar putea duce la o explozie de cazuri și la peste un milion de decese în anul 2023, potrivit noilor previziuni ale Institutului american pentru măsurători și evaluări în domeniul sănătății (IHME), transmite Reuters.

Potrivit estimărilor acestuia, cazurile din China vor atinge un vârf în jurul datei de 1 aprilie, când numărul total de decese ar ajunge la 322.000.

Aproximativ o treime din populația Chinei va fi fost infectată până atunci, a declarat directorul IHME, Christopher Murray.

„Nimeni nu a crezut că vor rămâne la zero-COVID atât de mult timp”

Autoritatea națională de sănătate a Chinei nu a raportat oficial niciun deces COVID de la ridicarea restricțiilor. Ultimele decese oficiale au fost raportate la 3 decembrie. Numărul total oficial al deceselor cauzate de pandemie se ridică la 5.235.

China a ridicat unele dintre cele mai dure restricții COVID din lume în decembrie, după proteste publice fără precedent, iar acum se confruntă cu o creștere a numărului de infecții, existând temeri că boala ar putea lovi populația de 1,4 miliarde de locuitori în timpul sărbătorii Anului Nou de luna viitoare.

„Nimeni nu a crezut că vor rămâne la zero-COVID atât de mult timp cât au făcut-o”, a declarat Murray vineri, când predicțiile IHME au fost publicate online.

Este posibil ca politica zero-COVID a Chinei să fi fost eficientă pentru a ține la distanță variantele anterioare ale virusului, dar transmisibilitatea ridicată a variantelor Omicron a făcut-o imposibil de susținut, a spus el.

Grupul independent de analiză a modelelor de la Universitatea Washington din Seattle, pe care guvernele și companiile s-au bazat pe parcursul pandemiei, s-a folosit în predicții pe date de la nivel de provincii și pe informații de la un focar recent de Omicron din Hong Kong.

O altă ipoteză e că vârful epidemiei va fi în ianuarie

„De la focarul inițial din Wuhan, China abia dacă a raportat vreun deces. De aceea ne-am uitat la Hong Kong pentru a avea o idee despre rata mortalității cauzate de infecție”, a declarat Murray.

Pentru previziunile sale, IHME folosește, de asemenea, informații privind ratele de vaccinare furnizate de guvernul chinez, precum și ipoteze privind modul în care diverse provincii vor reacționa pe măsură ce ratele de infecție cresc.

Alți experți se așteaptă ca aproximativ 60% din populația Chinei să fie în cele din urmă infectată, cu un vârf așteptat în luna ianuarie, lovind cel mai puternic populațiile vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni preexistente.

Printre principalele motive de îngrijorare se numără numărul mare de persoane vulnerabile din China, utilizarea unor vaccinuri mai puțin eficiente și acoperirea vaccinală scăzută în rândul persoanelor de peste 80 de ani, care prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire gravă.

Predicție de un milion de decese până la sfârșitul lunii ianuarie

Specialiștii în realizarea de modele privind bolile de la Universitatea din Hong Kong preconizează că ridicarea restricțiilor COVID și redeschiderea simultană a tuturor provinciilor în perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023 ar duce la 684 decese la un milion de persoane în acest interval de timp, potrivit unui articol publicat miercuri pe Medrxiv, care nu a fost încă evaluat de alți cercetători.

Pe baza populației Chinei, de 1,41 miliarde de locuitori, și fără măsuri precum o campanie de vaccinare în masă, acest lucru înseamnă 964.400 de decese.

Un alt studiu publicat în iulie 2022 în Nature Medicine de către cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea Fudan din Shanghai a prezis că un val Omicron lipsit de restricții ar duce la 1,55 milioane de decese într-o perioadă de șase luni și la o nevoie de unități de terapie intensivă de 15,6 ori mai mare decât capacitatea existentă.

Yanzhong Huang, cercetător pentru sănătate globală la Council on Foreign Relations, a spus că în China există 164 de milioane de persoane cu diabet, un factor de risc pentru COVID.

Există, de asemenea, 8 milioane de persoane cu vârsta de peste 80 de ani care nu au fost niciodată vaccinate.

Oficialii chinezi încurajează acum persoanele să se imunizeze alegând din lista de vaccinuri mai noi fabricate în China. Guvernul este încă reticent în a folosi vaccinuri străine, a spus Huang.

Comisia Națională de Sănătate a Chinei a transmis vineri că a accelerat vaccinările și a constituit stocuri de ventilatoare și medicamente esențiale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro