Sari direct la conținut

Un ministru polonez propune țărilor UE să oprească ajutoarele sociale pentru bărbații ucraineni fugiți de război: Nu este un drept al omului să fii plătit pentru a evita mobilizarea

HotNews.ro
Un ministru polonez propune țărilor UE să oprească ajutoarele sociale pentru bărbații ucraineni fugiți de război: Nu este un drept al omului să fii plătit pentru a evita mobilizarea
Soldați ucraineni din batalionul „Lupii lui Da Vinci” pregătesc obuze pentru mortiere în direcția Pokrovsk, Donețk, 31 iulie 2024. Sursa foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Guvernele europene ar trebui să oprească beneficiile sociale pentru bărbații ucraineni cu vârstă de încorporare care locuiesc în țările lor, a declarat ministrul de externe polonez, o măsură despre care a spus că va ajuta Ucraina să mobilizeze mai multe trupe pentru a lupta împotriva forțelor ruse, relatează Reuters.

În urma unei întâlniri la Kiev cu omologul său ucrainean, polonezul Radoslaw Sikorski a spus că încetarea beneficiilor sociale pentru refugiații ucraineni de sex masculin ar fi de asemenea în beneficiul finanțelor statelor gazdă din Europa de Vest.

Peste 4,1 milioane de ucraineni aveau statut de protecție temporară în țările Uniunii Europene în luna iulie a acestui an, iar aproximativ 22% dintre aceștia erau bărbați adulți, potrivit datelor Biroului de statistică al UE, Eurostat.

„Nu mai plătiți acele ajutoare sociale pentru persoanele care sunt eligibile pentru proiectul ucrainean. Nu ar trebui să existe stimulente financiare pentru evitarea mobilizării în Ucraina”, a spus Sikorski la o conferință a liderilor internaționali la Kiev.

„Nu este un drept al omului să fii plătit pentru a evita mobilizarea, pentru a-ți apăra țara. Noi, în Polonia, nu o facem”.

Ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiga a salutat apelul lui Sikorski.

„Este timpul să ridicăm cu adevărat problema ca Uniunea Europeană să dezvolte programe de întoarcere a ucrainenilor acasă. Cu siguranță, ar trebui create condiții adecvate pentru asta. Dar asta ar trebui să fie pe ordinea de zi. Și susțin ideea ministrului Sikorski”, a spus Sîbiga.

La aproape 31 de luni de la începutul războiului împotriva Rusiei care avansează lent, dar constant în estul Ucrainei, Kievul are nevoie de mai mulți soldați pentru a-și menține liniile de apărare, pentru rotirea cadrelor epuizate și pentru a compensa pierderile.

Rusia are un avantaj semnificativ în numărul trupelor și armele pe câmpul de luptă.

La începutul acestui an, Ucraina a adoptat o nouă legislație și a implementat alte măsuri, inclusiv scăderea vârstei de convocare pentru serviciul de luptă la 25 de la 27 pentru a crește ritmul de mobilizare în armată.

Conform noii legi, Kievul a ordonat bărbaților ucraineni care locuiesc în străinătate să-și reînnoiască informațiile militare online și i-a încurajat să se întoarcă în Ucraina și să se alăture luptei.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro