Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 934: SUA pregătesc un nou ajutor militar pentru Kiev / Atacarea interiorului Rusiei – un motiv militar întemeit, potrivit unui oficial NATO / Rusia va încerca să pună capăt războiului „înainte de 2026”, spune Budanov

LIVE Război în Ucraina, ziua 934: SUA pregătesc un nou ajutor militar pentru Kiev / Atacarea interiorului Rusiei – un motiv militar întemeit, potrivit unui oficial NATO / Rusia va încerca să pună capăt războiului „înainte de 2026”, spune Budanov
Soldați ucraineni în poziție de luptă, pe linia frontului din regiunea Donețk, Ucraina, pe 26 iulie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusia și Ucraina au efectuat sâmbătă un schimb major de 206 de prizonieri, câte 103 fiecare, în al doilea astfel de schimb în două zile, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că la acest lucru a contribuit și operațiunea ucraineană din Kursk. Rușii au lansat sâmbătă dimineață mai multe atacuri asupra Ucrainei care s-au soldat cu mai mulți morți, în timp ce forțele Kremlinului ar continua să avanseze în Donețk. Deși se aștepta ca Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer să anunțe permiterea atacurilor cu rază lungă de acţiune efectuate de Ucraina împotriva Rusiei, decizia a fost amânată, iar discuțiile politice vor continua.

Sinteza zilei:

Evenimentele de sâmbătă, ziua 934 a războiului din Ucraina, LIVE:

Un ministru polonez propune țărilor UE să oprească ajutoarele sociale pentru bărbații ucraineni fugiți de război

Guvernele europene ar trebui să oprească beneficiile sociale pentru bărbații ucraineni cu vârstă de încorporare care locuiesc în țările lor, a declarat ministrul de externe polonez, o măsură despre care a spus că va ajuta Ucraina să mobilizeze mai multe trupe pentru a lupta împotriva forțelor ruse, relatează Reuters.

Ucraina ar avea un motiv militar întemeiat pentru a lovi în adâncul Rusiei folosind arme occidentale, a declarat sâmbătă un înalt oficial militar al NATO, relatează Reuters. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că incursiunea forțelor sale în Kursk a contribuit la realizarea unui schimb de prizonieri cu Rusia sâmbătă, al doilea în două zile, relatează Reuters.


În discursul său video de noapte către națiune, el a mulțumit forțelor sale pentru munca depusă la schimburile de prizonieri și a adăugat: „În special, operațiunea noastră din regiunea Kursk a dat un impuls necesar”.

SUA pregătesc un nou ajutor militar pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden așteaptă cu nerăbdare să discute luna aceasta strategia de război a Ucrainei cu președintele Volodimir Zelenski, iar Washingtonul lucrează la un nou pachet de ajutor „substanțial”, a declarat sâmbătă, consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, relatează Reuters.

Printre aliații Moscovei, Coreea de Nord reprezintă „cea mai mare problemă” pentru Kiev din cauza livrărilor masive de obuze către Rusia, care le folosește pe frontul din Ucraina, a declarat sâmbătă șeful serviciilor de informații, Kirilo Budanov, relatează AFP.

„Dintre toți aliații Rusiei, cea mai mare problemă a noastră este Coreea de Nord, pentru că, odată cu volumul de produse militare pe care le furnizează, acestea afectează cu adevărat intensitatea luptei”, a spus el.

Generalul a estimat că Rusia, aflată în prezent în ofensivă pe frontul din Ucraina, va încerca să pună capăt războiului „înainte de 2026”, pentru a evita să îşi vadă poziţiile slăbite

Dronele dragon ale Forțelor Armate ucrainene creează o „ploaie de foc”, folosind termit topit. Potrivit BBC Rusia, dispozitivele care înainte erau exclusiv civile poartă acum nu numai bombe și mine și termit topit, cu care ucrainenii incendiază pozițiile rușilor.

6 oameni uciși și alți 25 răniți, în urma celor mai recente atacuri ale rușilor asupra Ucrainei

Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis cel puțin șase persoane și au rănit cel puțin alte 25 în ultima zi, au anunțat autoritățile regionale ucrainene sâmbătă, potrivit The Kyiv Independent.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 72 din cele 76 de drone de tip Shahed lansate de forțele ruse în cursul nopții, au precizat Forțele aeriene.

Un raid aerian rusesc asupra satului Yampil din regiunea Sumî, efectuat în dimineața zilei de 13 septembrie a ucis doi civili și a rănit alți șase, inclusiv un copil de 4 ani, au anunțat autoritățile regionale.

Forțele ruse au vizat Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk, atât în cursul nopții trecute, cât și pe 13 septembrie, a afirmat guvernatorul Serhii Lysak.

Două femei în vârstă de 54 și 63 de ani au fost rănite, precum și un bărbat în vârstă de 60 de ani.

Atacurile rusești asupra regiunii Donețk au ucis trei persoane și au rănit patru în ultima zi, potrivit guvernatorului Vadim Filașkin.

Atacurile asupra regiunii Harkov au rănit cinci persoane în ultima zi, a anunțat guvernatorul Oleg Sinegubov.

O femeie de 30 de ani a fost rănită de o dronă rusească FPV în Kupiansk, în timp ce un bărbat de 64 de ani a fost rănit într-un atac cu rachete balistice asupra unei fabrici de pâine.

Alți trei bărbați au fost răniți în timpul bombardamentelor din întreaga regiune.

În regiunea Herson, o persoană a fost ucisă și alte șapte au fost rănite în ultima zi, a afirmat guvernatorul Oleksandr Prokudin. O instituție de învățământ, două clădiri înalte, șase case, un autobuz și mai multe mașini au fost avariate.

În regiunea Mikolaiv nu au fost raportate victime, a precizat guvernatorul Vitalii Kim, dar au fost active artileria și dronele rusești.

Cum ar trebui interpretată reacția lui Biden după amenințarea lui Putin cu un posibil război între Rusia și NATO / Va avea sau nu voie Ucraina să folosească rachete cu rază lungă împotriva Kremlinului

Al doilea schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina în două zile

Ucraina a făcut sâmbătă un nou apel către Occident pentru a-i permite să lovească mai adânc pe teritoriul rus, după ce, cu o zi înainte, întâlnirea între președintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer nu a produs nicio schimbare vizibilă în politica celor două țări privind utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune, informează The Associated Press (AP).

Rusia a pierdut peste 632.600 de soldați de la începutul războiului, susține armata ucraineană

Rusia a pierdut 632.630 de soldați de la începutul invaziei sale la scară largă din Ucraina și până în prezent, a anunțat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.

Conform acestui bilanț, rușii au pierdut 1.210 militari doar în ultima zi.

Conform conducerii armatei ucrainene, Rusia a pierdut, până acum:

  • 8.674 de tancuri,
  • 17.043 de vehicule blindate de luptă,
  • 24.631 de vehicule și rezervoare de combustibil,
  • 18.086 de sisteme de artilerie,
  • 1.186 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS),
  • 946 de sisteme de apărare antiaeriană,
  • 369 de avioane,
  • 328 de elicoptere,
  • 15.149 de drone,
  • 28 de nave și ambarcațiuni
  • și un submarin.

Emiratele Arabe Unite au mediat un schimb de 206 prizonieri între Rusia și Ucraina, a anunțat sâmbătă agenția de presă de stat din Emiratele Arabe Unite, WAM, precizând că aceasta a fost a opta mediere de acest fel a țării, informează Reuters.

Armata rusă revendică cucerirea unui nou sat în Donețk

Schimb de prizonieri de război: Rusia și Ucraina au eliberat fiecare 103 persoane

Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război, fiecare parte eliberând 103 persoane, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă Interfax.

Ministerul a precizat că soldații ruși eliberați sâmbătă în cadrul acestui schimb fuseseră luați prizonieri în regiunea Kursk din Rusia, potrivit Reuters.

Forțele ucrainene au cucerit luna trecută o parte din această regiune, în prima lor incursiune majoră în Rusia.

Armata rusă a afirmat sâmbătă că a cucerit o nouă localitate în estul Ucrainei, unde trupele sale continuă să câştige teren în faţa unei armate ucrainene mai mici, potrivit AFP.

Localitatea Jelannoe Pervoe (Jelanne Perche, în limba ucraineană, n.r.) „a fost eliberată datorită operaţiunilor active şi decisive ale unităţilor din Grupul de Sud”, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Acest mic sat este situat în districtul Pokrovsk, un important centru logistic pentru armata ucraineană, care este ameninţată de avansul rușilor.

Armata rusă a înregistrat progrese rapide în regiunea Doneţk în ultimele săptămâni, afirmând în mod regulat că a capturat sate mici, notează News.ro.

Marţi, aceasta a declarat, de asemenea, că a cucerit oraşul Krasnogorivka, în aceeaşi regiune.

Ucraina, care se confruntă cu dificultăţi în est, a lansat un atac major în regiunea rusă Kursk pe 6 august, cucerind câteva sute de kilometri pătraţi, potrivit Kievului. Armata ucraineană spera să forţeze Moscova să îşi redistribuie trupele din regiunea Doneţk şi să oprească astfel înaintarea acestora, însă soldaţii ruşi continuă să avanseze pentru moment.

Dmitri Medvedev, înalt responsabil rus în domeniul seucrității și fost președinte, a afirmat sâmbătă că Rusia ar putea distruge capitala ucraineană Kiev cu arme non-nucleare ca ripostă la utilizarea de către Ucraina a rachetelor occidentale cu rază lungă de acţiune, informează Reuters.

Opțiunile președintelui Vladimir Putin de a riposta dacă Occidentul va permite Ucrainei să folosească rachetele sale cu rază lungă de acțiune pentru a ataca Rusia ar putea include lovirea activelor militare britanice din apropierea Rusiei sau, în extremis, efectuarea unui test nuclear pentru a face o declarație de forță, au declarat trei analiști citați de agenția Reuters.

Adjunctul lui Lavrov: Occidentul a luat deja o decizie cu privire la atacurile cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei asupra Rusiei

Moscova știe că Occidentul a luat o decizie cu privire la posibilitatea de a permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune și a informat deja Kievul cu privire la această decizie, a declarat sâmbătă Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenția de presă TASS.

Riabkov nu a clarificat care este presupusa decizie, dar a precizat că, deoarece avertismentele verbale ale Moscovei către Occident împotriva unei noi escaladări nu au funcționat, Rusia ar trebui să treacă la trimiterea de semnale în alte moduri, notează Reuters.

NATO ar fi putut face mai mult pentru Ucraina în încercarea de a preveni invazia Rusiei în 2022, a declarat șeful alianței militare occidentale într-un interviu publicat sâmbătă, informează Reuters.

Forțele Aeriene ucrainene au declarat că în timpul atacului noctorn au doborât 72 din cele 76 de drone rusești, potrivit Ukrainska Pravda.

În plus, două drone inamice au fost pierdute pe teritoriul Ucrainei, iar alte două s-au întors în Rusia!

Potrivit armatei ucrainene, rușii au atacat cu 76 drine Shahed din Kursk, Yeysk și Chauda.

Atacul aerian a fost respins de aviație, trupele de rachete antiaeriene, unitățile de război electronic și grupurile mobile de foc ale Forțelor de apărare ucrainene.

Au fost vizate 12 regiuni din Ucraina, inclusiv Kievul.

Preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer şi-au exprimat, vineri, în cadrul unei întrevederi, îngrijorarea cu privire la furnizarea de arme letale Rusiei de către Iran şi Coreea de Nord, pe fondul războiului în curs din Ucraina, potrivit unui comunicat al Casei Albe, relatează Reuters.

Şeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Şoigu, a avut vineri o întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, în timpul unei vizite întreprinse la Phenian, au anunţat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.

Vizita a avut loc într-o conjunctură critică în războiul declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, război pentru a cărui susţinere Phenianul ar fi livrat muniţii şi rachete balistice Rusiei, potrivit Washingtonului.

SUA şi aliaţii săi încă analizează dacă să permită Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi în profunzimea teritoriului rus. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că, dacă acest lucru se va întâmpla, Occidentul ar intra într-un război direct împotriva Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a criticat vineri afirmaţiile „incredibil de periculoase” ale preşedintelui Vladimir Putin cu privire la un posibil război între ţara sa şi ţările NATO. (Agerpres)

Fragmente de dronă au căzut pe o clădire municipală din cartierul Obolon din Kiev, la nord de centrul orașului, sâmbătă dimineață, dar nu a izbucnit niciun incendiu la fața locului, a declarat primarul Vitali Klitschko, informează Reuters.

Klitschko a declarat pe Telegram că serviciile de urgență erau în drum spre locul incidentului. Primarul a declarat anterior că sistemele de apărare aeriană au funcționat în capitală.

Un martor Reuters a declarat că ulterior s-au auzit explozii în oraș.

Șeful administrației militare din Kiev, Serhiy Popko, a declarat pe Telegram că dronele reprezintă încă o amenințare și a îndemnat oamenii să rămână în adăposturi.

Alerta de raid aerian a fost ridicată ulterior pentru oraș, dar a rămas în vigoare pentru mai multe regiuni din centrul Ucrainei.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de vineri, ziua 933 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

sursă foto: Dreamstime

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro