Sari direct la conținut

Un nou jucător important în Orientul Mijlociu. „Puține alte relații externe ale Indiei s-au transformat la fel de rapid” / Marele rival chinez

HotNews.ro
Un nou jucător important în Orientul Mijlociu. „Puține alte relații externe ale Indiei s-au transformat la fel de rapid” / Marele rival chinez
Narendra Modi, în vizita din Kuweit. Foto: AFP / AFP / Profimedia

Vizita oficială a prim-ministrului Narendra Modi în Kuweit, în perioada 21-22 decembrie, este prima a unui lider indian în ultimii 43 de ani. Aceasta marchează un pas important în strategia diplomației indiene.

Realpolitik dincolo de paradoxuri. Prim-ministrul indian Narendra Modi a primit duminica trecută cea mai înaltă distincție a Kuweitului, Ordinul Mubarak Al-Kabir, de la premierul kuweitian Ahmad Al-Abdullah Al-Sabah. Naționalistul hindus, care duce o politică deschis islamofobă în India, finaliza o vizită istorică în țara în care 85% din populație este musulmană. Această călătorie, prima a unui lider indian în 43 de ani, marchează o nouă etapă în bifarea strategică a țărilor din Golf de către diplomația indiană, relatează cotidianul francez Le Monde, citat de Rador Radio România.

De la venirea sa la putere în 2014, Narendra Modi nu a neglijat niciun stat din Golful Persic. Vizita în Kuweit, planificată pentru 2022, a fost amânată din cauza pandemiei de Covid-19.

New Delhi a făcut din Orientul Mijlociu o parte integrantă a așa-numitei sale politici de „vecinătate mai largă”, extinzând comerțul limitat anterior la energie și la chestiunile de apărare. Prioritatea sa este de a atrage investiții pentru a stimula creșterea economică internă, de a aborda preocupările legate de securitatea maritimă și de a-și consolida influența în regiune.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, cei mai mari parteneri ai săi din regiune, au anunțat obiective de investiții în India de 100 de miliarde de dolari, respectiv 75 de miliarde de dolari (96 de miliarde de euro și, respectiv, 72 de miliarde de euro). Emiratele Arabe Unite, principala destinație pentru muncitorii indieni, sunt acum al treilea partener comercial al Indiei, cu un comerț bilateral de aproape 84 de miliarde de dolari. Comunitatea indiană reprezintă 30% din populație. „Puține alte relații externe ale Indiei s-au transformat la fel de rapid ca legăturile New Delhi cu statele arabe din Golf în ultimul deceniu”, ne spune Raja Mohan, un expert important în diplomația indiană.

Diaspora, o excepție financiară

Activismul lui Narendra Modi în regiune nu este lipsit de scopuri politice. Țările din Golf găzduiesc cea mai mare diasporă indiană, mai mare decât cea din Statele Unite. Din cei 13,4 milioane de cetățeni indieni care formează această comunitate a diasporei, Orientul Mijlociu găzduiește aproape 9 milioane de muncitori indieni, ingineri formați în institute indiene de top, asistente, personal domestic, muncitori. Acești migranți reprezintă un profit financiar considerabil, remitențele lor fiind estimate la 23,4 miliarde de euro. În Kuweit, unde indienii sunt 1 milion dintr-o populație totală de 4,9 milioane, Narendra Modi a salutat un „mini Hindustan”, denumirea persană pentru nordul subcontinentului.

Pentru naționalistul hindus, este vorba și de extinderea influenței religioase dincolo de granițele acestei regiuni separate de India de Marea Arabiei. În februarie, în timpul vizitei sale în Emiratele Arabe Unite, a inaugurat un impozant templu hindus în Abu Dhabi, cel mai mare din Orientul Mijlociu, o clădire de 55.000 de metri pătrați din piatră roz, marcând în opinia sa „epoca de aur a credinței și culturii indiene”.

BAPS Hindu Mandir din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), cel mai mare templu hindus din Orientul Mijlociu. Credit foto: RYAN LIM / AFP / Profimedia

De multă vreme, relația dintre India și țările din Golf a fost îngreunată de problema Pakistanului, un inamic direct al New Delhi și a doua țară musulmană ca mărime din lume. Dar ponderea afiliațiilor religioase contează din ce în ce mai puțin. „Statutul Indiei, care a devenit a cincea economie din lume în 2019, este departe de a-l egala pe cel al Chinei, dar oferă țărilor din Golf oportunități multiple. În acest context, problema Kashmirului și politica naționalismului hindus față de minoritatea musulmană nu afectează cu adevărat relațiile bilaterale”, notează Jean-Luc Racine, director emerit de cercetare la CNRS și cercetător principal la think tank-ul grup Asia Center, într-o analiză ce compară locul Indiei și Pakistanului în țările din Golf.

Arabia Saudită și Emiratele s-au distanțat de Islamabad de când autoritățile pakistaneze au refuzat să participe la o coaliție pentru a lupta împotriva houthi din Yemen în 2015. Monarhiile din Golf și-au adaptat strategia în Asia în favoarea Indiei. Acesta din urmă nu a ezitat să participe la securizarea Oceanului Indian. În decembrie 2023, după o serie de atacuri ale rebelilor houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie, armata indiană a trimis trei distrugătoare și o aeronavă militară în Marea Arabiei pentru a menține o prezență descurajatoare.

Marele rival chinez

Așa cum se întâmplă adesea, Narendra Modi și-a construit politica în Golf pe relația sa personală cu lideri precum Mohammed Ben Salman din Arabia Saudită și Mohammed Ben Zayed din Emiratele Arabe Unite, fără, totuși, să se închidă în alianțe exclusive. India discută cu ambele părți ale Golfului Arabic. S-a apropiat și de Iran, dușmanul Arabiei Saudite, întrucât este un aliat al Israelului, dezvoltând în Orientul Apropiat și Mijlociu, ca și în restul lumii, o strategie de multi-aliniere, care joacă pe contradicțiile dintre scena internațională și rivalitățile dintre țări, pentru a-și apăra mai bine propriile interese.

În Iran, New Delhi finanțează construcția portului Chabahar, care ar trebui să concureze cu portul strategic Gwadar, construit de chinezi în Pakistan și care oferă Beijingului acces la Marea Arabiei. Umbra marelui rival asiatic al Indiei planează asupra întregii politici a lui Narendra Modi în Orientul Mijlociu, care își propune să ajungă din urmă China, constructorul unor vaste infrastructuri portuare din Haifa, Abu Dhabi și Duqm. „China a devenit indispensabilă până la punctul de a face din Orientul Mijlociu un nou teatru de rivalitate între Beijing și Washington”, amintește Jean-Loup Samaan de la Institutul Montaigne. Impulsionată atât de competiția dintre China și India, cât și de rivalitatea dintre Arabia Saudită și Iran în Golf, în regiune se conturează o adevărată „geopolitică a porturilor”.

La inaugurarea portului Chabahar din Iran, a cărui construcție este finanțată de India. Credit foto: Fatemeh Bahrami / AFP / Profimedia

India a aderat la Coridorul Economic India-Orientul Mijlociu-Europa (IMEC), conceput de Casa Albă. Această alianță multilaterală dintre India, Statele Unite, Germania, Franța, Italia, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită a fost lansată oficial la summitul G20 de la New Delhi din 2023 și reprezintă un fel de alternativă la „noile drumuri ale mătăsii” dezvoltate de Beijing. Se preconizează că acest coridor va facilita legătura dintre India, Peninsula Arabică, Orientul Mijlociu și Europa mediteraneană și necesită o serie de investiții pentru a crea noi infrastructuri maritime și feroviare. Slăbit de războiul purtat de Israel în Gaza, proiectul a fost suspendat de americani, dar au fost lansate proiecte de către India și Emiratele Arabe Unite pentru a stabili un coridor maritim între cele două țări.

„Relația dintre țările arabe și New Delhi nu este încă la fel de structurată pentru regiune precum cea cu Beijing, dar ascensiunea indiană în zonă, atât economică, militară și diplomatică, este de netăgăduit”, crede Jean-Loup Samaan. Această creștere întărește, de asemenea, logica diversificării în politica externă a țărilor din Orientul Mijlociu, și în special apropierea continuă a acestora de puterile asiatice”.

INTERVIURILE HotNews.ro