Sari direct la conținut

Un nou schimb de prizonieri de război între Rusia şi Ucraina, mediat de Emiratele Arabe. Câți soldați au fost eliberați de fiecare parte

HotNews.ro
Un nou schimb de prizonieri de război între Rusia şi Ucraina, mediat de Emiratele Arabe. Câți soldați au fost eliberați de fiecare parte
Război în Ucraina. Prizonieri de război eliberați. FOTO: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia

Rusia şi Ucraina au anunţat sâmbătă că au făcut schimb de 230 de prizonieri de război de ambele părţi, inclusiv recruţi ruşi capturaţi în timpul ofensivei ucrainene în regiunea de frontieră Kursk, transmite France Presse, citată de Agerpres.

„La finalul procesului de negociere, 115 militari ruşi capturaţi în regiunea Kursk au fost trimişi înapoi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev. În schimb, 115 prizonieri de război din forţele armate ucrainene au fost predaţi”, a comunicat Ministerul rus al Apărării.

Militarii ruşi eliberaţi se află în prezent pe teritoriul Belarusului, un aliat apropiat al Moscovei, a adăugat acesta.

„Alţi 115 dintre apărătorii noştri s-au întors astăzi acasă. Aceştia sunt militari din garda naţională, forţele armate, marina şi serviciul naţional de pază a frontierelor”, a confirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Schimbul de prizonieri, mediat tot de Emirate

Ca multe dintre cele precedente, acest schimb a fost mediat de Emiratele Arabe Unite, care au salutat faptul că sunt „un mediator de încredere care sprijină diplomaţia în vederea soluţionării crizei dintre cele două ţări”.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a promis să „continue toate eforturile şi iniţiativele menite să găsească o soluţie paşnică”, considerând că „dezescaladarea” este „singura modalitate de a rezolva conflictul”.

Ofensiva ucraineană surpriză lansată la 6 august în regiunea Kursk de la frontiera rusă a luat prin surprindere Moscova, iar Kievul s-a lăudat că a luat prizonieri „sute” de soldaţi ruşi.

Potrivit presei ruse, aceşti prizonieri sunt în mare parte recruţi şi poliţişti de frontieră. Recruţii ruşi nu luptă în Ucraina, ci îşi efectuează serviciul militar obligatoriu de un an pe teritoriul naţional şi, în general, nu au o experienţă militară reală.

Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri în numeroase ocazii de la începutul conflictului în 2022.


INTERVIURILE HotNews.ro