Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 913: Kievul a utilizat pentru prima dată contra ruşilor o armă complet nouă / Un nou schimb de prizonieri / Ruşii îşi continuă înaintarea către Pokrovsk, iar ucrainenii retrag trupe / Strategia lui Putin la Kursk

Război în Ucraina, ziua 913: Kievul a utilizat pentru prima dată contra ruşilor o armă complet nouă / Un nou schimb de prizonieri / Ruşii îşi continuă înaintarea către Pokrovsk, iar ucrainenii retrag trupe / Strategia lui Putin la Kursk
Regiunea Kursk din Rusia, după incursiunea forțelor armate ucrainene. Tanc pe autostradă, 8 august 2024. FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Forțele ruse se îndreaptă de luni de zile către centrul strategic cheie Petrovsk. Capturarea orașului ar compromite capacitățile defensive și rutele de aprovizionare ale Kievului și ar aduce Rusia mai aproape de obiectivul său declarat de a controla întreaga regiune Donețk. Mai mult, forțele ucrainene din sud-estul orașului Pokrovsk s-au retras din pozițiile lor din zonă și au evitat să fie „încercuite tactic” de trupele ruse care înaintau.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat vineri seară un apel dur la ţările aliate, afirmând că ţara sa are nevoie de arme livrate la timp, nu de promisiuni.

SINTEZA ZILEI

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 913, LIVETEXT:

Belarusul și Iranul au transmis felicitări Ucrainei cu ocazia Zilei Independenței

Atât Belarusul cât și Iranul au felicitat sâmbătă Ucraina cu ocazia împlinirii a 33 de ani de independenţă faţă de fosta Uniune Sovietică, în pofida legăturilor strânse ale celor două țări cu Rusia.

Potrivit agenției oficiale de presă Belta, Aleksandr Lukașenko a afirmat că cetățenii țării sale au avut „întotdeauna un respect special și o considerație afectuoasă” pentru poporul ucrainean.

Ucraina sărbătoreşte la 24 august independenţa de URSS din 1991, o dată ce marchează însă şi doi ani și jumătate de război, soldat cu zeci de mii de victime civile şi distrugeri imense în această ţară.

Zelenski îl cataloghează pe Putin drept „bătrân bolnav”

Într-un discurs video adresat poporului ucrainean, Zelenski a folosit un limbaj batjocoritor pentru a-l descrie pe președintele rus în vârstă de 71 de ani și retorica sa nucleară.

„Un bătrân bolnav din Piața Roșie care amenință în mod constant pe toată lumea cu butonul roșu nu ne va dicta niciuna dintre liniile sale roșii”, a declarat liderul ucrainean în videoclipul postat pe X.

De ce sunt furioşi civilii din regiunea Kursk pe propriul guvern

În timp ce incursiunea Kievului în regiunea rusă Kursk continuă pentru a treia săptămână, civilii din regiune își exprimă furia tot mai mare față de Ucraina, față de compatrioții lor ruși și față de propriul lor guvern, care, în opinia lor, i-a abandonat și a încercat să minimalizeze incursiunea.

Budapesta acuză UE de întreruperea livrărilor de petrol din Rusia: „Ordinul a fost trimis de la Bruxelles”

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat sâmbătă că decizia Comisiei Europene de a nu media în disputa privind blocarea livrărilor de petrol din Rusia către ţara sa prin Ucraina sugerează că Bruxelles-ul se află în spatele blocajului.

Scholz își reafirmă „solidaritatea neclintită” cu Zelenski, în ciuda scăderii ajutorului militar

Cancelarul german Olaf Scholz, al cărui guvern intenționează să reducă bugetul pentru ajutorul militar bilateral acordat Kievului anul viitor, a reafirmat „solidaritatea continuă și de neclintit” a Germaniei cu Ucraina, în timpul unei conversații telefonice avute sâmbătă cu președintele Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

„Cancelarul a reafirmat solidaritatea continuă și de neclintit a Germaniei cu Ucraina în fața agresiunii continue a Rusiei. Președintele Zelenski a mulțumit guvernului federal pentru sprijinul său militar continuu, în special în domeniul apărării aeriene”, a declarat Cancelaria într-un raport privind convorbirea, care a avut loc în ziua sărbătoririi independenței Ucrainei.

Un nou schimb de prizonieri de război între Rusia şi Ucraina, mediat de Emiratele Arabe. Câte 115 soldați eliberați de fiecare parte

Rusia şi Ucraina au anunţat sâmbătă că au făcut schimb de 230 de prizonieri de război de ambele părţi, inclusiv recruţi ruşi capturaţi în timpul ofensivei ucrainene în regiunea de frontieră Kursk.

Kievul susține că a lovit un depozit de muniții din regiunea rusă Voronej

Ucraina a afirmat sâmbătă că a efectuat un atac asupra unui depozit de muniții din regiunea Voronej din vestul Rusiei. A fost „atacat cu succes un depozit de muniții de lângă Ostrogosk, în regiunea Voronej din Rusia”, a declarat unitatea de informații ucraineană.

Ucraina a lovit Rusia cu o armă complet nouă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat laconic, fără a oferi detalii, că trupele ucrainene au utilizat vineri seară, într-un atac pe teritoriul rus, o armă complet nouă. Zelenski a spus că este vorba de racheta-dronă ucraineană fără pilot „Palyanitsa”.

Cinci persoane au fost ucise și cinci rănite sâmbătă într-un bombardament rusesc asupra orașului industrial Kostiantinivka din estul Ucrainei, a anunțat parchetul ucrainean, citat de AFP.

„Ca urmare a acestui atac inamic, cinci locuitori – trei bărbați și două femei – au suferit răni mortale”, a precizat acesta într-un comunicat.

UE nu recomandă trimiterea de instructori militari în Ucraina

Instruirea trupelor ucrainene de către statele membre trebuie să fie mai bine adaptată la nevoile Kievului, consideră serviciul diplomatic al Uniunii Europene (UE), care s-a abţinut să recomande trimiterea de instructori militari în ţara devastată de război, potrivit unui raport publicat sâmbătă de săptămânalul german Welt am Sonntag, citat de Reuters.

„Este esenţial ca formarea soldaţilor din forţele armate ucrainene să se axeze pe echipamentele pe care le vor utiliza în luptă”, se arată în analiza programului de formare a trupelor ucrainene (EUMAM), care precizează că miniştrii europeni ai apărării vor discuta acest subiect săptămâna viitoare, citeayă News.ro

Instruirea este complicată în special de cantitatea limitată de echipamente din epoca sovietică deţinute de statele membre, notează raportul, care amână de asemenea instruirea trupelor în Ucraina, o cerere făcută de Kiev în luna mai.

Deşi este posibilă desfăşurarea de instructori EUMAM în centre de instruire din Ucraina, departe de linia frontului, „pe o bază ad hoc”, raportul nu recomandă trimiterea de instructori în ţara atacată de Rusia.

Rusia anunță că a recuperat 115 prizonieri de război în cadrul unui schimb cu Ucraina (minister)

Ambele țări au mulțumit Emiratelor Arabe Unite care au mediat acordul de schimb.

„Alți 115 dintre apărătorii noștri s-au întors astăzi acasă. Aceștia sunt soldați ai Gărzii Naționale, ai Forțelor Armate, ai Marinei, ai Serviciului Poliției de Frontieră de Stat”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ucraina: Zelenski a promulgt legea de interzicere a Bisericii Ortodoxe legate de Moscova

Legea, denunțată de Rusia, a fost promulgată de Ziua Independenței Ucrainei față de Uniunea Sovietică și la doi ani și jumătate de la începutul invaziei ruse în țară.

Liderul ucrainean a declarat într-un discurs că această decizie va consolida independența țării sale. „Ortodocșii ucraineni fac astăzi un pas pentru a se elibera de demonii Moscovei”, a spus el.

Presa rusă relatează că un depozit de muniții din regiunea rusă Voronej a fost lovit noaptea trecută.

Localnicii raportează explozii de muniție. 200 de persoane au fost evacuate.

Un nou program pentru piloții de drone ucraineni, care oferă recompense financiare pentru atingerea unor ținte specifice. Programul permite, de asemenea, piloților să acumuleze puncte, care pot fi convertite în echipamente de dronă pentru unitățile lor.

Imaginea arată un tanc T-90, care i-ar aduce soldatului care l-a distrus o recompensă de 400.000 UAH (7.500 lire sterline).

Vladimir Putin „foarte rațional”: Hans Blix, un diplomat suedez optimist și provocator

Vladimir Putin este „foarte rațional” și nu își va asuma riscul de a provoca un accident nuclear major, consideră fostul șef al inspectorilor ONU în Irak, diplomatul suedez Hans Blix, într-o intervenție pentru AFP, într-un moment în care ONU este îngrijorată de siguranța centralei ucrainene de la Zaporijjia.

De ce ofensiva ucraineană în Kursk nu şi-a atins principalul obiectiv? Strategia lui Putin

Putin știe că progresul pe linia frontului va încetini odată cu venirea iernii, astfel încât forțele sale mai au la dispoziție între 10 și 12 săptămâni pentru a atinge obiectivele așa-numitei sale operațiuni militare speciale.

Concentrându-se pe efortul principal al Rusiei în Donbas, Putin știe că Ucraina a diluat forțele disponibile pentru a rezista asaltului rusesc spre Pokrovsk, ceea ce ar putea permite progrese mai mari în timpul limitat disponibil.

Sinteza celor mai recente evenimente:

Evenimentele de vineri, ziua 912 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro