Sari direct la conținut

Un nou studiu științific: exercițiile fizice, treburile casnice și socializarea reduc riscul de demență la senectute

HotNews.ro
Alergare in parc, Foto: Alerg.ro
Alergare in parc, Foto: Alerg.ro

Studiul, publicat în „Neurology”, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie, spune că activitățile fizice și mintale contribuie la reducerea riscului de demență, care nu este o boală specifică, ci un termen general care descrie incapacitatea de a gândi, aminti și lua decizii în activitățile zilnice.

Mulți adulți vârstnici trăiesc întreaga viață fără să dezvolte demență. Semnele ei variază de la o persoană la alta și pot fi: lipsă de orientare în locuri familiare, cuvinte neobișnuite pentru obiecte banale, uitarea numelui unui membru de familie sau al unui prieten, pierderea unor amintiri recente, incapacitate de a efectua activități în mod independent. În cele mai multe cazuri, îi afectează pe cei de peste 65 de ani.

Studiul, efectuat la Universitatea Sichuan din China, a urmărit 501.376 de adulți înregistrați în baza de date privind demența din Regatul Unit. Participanții au avut o vârstă medie de 36 de ani și au fost urmăriți pe o durată medie de 11 ani. La încheierea studiului, 5.185 sufereau de demență.

După ce au ponderat factori multipli referitori la vârstă, venituri și fumat, cercetătorii au constatat că aceia care erau implicați în exerciții fizice frecvente, activități casnice și vizite zilnice la familie sau prieteni au avut riscuri de demență cu 35%, 21% și 15% mai mici decât cei care au fost mai puțin angajați în aceste activități.

Și ratele de incidență ale demenței au arătat o asociere semnificativă cu obiceiurile de viață. La cei care efectuat exerciții fizice a fost de 0,45 la 1.000, față de 1,59 la cei mai puțin activi. Ratele legate de treburile casnice au fost de 0,86/1.000, în comparație cu 1,02. Iar cea legată de socializare a fost de 0,62 în comparație cu 0,8.

Cercetătorii au mai constatat că toți participanții au beneficiat de efectul protector al activităților fizice și mintale, indiferent dacă avuseseră sau nu cazuri de demență în familie.

O limitare a studiului a constat în faptul că participanții și-au raportat activitățile fizice și mintale, așa că s-ar fi putut să nu și le amintească sau raporteze corect.

Surse: SciTechDaily, CDC

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro