Sari direct la conținut

Un oficial ucrainean spune că Bundestagul a ajuns la un consens privind trimiterea de rachete „Taurus” cu rază lungă către Ucraina

HotNews.ro
Avion german armat cu rachete, Foto: snapshot-photography/F Boillot / Shutterstock Editorial / Profimedia
Avion german armat cu rachete, Foto: snapshot-photography/F Boillot / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat luni că facțiunile parlamentare cheie din Bundestagul german au „ajuns la un consens” în privința aprovizionării Ucrainei cu rachete de croazieră cu rază lungă Taurus, dar că o decizie finală în acest sens urmează să fie formalizată, relatează Reuters.

Ministrul german al apărării Boris Pistorius a declarat săptămâna trecută că Berlinul nu intenționează să furnizeze aceste rachete solicitate de Kiev și că ele „nu reprezintă” o prioritate.

„Obiecţiile” germane „sunt evidente”, a spus Pistorius, evidenţiind raza de acţiune a acestui armament, care ar permite forţelor ucrainene să lovească mult în spatele liniei frontului din estul Ucrainei și pe teritoriul Rusiei.

Boris Pistorius a subliniat de asemenea că nici Statele Unite nu furnizează Ucrainei astfel de rachete, chiar dacă Franța și Marea Britanie au decis să facă acest lucru în lunile iulie, respectiv mai.

Forțele ucrainene au folosit deja rachetele „Storm Shadow” britanice în atacuri asupra unor obiective militare și de infrastructură folosite de forțele de invazie.

Un purtător de cuvânt al ministerului german al apărării a declarat luni pentru Reuters că poziția Berlinului nu s-a schimbat în ceea ce privește trimiterea unor rachete cu rază lungă Ucrainei.

Șeful delegației parlamentului ucrainean pe lângă NATO vorbește de un consens în Bundestag privind livrarea de rachete „Taurus” Ucrainei

Yehor Cernev, deputatul ucrainean care conduce delegația Kievului la Adunarea Parlamentară a NATO, a spus însă luni după-amiaza că „prietenii mei din Bundestag tocmai mi-au zis că facțiunile parlamentare cheie au ajuns la un consens în privința transferării de rachete cu rază lungă Taurus Ucrainei”.

„Am lucrat pentru o perioadă îndelungată cu parlamentarii germani pentru a forma un grup de sprijin iar acum gheața a fost în sfârșit spartă. Așteptăm o decizie finală”, a mai scris oficialul ucrainean pe pagina sa de Facebook.

Ucraina speră să obțină din partea partenerilor occidentali cât mai multe arme cu rază lungă pentru a avaria infrastructura rusească aflată la sute de kilometri în spatele frontului pentru a împiedica Moscova să își reaprovizioneze și întărească trupele.

Taurus KEPD-350 este o rachetă de croazieră de tip aer-sol, transportată de către avioane de vânătoare, dezvoltată de către societatea germano-suedeză cu acelaşi nume. Ea are o rază de acțiune de 500 de kilometri.

Urmărește ultimele evoluții din a 530-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro