Sari direct la conținut

Un ordin de protecție din trei este încălcat după emiterea de către instanță. Numărul cazurilor de violență domestică este în creștere

HotNews.ro
Bratara electronica pentru agresori, Foto: Dreamstime.com
Bratara electronica pentru agresori, Foto: Dreamstime.com

În primele trei luni ale anului, instanțele judecătorești au emis aproape trei mii de ordine de protecție pentru victimele violenței domestice, însă mai bine de unul din trei a fost încălcat de persoanele împotriva cărora a fost emis ordinul.

Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat, într-un comunicat dat publicității sâmbătă, că în primul trimestru al anului 2024 judecătorii au emis 2.960 de ordine de protecție, însă 1.107 dintre ele au fost încălcate. Situația este mai bună în cazul ordinelor provizorii de protecție, al căror număr a fost de 2.945. Cazurile de încălcare a acestora au fost numai 191.

Poliția chemată mai des de victimele violenței domestice

Potrivit legislației, ordinele provizorii de protecție, valabile 5 zile, pot fi emise imediat de către polițiști, dar au nevoie de confirmarea unui procuror. Potrivit IGPR, 90% dintre ordinele polițiștilor au fost confirmate de unitățile de parchet. Ulterior, instanța decide dacă ordinul provizoiu este transformat într-un ordin de protecție standard, cu o durată de 6 luni.

În intervalul menționat, polițiștii au intervenit la 28.838 de cazuri de violență domestică, dintre care 14.479 în mediul urban și 14.359 în mediul rural. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 2,4%, față de primele 3 luni ale anului 2023, de la 13.307 la 13.628 de fapte.

„Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română”, se spune în comunicatul IGPR. Cele mai multe infracțiuni legate de violența domestică sunt reprezentate de „lovire sau alte violențe” – 59,5% și ,,amenințarea” – 12,7%.

În primele 3 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creștere atât a numărului autorilor (13.867) care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora (14.410). Majoritatea victimelor sunt femei (9.641), dar o pondere importantă este reprezentată de bărbați – 2.507 și minori – 2.262.

11 brățări electronice au fost distruse

Poliția Română a prezentat și situația legată de implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), care constă în esență în obligarea agresorului de a purta permanent o brățară electronică ce poate semnala dacă se apropie prea mult de victima sa. Deocamdată SIME nu este implementat în întreaga țară, fiind utilizat doar în București și în județele Bacău, Brașov, Cluj, Călărași, Caraș – Severin, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și Vaslui.

În aceste județe au fost emise 3.100 de ordine de protecție – provizorii sau emise de instanțe, iar în 11% din cazuri s-a decis purtarea obligatorie a brățării electronice. În aceste 341 de situații au fost înregistrate 232 de infracțiuni, dintre care 11 de distrugere a brățării, 151 de nerespectare a ordinului de protecție și 70 de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu. Pentru 29 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracțiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 16 rețineri, 8 arestări preventive și 5 măsuri de control judiciar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro