Un profesor care a antrenat elevi pentru Harvard și Stanford numește 4 greșeli pe care părinții lor nu le fac niciodată

Un profesor și antreprenor care a lucrat în ultimii 10 ani cu sute de elevi și părinții lor ca mentor pentru activități extracurriculare și pregătire care le-a adus admiterea în unele dintre cele mai prestigioase universități din Statele Unite explică într-un editorial publicat de CNBC 4 greșeli care trebuie evitate în educația copiilor și adolescenților.
„Am urmărit cum elevii mei au crescut și s-au transformat în tineri excepționali și încrezători, urmându-și pasiunile, lansând afaceri, dezvoltând proiecte complexe, strângând fonduri și câștigând premii. De asemenea, au fost acceptați la numeroase instituții selective, inclusiv Harvard, Princeton și Stanford”, afirmă profesorul Theo Wolf.
Potrivit acestuia, în timp ce i-a îndrumat pe elevi, a avut ocazia să le cunoască și familiile. El enumeră 4 lucruri pe care părinții acestor copii de mare succes nu le fac niciodată.
Nu lasă ca ceea ce fac ceilalți să dicteze ce face copilul lor
Adolescenții sunt adesea influențați de colegii lor, dar nici părinții nu sunt imuni la această presiune. Wolf afirmă că vede frecvent părinți care își înscriu copiii la activități doar dintr-un sentiment competitiv de „FOMO” (frica de a rata ceva). Dar acest obicei poate duce la copii cu CV-uri generice și, mai important, fără o identitate personală clară.
Profesorul povestește că unul dintre elevii săi s-a înscris la un curs exigent de științe, fără legătură cu interesele lui, doar pentru că „toată lumea de la școală îl face”. „Cursul nu era obligatoriu, ci doar o normă pe care nici el, nici părinții lui nu o puseseră la îndoială”, scrie Wolf.
Potrivit acestuia, este important ca tinerii să socializeze, dar și să își cultive propriul simț al identității. „Ce îi interesează cu adevărat? Unde vor să-și investească timpul? În calitate de părinte, îi puteți ghida în această direcție și puteți fi un exemplu. Zicala ‘dacă toată lumea s-ar arunca de pe un pod, ai face-o și tu?’ nu se aplică doar copiilor”, subliniază el.
Nu poartă ei „bătăliile” copiilor lor
Este frecvent ca părinții să preia sarcini dificile sau să rezolve probleme în locul copiilor, tendință care în SUA a ajuns să ducă la popularizarea termenului de părinți „plug de zăpadă” (snowplow parents) – care încearcă să elimine orice obstacol din calea copilului.
„Am auzit povești de la profesori care primesc frecvent emailuri de la părinți legate de notele slabe ale copilului sau de conflicte cu alți elevi. Uneori, o intervenție este necesară. Dar, înainte de a acționa, întrebați-vă dacă este o situație în care e necesar să interveniți. Uneori, un moment dificil este o oportunitate pentru copil de a învăța cum să se afirme singur”, îndeamnă profesorul Wolf.
El subliniază că „plugul de zăpadă”, oricât de bine intenționat, poate submina dezvoltarea autonomiei tinerilor. Dacă adolescenții cred că altcineva va face lucrurile în locul lor, nu vor învăța niciodată cum să le facă ei înșiși.
Părinții copiilor de succes nu îi protejează pe aceștia de respingere și eșec
În programul dezvoltat de Wolf, elevii analizează momentele definitorii din viața lor. Pe lângă mutări, școli noi și alte repere comune, elevii menționează frecvent lucruri ca „nu am fost acceptat în echipa de sport”. Respingerea le dă elevilor încrederea să revină mai puternici sau îi ajută să-și reevalueze imaginea de sine.
„Respingerea îi pregătește și pentru realitate. Așadar, în loc să-i descurajați să își asume riscuri, învățați-i cum să se ridice după un eșec. Provocați-i să facă propria versiune de ‘terapie prin respingere’ ca exercițiu”, scrie Wolf.
Odată ce se obișnuiesc, respingerea devine mai puțin înfricoșătoare. Wolf dă exemplul unui elev al său care a trimis emailuri la 70 de profesori pentru a găsi un stagiu de practică într-un laborator. A primit zeci de refuzuri. Dar, în cele din urmă, unul a acceptat. „Iar el a învățat o lecție de reziliență și umilitate”, subliniază educatorul.
Nu tratează intrarea la o anumită universitate ca fiind singura opțiune pentru o viață fericită și împlinită
Părinții își pun adesea toate speranțele în universități exclusiviste, de parcă orice altceva ar fi inacceptabil. Apoi lucrează invers, cu o obsesie unică, pentru a atinge acel obiectiv, începând din timp pregătirea pentru teste și aplicații.
„În loc să vă fixați pe admiterea la o anumită universitate, concentrați-vă pe ceea ce este în controlul vostru. Ajutați-vă copilul să își dezvolte inițiativa, planificarea, gândirea critică, creativitatea și abilitățile de comunicare necesare pentru a reuși, indiferent unde ajunge. Acestea sunt oricum calitățile pe care le caută atât universitățile, cât și angajatorii”, subliniază el.
Wolf amintește că admiterea la facultate ar trebui să fie doar un rezultat fericit al succesului, nu scopul în sine.
Potrivit CNBC, Theo Wolf este educator și scriitor, absolvent al Universității Cornell și mentor în cadrul Programului Lemann pentru Creativitate și Antreprenoriat de la Universitatea Harvard.