Un sector central din Budapesta a votat pentru interzicerea Airbnb-urilor
Majoritatea voturilor DA semnalează faptul că locuitorii sectorului prețuiesc mai mult liniștea casei lor decât veniturile pierdute, a spus consiliul local al districtului din capitala Ungariei luni dimineață după aflarea rezultatelor, potrivit Reuters.
Locuitorii celui de-al șaselea sector din Budapesta, Terézváros, au votat la limită pentru interzicerea închirierilor pe termen scurt începând din 2026, o decizie care ar putea avea efecte mai ample pentru piața imobiliară în una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa.
Rezultatele publicate luni dimineață au arătat că 54% dintre alegători au susținut interdicția, la o prezență la vot de 20,52% – puțin peste 6.000 de voturi, cu mult peste nivelurile observate la alte inițiative locale, au spus oficialii.
„Majoritatea voturilor DA semnalează faptul că locuitorii sectorului prețuiesc mai mult liniștea casei lor decât veniturile pierdute”, a declarat consiliul local.
Pe contul său de Facebook, primarul sectorului, Tamas Soproni, din partea partidului liberal Momentum, a salutat rezultatul votului și a anunțat că oficialii vor pregăti un proiect de ordonanță care va fi discutat în ședința consiliului local la finalul lunii octombrie.
Decretul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026, astfel încât cei care se ocupă cu cazarea vor avea la dispoziție mai mult de un an pentru a se pregăti pentru schimbare, a spus primarul.
Budapesta, o destinație populară
Cifrele Eurostat arată că aproape 719 milioane de nopți de cazare petrecute în Uniunea Europeană au fost rezervate anul trecut prin intermediul platformelor online Airbnb, Booking, Expedia Group și Tripadvisor, Parisul fiind în fruntea capitalelor UE cu peste 19 milioane de nopți de cazare.
În Europa Centrală, Budapesta a fost cea mai populară pentru sejururi de scurtă durată, cu 6,7 milioane de nopți de cazare, devansând Viena, Praga, Varșovia, Cracovia și alte orașe.
Soproni a spus înainte de vot că tocmai această popularitate a Budapestei a justificat îngrijorarea localnicilor cu privire la impactul șederilor pe termen scurt asupra accesibilității locuințelor și calității vieții.
„Nu poți sta degeaba și să aștepți să se întâmple ceva”, a declarat el. „Cred că ar trebui să fim recunoscători pentru că trăim într-o epocă în care mulți oameni își pot permite vacanțe în străinătate. Cu toate acestea, ceea ce nu luăm în considerare este că vor exista orașe pe care noi, ca turiști, le vom face nelocuibile”, a avertizat oficialul.
Opozanții interdicției au declarat că măsura ar afecta veniturile nu doar ale proprietarilor de apartamente, ci și ale cafenelelor și restaurantelor din apropiere, care se adresează în mare parte turiștilor străini.
Implicațiile votului
Rezultatul votului, scrie Reuters, ar putea avea implicații mai ample, guvernul premierului Viktor Orban intenționând să reglementeze închirierile pe termen scurt, despre care ministrul economiei spune că alimentează criza de locuințe și prețurile ridicate.
Site-ul imobiliar ingatlan.com a estimat că o interdicție în districtul al șaselea, unde prețurile apartamentelor sunt cu 22% peste media Budapestei, ar putea reduce temporar prețurile chiriilor pe termen lung.
Votul pare să urmeze o tendință tot mai vizibilă.
În iunie, Barcelona, una dintre cele mai importante destinații de vacanță din Spania, a anunțat că va interzice închirierea de apartamente pentru turiști până în 2028, în încercarea de a reduce costurile în creștere ale locuințelor și de a face orașul locuibil pentru rezidenți.
În Europa Centrală, Ministerul Dezvoltării Regionale din Cehia a propus o modificare legislativă care ar obliga toate proprietățile listate pe platformele online să fie înregistrate prin intermediul unei noi platforme electronice, ceea ce ar facilita colectarea taxelor naționale și locale.
Legislația, care trebuie să treacă prin parlament, ar intra în vigoare la mijlocul anului 2026 și ar permite de asemenea municipalităților să limiteze numărul de zile în care proprietățile pot fi închiriate și să definească perioadele în care acest lucru nu ar fi permis.
Autoritățile locale din Sopot, Cracovia și alte locuri turistice populare din Polonia au cerut o reglementare mai strictă a închirierilor de vacanță, însă noile norme nu au fost încă puse în aplicare.